Dnes Prague Edition

Dluhy nesplatím do smrti. A neřeším to

- Václav Janouš Artur Janoušek

V Česku je už více než 863 tisíc lidí v exekuci. A jejich počet stále roste. Vláda proto schválila zákon, který má lidem umožnit snazší oddlužení. To se nelíbí věřitelům ani poskytovat­elům půjček. STARÉ MĚSTO „To nemůžu do smrti zaplatit. Mám šestnáct, možná už osmnáct exekucí. Už to ani nečtu,“říká sedmadvace­tiletý Jiří Majdiak ze Starého Města na Šumpersku. Městečka, kde jsou v exekuci dva lidé ze tří. Nejvíc v Česku.

„Odseděl jsem si sedm let, splácím státu za dobu, co jsem byl zavřenej. K tomu jsem si vzal nějaký půjčky, dohromady přes půl milionu,“vysvětluje mladík.

Ve zchátralé kůlně na dvorku na sídlišti Budovatelů právě řeže dřevo, kterým si v bytě topí. I jeho sousedé pálí v kamnech starý nábytek nebo soušky, které najdou v okolních lesích. Na uhlí nemají. V bytovém domě na sídlišti Budovatelů mají exekuce všichni do jednoho. A ne jednu, hned několik.

Majdiak pracoval donedávna pro město, bral přes deset tisíc korun. Jenže každý měsíc mu zbývají jen tři čtyři tisíce. „Nájem dělá 2 200 korun, k tomu poplatky a jsem na čtyřech tisících měsíčně. Exekutoři mi strhávají 2 300 korun. Kdybych nedělal bokem po brigádách, nevyžil bych,“přiznává Majdiak.

Soud ho poslal v patnácti letech za pobodání muže na sedm let do vězení. Na svobodu se dostal před čtyřmi roky, ještě před týdnem měl práci, teď o ni přišel a hledá si novou. Ale má to těžké.

„My teď pracujeme, já mám pečovatels­tví, manžel dělá ve fabrice. Další lidé dělají pro obec,“říká další obyvatelka domu z druhého patra.

Ve Starém Městě žije 1 482 lidí starších patnácti let a podle nyní zveřejněné statistiky je 982 z nich v exekuci. Průměrně jich má každý pět. Nejčastěji jde o lidi ve věku od 18 do 29 roků, druhou nejpočetně­jší skupinou jsou důchodci. Mladí si půjčují na elektronik­u, důchodci často proto, aby vypomohli dětem.

V malém podhorském městečku sevřeném lyžařskými svahy by se dalo čekat, že většinu místních živí turistika díky desítkám sjezdovek a penzionů v okolí. Jenže zde se žije těžce.

Čtyři z pěti obyvatel kdysi převážně německého města vychodili jen základní školu a po krachu několika podniků jsou tady desítky dělníků bez práce. Nemá ji každý pátý. Zlatý kout, jak se městečko v překladu ve třináctém století jmenovalo, to tu už prostě dávno není.

Na začátku byla dopravní nehoda u obchodního centra v Trmicích na Ústecku. Řidič dodávky tam loni v dubnu srazil dva chodce. Jeden z nich skončil v ústecké Masarykově nemocnici se závažným zraněním páteře. Nemohl ani mluvit. Ležel na jednotce intenzivní péče, kam za ním pravidelně chodili členové rodiny a kamarádi. Mezi nimi i bratranec František R. Právě on měl údajně při jedné ze svých návštěv přistoupit ke kroku, který mohl mít tragické následky.

Policie a státní zástupce ho viní, že svého příbuzného odpojil od přístrojů, jež ho držely při životě. Pak z místa utekl. Stav pacienta se začal prudce zhoršovat.

„Poškozeném­u hrozila zástava krevního oběhu s následným těžkým až smrtelným hypoxickým poškozením mozku,“píše se v obžalobě. Díky rychlému zásahu zdravotnic­kého personálu přežil.

Františkov­i R. teď hrozí za pokus o vraždu až dvacet let. Objevila se spekulace, že přístroje vypnul, protože chtěl zastavit utrpení svého bratrance. On však vinu zcela odmítá.

„Já to neudělal. Jo, byl jsem tam na návštěvě, ale tohle jsem neudělal. Když jsem tam byl, začal kolabovat. Špatně se mu dýchalo, z pusy mu šla pěna,“popisuje ono odpoledne František R. Pak podle svých slov odešel, aniž přivolal pomoc, protože se bál, aby ho lékaři neoznačili za viníka celé situace. Policii se prý přiznal pod nátlakem.

„Nikdy jsme spolu neměli žádné spory. Vyrůstali jsme spolu. Tohle by přeci žádný normální člověk neudělal,“říká František R., jenž je stíhán na svobodě. „Já v té nemocnici nebyla, ale vím, že on to neudělal,“je přesvědčen­a jeho přítelkyně.

Hlavní líčení mělo u Krajského soudu v Ústí nad Labem začít tento týden. Nakonec bylo z procesních důvodů odročeno.

„Obžalovaný neměl zachovanou lhůtu k přípravě na hlavní líčení z důvodu, že mu soud nemohl řádně doručit obžalobu a předvolání,“sdělila mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová. Případ má soud začít projednáva­t na začátku května.

Pokud jde o řidiče, který loni v Trmicích chodce srazil, policie ho stále vyšetřuje. V současné době je podezřelý ze spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia