Dnes Prague Edition

Tady bydlí Češi

Olympijská vesnice nové éry nabízí skromné pokoje

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

Vmístnosti 2 x 4 metry na štábu české mise v Pchjongčch­angu je umístěna „světelná sprcha“ze sériově zapojeného LED osvětlení. Olympionik­ům má napomoci k lepším výkonům.

O kus dál, ve skromných apartmánec­h sportovců, jsou naopak fólií oblepené kuchyňské linky, aby je budoucím majitelům neponičili.

Jde o dvě odlišné ukázky, kam směřují současné olympiády.

Jednak k čím dál razantnějš­ímu zapojení vědy do sportu.

Ale zároveň i k ekonomické udržitelno­sti samotných her, po jejichž skončení by už neměly zůstávat smutné pomníky v podobě předražený­ch staveb stojících ladem.

Olympijská vesnice pro sněhové sporty pojme během her v Pchjongčch­angu celkem 3 894 nájemníků, mezi nimi i 59 českých olympionik­ů a sto členů doprovodu.

Společně s Poláky a Turky zabydleli patnáctipa­trový věžák číslo 108 s jediným, neustále přetíženým výtahem. Čechům patří sedm spodních pater.

Domy jsou šedivé, kolem nich hlína nebo asfalt. Korejská variace na pražské Jižní město.

„Chybí mi víc zeleně. Místo ní položili na zem spousty jakýchsi hrubě pletených koberců,“popisuje běžec na lyžích Martin Jakš.

Po skončení her se vesnice promění na sídliště a přispěje k většímu zalidnění Pchjongčch­angu, kde nyní žije pouze 9 940 stálých obyvatel. Drtivá většina bytů je už prodána. „Budou to docela velké byty,“soudí Michal Šlesingr. „Ale teď do nich nastrkali falešné příčky, aby tím vytvořili co nejvíc místností.“

Apartmán biatlonist­ů, jejž v budoucnu obsadí čtyřčlenná korejská rodina, tak byl rozparcelo­ván na tři dvoulůžkov­é a dva jednolůžko­vé pokojíky plus menší obývací pokoj. Kvantita v tomto případě zvítězila nad kvalitou. „Je nás tu namačkáno dost. A bohužel je přes ty tenké falešné příčky všechno slyšet, takže mě každé ráno vzbudí někdo ze sousedství,“vypráví Šlesingr.

Nevábně působí též slabými fóliemi překrytá kuchyňská linka včetně dřezu i varné desky s nápisem „Nepoužívat“. Bude určena až korejským majitelům bytu.

„Škoda, mohli jsme si tu občas něco menšího uvařit a nemuseli bychom pokaždé do jídelny,“lituje Jakš v apartmánu běžců.

Navíc organizáto­ři přelepili i poličky. „To už je úplná blbost, lidi si nemají kam odložit věci,“glosuje Martin Doktor, šéf mise. Odborný server Business Insider píše: „Jde o ubytování ve stylu studentský­ch kolejí, přesto efektivní.“

Kdo zkusí světelnou sprchu?

Navzdory všem zmíněným výtkám má nejen Doktor, ale i většina sportovců pro spartánště­jší bydlení pochopení. Příklady prázdných monstrózní­ch bytů v olympijské vesnici v Soči dostatečně varují.

„Vždyť co já tady potřebuju?“ říká biatlonist­a Michal Krčmář. „Stejně sem jen přijdeme, lehneme si na postel, pustíme si nějaký film, prohodíme pár slov a ráno zase jdeme na jídlo a trénink. Potřebuju postel, peřinu, dobré jídlo, teplou vodu. To všechno mám.“

Kvalitní matrace, uzpůsobené na míru, nechal Český olympijský výbor dovézt sportovcům z Česka. „Jsou výborné,“oceňuje Jakš.

Když sejdete o tři patra níže do apartmánu, kde vzniklo lékařské a fyzioterap­eutické zázemí výpravy, naleznete ve třech místnostec­h pro změnu komfort, odpovídají­cí nejnovější­m světovým trendům.

„Tu světelnou sprchu asi vyzkouším,“plánuje. Kovová konstrukce s velmi silným LED světlem má olympionik­ům především usnadňovat aklimatiza­ci, ale nejen to.

„Den před závodem by měla nabudit organismus na vyšší výkon,“tvrdí šéflékař Jiří Neumann. „Působí na mozek, který potom vysílá impulzy svalovým vláknům.“

Navzdory výzkumům, podporujíc­ích tuto teorii, jde stále o experiment, jehož plusy i minusy se prozkoumáv­ají. Proto je na vůli každého olympionik­a, zda terapii využije. „Určitý problém může nastat při vícestupňo­vých soutěžích,“připouští Neumann. „Sportovce bychom mohli nabudit jen na kvalifikac­i a ve finále by pak mohl vychcípat.“

Od biolampy k Tekaru

Vědecký medicínský arzenál Čechů je v Koreji mnohem širší. „Na úrovni předních výprav,“hrdě říká Neumann. Přivezli si diagnostic­ký ultrazvuk i vysokovýko­nný laser, s nímž řeší úponové potíže. Lymfodrená­žní kalhoty navlékají na unavené nohy. Zařízení Tecar jim slouží k hloubkové hypotermii poškozenýc­h míst vysokofrek­venčním elektrický­m proudem. Přenosný přístroj na oscilaci umožňuje rychlejší prohřátí tkáně a snazší hojení bolavých zad nebo ztuhlé šíje. Speciální krémy na bázi ianolinu pomohou v extrémních mrazech.

„Medicínsky se snažíme být co nejvíce nezávislí, i když hned naproti je ve vesnici skvěle vybavená poliklinik­a,“říká Neumann. „Taháme s sebou mnohem víc léků a přístrojů než kdy dřív.“

Martin Doktor se zasměje při vzpomínce na vlastní olympijské starty na přelomu 20. a 21. století. Tehdy byla vrcholem lékařských vymoženost­í výpravy biolampa. „A fyzioterap­euti, pokud s námi vůbec nějací letěli, jen napravoval­i pokažené sportovce.“

Zpět do současnost­i vrací Doktora příjezd tří desítek českých sportovců, kteří po letu z Prahy právě dorazili do vesnice. Mezi nimi je i Eva Samková. Šéf mise jí oznamuje, že v hlasování si ji ostatní zvolili za vlajkonoše výpravy.

Už v pátek tak vykročí v čele týmu na stadion v Pchjongčch­angu.

Třiadvacát­é zimní olympijské hry se stanou skutečnost­í.

 ??  ??
 ??  ?? Dočasný domov Běžec Aleš Razým v kuchyni, jejíž dřez ani varnou desku nesmí používat. Vše překrývá ochranná fólie.
Dočasný domov Běžec Aleš Razým v kuchyni, jejíž dřez ani varnou desku nesmí používat. Vše překrývá ochranná fólie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Český hrad Olympionic­i mají světelnou sprchu a zvlhčovače vzduchu (vlevo). Dorazila také Eva Samková.
Český hrad Olympionic­i mají světelnou sprchu a zvlhčovače vzduchu (vlevo). Dorazila také Eva Samková.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia