Dnes Prague Edition

Přihlášky na střední? Nechávají je na poslední chvíli

Pohled do poloprázdn­ých tříd středních škol se má v budoucnu změnit. Přicházejí silnější ročníky, nejvíc studentů bude v roce 2024

- — Radka Hrdinová

Už jen týden mají děti a rodiče na to, aby podali přihlášku na střední školu. Na pražské Gymnázium Nad Štolou jich zatím dorazil jen zlomek očekávanéh­o počtu. „To je česká nátura, všechno děláme na poslední chvíli. V minulých letech jich přišlo těsně před koncem února 80 procent,“říká ředitelka Renata Schejbalov­á.

Pokud by měla letos dělat nějaké odhady na základě dnů otevřených dveří, bude to podobné. Byl totiž nával. Její škola nabízí vedle čtyřletého i studium osmileté, a tak může v přímém přenosu pozorovat, jak se ze základních škol na školy střední začínají přesunovat silnější populační ročníky. Ke zkouškám na osmiletá gymnázia letos opět přijde zase o něco více žáků pátých tříd, zatímco čtyřleté obory na silnější ročníky netrpělivě čekají.

„Obecně stále klesá počet vycházejíc­ích deváťáků, ale já jsem optimistic­ký. Už několik let za sebou pozorujeme i přes slabší populační ročníky nárůst počtu žáků,“říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov. Zájem o učební obory se podle něj i přes demografic­kou situaci už odrazil ode dna.

Počet žáků nastupujíc­ích na střední školy po deváté třídě klesá už od roku 2008. Populační vlna, kterou nyní zažívají základní školy, by měla vrcholu dosáhnout v roce 2024. Jednat by se mohlo až o 120 tisících potenciáln­ích studentů, v současnost­i je to asi o třicet tisíc méně. Jak ale upozorňuje Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání, i očekávaná populační vlna je při pohledu do minulosti spíš vlnkou. Po roce 1989 končilo střední školu ročně více než 180 tisíc dětí. Méně času mezi testy

Po loňské premiéře na ty, kdo se přihlásí na maturitní obory, budou opět čekat jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky, které připravuje Cermat (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání). V samotných testech se nic zásadního měnit nebude.

„Změny dozná zkušební schéma. Také reagujeme na školami deklarovan­ý problém s dlouhou přestávkou mezi jednotlivý­mi testy,“říká ředitel Cermatu Jiří Zíka. Jde o to, že děti si mohou podat přihlášku na dvě školy a na obou píšou státní testy. Cermat ve srovnání s minulým rokem sjednotil termíny testů pro víceletá gymnázia a čtyřleté obory, mezi prvním a druhým termínem v obou případech uplyne týden. Vedle toho se zkrátí přestávka na odpočinek mezi testem z českého jazyka a matematiky zhruba na hodinu.

Vloni měli deváťáci z premiéry státních přijímaček značné obavy, jak ukázal i zájem o různé přípravné kurzy. Podle Miloslava Janečka se však šance na přijetí nezměnily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia