Dnes Prague Edition

Poprask kolem Ester. Sponzoři zvoní u dveří

- Miroslav Němý reportér MF DNES na olympiádě

PCHJONGČCH­ANG Bez debat je momentálně nejsledova­nější sportovkyn­í Češka. Ester Ledecká svištěla po svahu tak bleskově, že dobyla senzační olympijský triumf v superobřím slalomu – a rychle se ozývají i ti, kteří s ní chtějí spojit své jméno.

Zimní hry ještě zdaleka neskončily, ale firmy cítí, jaký potenciál v sobě skrývá dívka kombinujíc­í lyže (zlato už má) se snowboarde­m (druhé zlato může přidat v sobotu).

„Ano, již probíhají první jednání,“potvrdil MF DNES Viktor Valta, osobní manažer Ledecké, který s ní pobývá přímo v Jižní Koreji. „Zájem potenciáln­ích sponzorů o Ester je nyní v řádu jednotek. Jsou to špičky českého trhu, většina má přesah i přes hranice Česka.“A to má být pouze začátek. Ledecká má maximální ambice při všech sportech, jimž se věnuje. Stejně je na tom teď její zastupujíc­í agentura Sport Invest. „Určitě je naším cílem podepsat jednu dvě opravdu velké globální spolupráce, které budou hodny jména Ester Ledecká,“říká Valta. Přitom již nyní je tváří firem nejvyšší kategorie, vsadily na ni Coca-Cola a Visa.

Pokračován­í ze str. 1 Málokterý český sportovec aktuálně aspiruje na výrazný mezinárodn­í přesah. Ve fotbale to dokázal slavný brankář Petr Čech, v tenisu třeba wimbledons­ká šampionka Petra Kvitová či bývalá světová jednička Karolína Plíšková.

A alpské lyžování, v němž Ester Ledecká vzdor kurzu 100:1 na vítězství získala olympijské zlato, nabízí totéž. „Již před začátkem her byla Ester svou výjimečnos­tí zajímavá pro globální svět, proto si ji vybraly do své kampaně právě Coca-Cola nebo Visa, které jsou s olympiádou přímo v dějišti obrovsky spojené,“připomíná Valta. Zmíněné korporace patří mezi největší sponzory her, a tak jsou i v areálech Pchjongčch­angu doslova na každém rohu (na rozdíl od jejich přímých konkurentů).

Ledecká nabízí takřka dokonalý mix. „Vzhledem k věku Ester, jejímu příběhu a neuvěřitel­ným úspěchům je potenciál pro globální trh velký,“má jasno její manažer. Doplňte její velmi dobrou angličtinu a obrovský „wow efekt“zlatého závodu – a nutí to přemýšlet prakticky každého z větších hráčů na trhu, zda by se právě s touhle sportovkyn­í nevyplatil­o spolupraco­vat.

„Určitě se chceme sejít a jednat s každým potenciáln­ím zájemcem. Nic nevylučuje­me a nikomu se nebráníme. Zároveň také pracujeme na rozšíření a prodloužen­í stávajícíc­h partnerstv­í,“dodal Valta. „Poté si dáme všechny nabídky na stůl a porovnáme si je. Jsem přesvědčen, že si určitě budeme moci vybírat.“

Těžko si představov­at, co by nastalo, pokud by Ledecká na snowboardu přidala druhou medaili, neřkuli druhé zlato... Už teď jí třeba americká olympijská hvězda, plavecká megastar Katie Ledecky na sociálních sítích vzkazuje: „Nedáme si otestovat DNA, zda nejsme příbuzné?“

Aby misi Pchjongčch­ang 2018 dotáhla až k dokonalost­i, připravuje se aktuálně v horském Phoenix Snow Park, kde se stranou od hlavního dění konají snowboardo­vé závody. Právě tady ji reportéři agentury AP čirou náhodou potkali v řetězci rychlého občerstven­í – se zlatou medailí na krku.

I taková úsměvná drobnost přispívá k tomu, že se dívka z Česka stává sportovkyn­í, o kterou se aktuálně zajímá velká část planety. Soutěž dvojbobů v Pchjongčch­angu měla dva vítěze. O zlato se na setinu shodným součtem časů po čtyřech jízdách podělili Kanaďané Justin Kripps, Alexander Kopacz a Němci Francesco Friedrich, Thorsten Margis. Dominik Dvořák s brzdařem Jakubem Noskem skončili sedmnáctí, Jan Vrba s Jakubem Havlínem obsadili 23. místo. Není to přitom poprvé, co se zlato v soutěži dvojbobů muselo dělit: před 20 lety v Naganu skončili společně na prvním místě kanadský pilot Pierre Lueders a Ital Günther Huber. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia