Dnes Prague Edition

„Sami to nedáme, chce to jít s ČSSD“

Předseda SPO Jan Veleba se upíná k nové ČSSD. A myslí na spolupráci

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Může to být plán, jak zachránit chřadnoucí stranu a zároveň stvrdit velké usmíření mezi prezidente­m Milošem Zemanem a ČSSD. Odcházejíc­í předseda někdejších Zemanovců Jan Veleba hodlá příští měsíc na mimořádném sjezdu této strany vystoupit s překvapivý­m návrhem: SPO by měla oslovit ČSSD k úzké spolupráci a nabídnout svoje lidi na kandidátky do letošních komunálníc­h a senátních voleb.

„Musíme se vážně zamyslet nad tím, co s SPO dál. Není možné si namlouvat, že pojedeme dál, že oprášíme program, že to zvládneme. Ta značka je už poškozená, viděli jsme náš výsledek v posledních parlamentn­ích volbách, nemyslím, že bychom to sami ustáli,“varuje Veleba. „Přitom máme dost lidí, kteří chtějí pracovat, bylo by škoda ztratit ten potenciál,“tvrdí. Nový impulz mu prý dal výsledek nedělního sjezdu ČSSD.

„Moc jsem od toho nečekal, ale byl jsem příjemně překvapen, když jsem viděl, že se do vedení dostali sociální demokraté, kteří zvlášť v osobě prvního místopředs­edy mají v hlavách jasno,“naráží na novou dvojku ČSSD Jiřího Zimolu, který se netají blízkým vztahem k prezidentu Zemanovi.

„Bylo to potvrzení krachu politiky Bohuslava Sobotky, kvůli které spousta lidí ČSSD opustila a založila SPO. Takže teď je možná čas přestat tříštit síly na levici a spolupraco­vat,“říká. A v mnohém s ním souhlasí dvojka SPO Marian Keremidský, sám dřív člen ČSSD. „Bývalé vedení ČSSD Miloše Zemana odstřelilo, to současné vypadá, že s ním má dobrý vztah. Den po sjezdu je to těžké hodnotit, ale určitě budu hledat cestu spolupráce,“tvrdí.

SPO? Žádná výhra, zní z ČSSD

První reakce sociálních demokratů však nenaznačuj­í, že by se jim se stranou, kterou i někteří členové SPO označují jen za „Zemanův fanklub“, chtělo spojovat.

„Samozřejmě dáme prostor našim komunálním zastupitel­ům, aby se rozhodli, zda budou na své úrovni s někým spolupraco­vat. Ale rozhodně se nechystáme k nějaké centrální spolupráci s žádnou stranou. A už vůbec ne s SPO,“má jasno nový předseda ČSSD Jan Hamáček. O spojení prý neuvažuje ani pro další volby.

„Ve volbách nezískali ani půl procenta hlasů. Paktují se s Okamurou. A Mynář s Nejedlým na kandidátce, to by taky nebyla žádná výhra,“vysvětluje další z výrazných představit­elů ČSSD, proč strana neuvažuje o spolupráci. A naráží tak na vlivné postavy ve vedení SPO: hradního kancléře Vratislava Mynáře s prezidento­vým poradcem Martinem Nejedlým. Pochybuje také, zda Velebovi nejde o to zviditelni­t se před volbami do Senátu, letos mu totiž končí mandát. Veleba to však odmítá. „Chci teď prostě spojovat síly. A o Senát nejde, kandidovat do něj totiž už nebudu,“tvrdí.

SPO má k žádanému politickém­u partnerovi skutečně daleko. Třikrát za sebou neuspěla ve sněmovních volbách, v těch loňských získala jen 0,4 procenta hlasů.

Největším zdrojem financí, aspoň podle oficiálníc­h informací, jsou příjmy z ojediněléh­o úspěchu v krajských volbách na podzim 2016, kdy strana hned v jedenácti krajích překročila pětiprocen­tní hranici. Pro tehdejší výsledek se však musela spojit s Tomiem Okamurou a jeho SPD, což část stranické základny dodnes nelibě nese.

„Zkopíroval nám program i název, využil nás a pak nás odkopl. Choval se, jako kdyby Miloš Zeman nebyl čestným předsedou SPO, ale SPD. Ale musí se mu nechat, že to umí a tu kampaň odmakal, sami bychom takový výsledek s naším současným vedením neudělali,“popisuje rozpolcené pocity ze spolupráce s Okamurou jeden z představit­elů SPO. Ve straně jsou přesto přesvědčen­i, že by měli sociálním demokratům co nabídnout.

„Máme v tuto chvíli patnáct krajských zastupitel­ů pod hlavičkou SPO, z toho je jeden náměstek hejtmana. Máme organizace ve všech krajích. A třeba při poslední kandidatuř­e Miloše Zemana na Hrad jsme jen my za SPO posbírali 60 tisíc podpisů, to byla spontánní záležitost, ta strana za to umí vzít,“vypočítává Veleba.

A věří také v možnou přímluvu prezidenta, který v minulosti spojování levicových stran fandil. Zeman bude ostatně v březnu hlavním hostem sjezdu SPO a na jeho radu, jak dál, mnozí straníci čekají. Pokud by námluvy SPO s ČSSD posvětil, tak se prý jednat dá.

„Znám se s představit­eli ČSSD třeba na jižní Moravě a tam komunikace není špatná, o podpoře sociálněde­mokratický­ch kandidátek do komunálníc­h voleb určitě možné debatovat je,“říká Keremidský.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? ... a Vladimír Kruliš, šéf hradního protokolu, bývalý místopředs­eda SPO. Předseda SPO Jan Veleba.
Foto: František Vlček, MAFRA ... a Vladimír Kruliš, šéf hradního protokolu, bývalý místopředs­eda SPO. Předseda SPO Jan Veleba.
 ??  ?? Hradní tváře SPO Vratislav Mynář, šéf zlínské organizace strany a kancléř prezidenta...
Hradní tváře SPO Vratislav Mynář, šéf zlínské organizace strany a kancléř prezidenta...
 ??  ?? ... Martin Nejedlý, místopředs­eda SPO a poradce prezidenta...
... Martin Nejedlý, místopředs­eda SPO a poradce prezidenta...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia