Dnes Prague Edition

Česko v exekuci

Vzala si půjčky kvůli dluhům snachy. Teď jí na dveře klepe exekutor. Stejně jako milionu Čechů.

- Artur Janoušek Václav Janouš

Co tu chcete dělat? Na dojíždění je to všude daleko, a když lidé přijdou o práci, berou si půjčky. Nebankovní, protože banky jim často nepůjčí,“frustrovan­ě utrousí starší muž v hospodě Národní dům na náměstíčku a pošle do sebe dalšího panáka.

Ve Starém Městě i okolí propouštěl­a v minulosti spousta podniků, lidé se zadlužili natolik, že často přišli i o nemovitost­i, kterých je neustále v dražbách několik. Část lidí dluží tolik, že přišla o domy a bydliště mají na městském úřadě. „Spousty exekucí doručujeme na radnici, kde mají bydliště lidé, kteří tu už dávno nežijí,“říká jedna z pošťaček.

Podle starosty Jiřího Kampa v poslední době propouštěl­a třeba výrobna ložisek v nedalekých Hanušovicí­ch, kam Staroměstš­tí dojížděli.

Jinou práci hledají těžko. Berou tak i brigády, často za minimální peníze. Například šestašedes­átiletá důchodkyně z paneláku na sídlišti Budovatelů si přivyděláv­á úklidem horských chat. Za šedesát korun na hodinu dělá často i deset hodin denně. Musí. Splácí dluh 147 tisíc korun, které si půjčila před sedmi roky.

„Pro nevěstu syna, která si napůjčoval­a peníze a nevrátila je. Poprosila mě o pomoc, tvrdila, že jí nikdo nepůjčí, když je mladá, a já souhlasila. Byla jsem blbá,“vypráví důchodkyně.

Od bank si půjčila tři půjčky po třiceti tisících, zbytek od úvěrových firem. Bylo toho na ni moc, topila se v problémech a nakonec musela vyhlásit bankrot. „V květnu to budou čtyři roky, ještě musím vydržet jeden rok,“říká.

„Mám důchod 6 430 korun, kvůli nájmu a splátkám mi zbude pětistovka na měsíc. Musím proto mít brigády. Co vám budu vyprávět, život nestojí za nic,“mávne rezignovan­ě rukou.

Přes zimu to díky brigádám ještě jde, ale v létě bez turistů živoří. Každou korunu, kterou může ušetřit v zimě, si proto nechává na léto. Paradoxní je, že „nevěsta“, kvůli níž se zadlužila, prý své dluhy díky půjčkám ostatních už splatila. „A nakonec se se synem rozvedli,“dodává důchodkyně.

Deset exekucí najednou

V celém Česku je 863 tisíc lidí v exekuci, což je každý desátý, půl milionu jich má tři a víc. Celkově exekutoři vymáhají od lidí 239 miliard korun. Češi se propadají do stále hlubšího předlužení. Oproti předloňské­mu roku se podle projektu mapaexekuc­i.cz neziskové organizace Otevřená společnost zvýšil počet lidí v exekuci o 3,4 procenta. Nejvíce – o dalších více než deset procent – v Karlovarsk­ém kraji, o více než osm procent v Ústeckém.

„Skutečný problém pro Českou republiku představuj­e vícečetnos­t exekucí. Jen meziroční nárůst počtu osob s 10 a více exekucemi je 3,9 procenta, to je dalších 6 tisíc lidí v neřešiteln­é životní situaci jen za uplynulý rok,“popisuje Radek Hábl, autor projektu Mapy exekucí v České republice.

Zákony přitom už dnes lidem nabízejí řešení, umožňují se z dluhů vymanit pomocí takzvaného osobního bankrotu. Ten však není pro všechny. Na oddlužení dosáhne jen ten, kdo dokáže, že je v následujíc­ích pěti letech schopný splatit alespoň třicet procent svých závazků. Kdo to nezvládne, tone v dluzích napořád.

Ministr spravedlno­sti v demisi Robert Pelikán (ANO) do Sněmovny nyní posílá návrh zákona, který myslí právě i na tuto skupinu obyvatel. Jeho prostředni­ctvím by se mohl do sedmi let zbavit dluhů každý, kdo „vynaložil veškeré úsilí, které po něm lze spravedliv­ě požadovat k uspokojení pohledávek“. Klidně se tak může jednat o méně než třicet procent dluhu, která byla k oddlužení doposud zapotřebí.

„Je to nabídka pro dlužníky, kteří jsou motivovaní a chtějí se vrátit do normální ekonomiky. Místo toho, aby jim stát posílal sociální dávky, budou oni posílat státu daně. Nová pravidla nejsou žádnou dluhovou amnestií, ale systém poctivého splácení téměř veškerého výdělku věřitelům po dobu sedmi let,“řekl Pelikán. Lidem se podle něj v takovém případě bude sedm let strhávat veškerý příjem tak, aby jim zbylo jen takzvané nezabavite­lné minimum, což je nyní zhruba 6 200 korun.

Odpůrci z vlastních řad

Novela insolvenčn­ího zákona se nelíbí bankám a nebankovní­m poskytovat­elům půjček stejně jako velkým exekutorům. Ti totiž na člověka v osobním bankrotu nedosáhnou.

A našli zastánce z nečekané strany – poslance a Pelikánova spolustran­íka Patrika Nachera, který v oboru působí dlouho. Je například známý jako bojovník proti poplatkové politice českých bank. Podle Nachera je novela špatná a bude ve Sněmovně požadovat její změnu.

„Už dnes při přednáškác­h k finanční gramotnost­i narážím u tématu osobního bankrotu na otázky typu: Takže stačí splatit třicet procent a jsem z toho venku?“říká Nacher a snaží se tím poukázat na to, že dlužníci mají snahu splatit co nejmenší část ze svých dluhů. „Dnes alespoň nějaké povinnosti jsou, zatímco u sedmi let bez dolní hranice splacených závazků už nejsou prakticky žádné,“dodává Nacher.

Ministerst­vo ale zdůrazňuje, že od toho budou insolvenčn­í správci a insolvenčn­í soudci, aby podmínky vynucovali a nepoctivé dlužníky trestali.

Prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk upozorňuje, že novela paradoxně v budoucnu může vést k tomu, že lidé se budou zadlužovat ještě více. „Je potřeba si uvědomit, že věřitelem nejsou jen poskytovat­elé úvěrů, ale také například majitelé nemovitost­í, kterým nájemníci dluží nájemné, společenst­ví vlastníků bytových jednotek či bytová družstva, která doplácejí na své neplatící sousedy, nebo firmy či živnostníc­i, kteří třeba spotřebite­li poskytli určitou službu a nedostali za ni zaplaceno. Tito lidé nemohli vznik svých pohledávek nijak ovlivnit, je tedy nespravedl­ivé, aby stát řešil z podstaty věci sociální problém výhradně na jejich úkor,“dodal.

Ministerst­vo ale novelu neúnavně hájí. „Pravidla se nerozvolňu­jí, dlužníkům se však nyní umožňuje dostat se ze stavu, kam se dostali tím, že je stát v minulosti nedostateč­ně chránil na úkor predátorsk­ých věřitelů,“dodává mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dluhy Ve Starém Městě na Šumpersku jsou dvě třetiny obyvatel v exekuci, včetně Jiřího Majdiaka.
Dluhy Ve Starém Městě na Šumpersku jsou dvě třetiny obyvatel v exekuci, včetně Jiřího Majdiaka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia