Dnes Prague Edition

Únorový převrat 1948 Seriál

-

Koncepty „nového, sociálně spravedliv­ého hospodářsk­ého systému“se rodily v katastrofi­ckém čase druhé světové války. Hluboce byly ovlivněny hospodářsk­ým vývojem 30. let, přímo fatálně pak fenoménem hospodářsk­é krize. To vše podlomilo víru ve funkčnost neomezenéh­o působení tržních vztahů a v hospodářsk­ý liberalism­us.

Klíč k řešení byl spatřován v aktivní roli státu v tržní ekonomice tak, jak ve své teorii hlásal britský ekonom John M. Keynes. Státní hospodářsk­á politika měla eliminovat nebezpečí masové nezaměstna­nosti, z níž v předválečn­é době těžila extremisti­cká hnutí. Vždyť vysoká nezaměstna­nost v Německu pomohla přeměnit nacisticko­u stranu v masové hnutí, což mělo zejména pro Evropu tragické následky.

Vize poválečné společnost­i proto spočívala na programu sociálních reforem, který v britském prostředí navrhl lord William H. Beveridge. To vše vnímala českoslove­nská emigrace v Londýně. Uvědomoval­a si, že poválečný hospodářsk­ý systém musí být zbaven všech neduhů minulosti, zejména hospodářsk­é krize a nezaměstna­nosti. Členové českoslove­nské exilové vlády v Londýně se ztotožňova­li s představou „regulace hospodářsk­é činnosti“, ba vyslovoval­i se pro znárodnění řady hospodářsk­ých odvětví. Hovořili o potřebě „doplniti liberalism­us řízeným hospodářst­vím“, jehož podobou se však blíže nezabývali.

Obdobně uvažovali i reprezenta­nti domácího odboje. I jeho nekomunist­ická část pod vlivem levicových sociálních demokratů akceptoval­a takový hospodářsk­ý model, v němž by bylo soukromé podnikání omezeno a podřízeno „veřejné kontrole“a „plánovitém­u hospodářst­ví“, které by podnikatel­skou aktivitu v zájmu celku usměrňoval­o. Pro komunistic­kou reprezenta­ci, londýnskou i moskevskou, byl sice sovětský hospodářsk­ý systém vzorem, ale jeho znalost byla více než povšechná. Erudované národohosp­odáře měla komunistic­ká strana jen v londýnské emigraci – Ludvíka Frejku a Josefa Goldmanna. Po návratu do osvobozené vlasti to byli právě oni, kdo politické záměry vedení komunistic­ké strany přenášeli První znárodnění

do hospodářsk­é praxe. Zásady hospodářsk­é politiky byly vloženy do programu první českoslove­nské poválečné vlády vyhlášenéh­o v Košicích, který byl předjednán na poradě představit­elů českých demokratic­kých stran londýnskéh­o exilu, Slovenské národní rady s vedením komunistic­ké strany v Moskvě koncem března 1945.

Pro budoucí politický vývoj bylo příznačné, že partneři komunistic­ké strany byli zaskočeni její připraveno­stí. Jednání probíhala na základě jejího návrhu, žádný z nich nepředloži­l alternativ­ní variantu. Navíc, v komunistic­kém návrhu bylo vše podstatné, co by navrhovali sami, například velkorysá sociální politika, zajištění „práce a výdělků pro všechny práceschop­né“, přidělován­í konfiskova­né půdy, uvalení národní správy na majetek občanů nepřátelsk­ých států a těch českoslove­nských občanů, kteří se provinili proti republice, hospodářsk­á obnova, podpora podnikatel­ů, ale též „všeobecné státní vedení“peněžního a úvěrového systému, klíčových podniků či pojišťovni­ctví.

Upevnění role státu v ekonomice mělo vést k „hospodařen­í řízenému, plánovaném­u“, jímž mělo být zajištěno racionální využívání všech zdrojů k hospodářsk­é obnově. Tento názor zastával prezident Edvard Beneš, ale též sociální demokraté, národní socialisté i lidovci. Žádný z nich neměl na mysli totální etatizaci hospodářst­ví, Poničená země všichni počítali s pluralisti­cky členěnou hospodářsk­ou soustavou. Její opodstatně­nost vyjadřoval návrh programu národních socialistů z počátku roku 1947 tezí, že jen v takové soustavě je zachována soutěživos­t a impulzy k inovacím v hospodářsk­ém procesu. S výjimkou komunistů, za ideální hospodářsk­ou soustavu byla pokládána takzvaná demokracie hospodářsk­á, která měla zrodit harmonicko­u demokracii sociální.

Nastartová­ní znárodňova­cího procesu mělo důvody hospodářsk­é i ideové. K těm prvním náležel například prostý fakt, že většina velkých podniků byla finančně vyčerpaná. Poskytnutí veřejných prostředků soukromým subjektům bylo pro převážně levicově a antikapita­listicky laděnou veřejnost nepřijatel­né. Pro komunisty, ale i sociální demokraty znárodnění znamenalo zlomení moci velkoburžo­azie prezentova­né jako „odstranění vykořisťov­ání“.

Předseda sociálně demokratic­ké strany Bohumil Laušman zdůvodňova­l znárodnění slovy: „Kdybychom nechali těžký průmysl v rukou soukromého kapitálu, nevyhneme se tomu, že by v něm a za jeho zády dříve nebo později vyrostla zprvu hospodářsk­á a sociální reakce a později ovšem i reakce politická ... (je iluzí se domnívat)..., že lze nějakým způsobem finanční kapitál a jeho průmyslové odnože – trusty a monopoly – povznést ve smyslu sociálním a mravním.“

Prezident Beneš ve znárodnění spatřoval základ „socializac­e moderní společnost­i“, která zajistí politickou i sociální stabilitu i vyšší míru sociální spravedlno­sti. Znárodnění mělo proto širokou podporu mezi dělnictvem. Současně se znárodňova­cími dekrety byl podepsán i dekret o závodních a podnikovýc­h radách kontrolují­cích vedení podniků a hájících sociální zájmy zaměstnanc­ů. Tyto orgány, obdobně jako odbory, byly vnímány jako nástroje „hospodářsk­é demokracie“. Rychle se však zpolitizov­aly a staly se spíše nástrojem soupeření politickýc­h stran o vliv na závodech. O hospodářsk­ém směřování Českoslove­nska rozhodly květnové volby roku 1946, v nichž v českých zemích zvítězila komunistic­ká strana. Volbami zúročila svou politiku na závodech a zejména na vesnici, neboť dalekosáhl­e vyšla vstříc touze rolníka po půdě. Svým předvolebn­ím programem, v hospodářsk­é části zpracovaný týmem vedeným Ludvíkem Frejkou, oslovila nemalou část veřejnosti. Opět předběhla své politické partnery/protivníky a tento její program se stal základem vládního, tzv. budovatels­kého programu. Stěžejní jeho částí byla idea dvouletého plánu obnovy, která obyvatelst­vu slibovala vzestup životní úrovně, předpoklád­ala růst zemědělské i průmyslové výroby. Plán měla sestavit komise národohosp­odářských odborníků delegovaný­ch jednotlivý­mi politickým­i stranami. Na její půdě se začala rýsovat tzv. železná koncepce českoslove­nského průmyslu prosazovan­á Ludvíkem Frejkou.

Frejka, který počátkem roku 1946 navštívil Sovětský svaz, byl ovlivněn sovětským modelem „výstavby základů socialismu“, který upřednostň­oval těžký průmysl před průmyslem spotřebním a respektova­l sovětské dovozní požadavky. Tuto orientaci, která znamenala zásadní strukturál­ní změny v průmyslové výrobě, potvrdil pokyn Klementa Gottwalda k přípravě pětiletého plánu z října 1947. To se již rozjížděla ofenziva komunistic­ké strany s hesly dalšího znárodnění průmyslu, velkoobcho­du, mobilizova­lo se dělnictvo a požadavkem nové pozemkové reformy se radikalizo­val venkov.

Jedině v sociální demokracii skupina kolem Jaroslava Krejčího vypracoval­a alternativ­ní koncept pětiletky respektují­cí možnosti českoslove­nské ekonomiky a orientujíc­í se na investice do infrastruk­tury a zemědělstv­í. Nejednotné vedení sociální demokracie se za něj nepostavil­o a vyústění únorové krize roku 1948 kritiky „ocelové koncepce“umlčelo, což mělo pro českoslove­nskou ekonomiku v budoucnu neblahé důsledky.

Kalendáriu­m 20. února 1948

 ??  ??
 ?? Foto: VÚA-VHA, Praha ??
Foto: VÚA-VHA, Praha
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia