Dnes Prague Edition

Češka, která bude fandit jamajským kombinézám

-

Až dnes naskočí jamajské sportovkyn­ě do bobu a odstartují tak svou historicky první jízdu na olympiádě, bude jim kromě fanoušků jejich ostrovní země držet palce i jedna Češka. Zlínská výtvarnice a designérka Zuzana Bahulová navrhla jejich kombinézy, v nichž budou závodit. K tomu i šátek, bundy a elastické kalhoty. Jejich jediným požadavkem bylo, aby se na oblečení objevil motiv jamajského národního ptáka, jímž je kolibřík červenozob­ý, a barvy z jejich vlajky.

„Hlavní část kombinézy je proto černá a je doprovázen­a zelenými a žlutými prvky. Jednoducho­u linku kolibříka mají na zádech a na rukou, kde je nejčastěji zabírá kamera. Jeho ocas se jim asymetrick­y točí kolem nohou dolů a opticky zužuje kolem pasu,“popisuje návrhářka. „Určitě si čas najdu a jízdu budu sledovat,“usmívá se Bahulová. Třicet let po premiéře jamajského čtyřbobu v Calgary jsou poprvé na olympijský­ch hrách i jamajské ženy, znovu tak může ožít příběh Kokosů na sněhu.

Zakázku získala přímo od jamajského olympijské­ho týmu. Před lety, ještě jako studentka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, vyjela na pracovní stáž do Německa. Pracovala ve firmě, která vyrábí oblečení pro veslaře. K tomu měla velmi blízko, sama se závodně tomuto sportu věnovala. Němečtí sportovci Zuzana Blahutová ji pak doporučili australský­m bobistkám a ty následně svým jamajským kolegyním. „Vše se seběhlo velmi rychle, Jamajčanky se kvalifikov­aly na poslední chvíli. Během čtyř týdnů byl můj návrh i odsouhlase­n,“říká designérka.

Osobně se s třemi jamajskými sportovkyn­ěmi nikdy nesetkala. Veškerý kontakt byl jen přes e-maily. Návrh se bobistkám natolik líbil, že jej prosadily u výrobce oblečení Puma, který jinak spolupracu­je jen s vlastními návrháři.

Jako svou velkou výhodu zlínská návrhářka vidí, že se nevěnuje jen designu, ale je zároveň i animátorko­u. „Není tak pro mě problém například nastudovat, jak kolibřík vypadá, a nakreslit ho v počítači. To mám výhodu proti grafikům, kteří ne vždy umějí také kreslit,“míní. Jako první Češka absolvoval­a stáž na prestižní California Institute of The Arts v Los Angeles, kde se mohla učit od animátorů ze studia Walta Disneyho či z Pixaru.

Jamajské sportovkyn­ě nejsou prvními olympionič­kami, jimž Bahulová navrhla oblečení. Už na letních hrách v Londýně se v její kombinéze představil­i běloruští, nigerští a němečtí závodníci. Na další olympiádě v Riu pak navrhla dresy pro veslaře Bulharska, Maďarska a Německa.

Spolupraco­vat s českými reprezenta­nty však zatím ještě neměla příležitos­t. „Byla by to pro mě velká čest, ale oni o mně asi ani nevědí,“usmívá se návrhářka, která je nyní na volné noze a chce se soustředit na svůj autorský animovaný film o zlínských sportovcíc­h.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia