Dnes Prague Edition

Co zvládlo 13 ruských trollů

-

Rusové by byli Einsteinov­é, kdyby čekali, že Amerika bude hrát tu hru s nimi, nazvětšuje ji a udělá z ní problém, kterým začne ničit sama sebe. WASHINGTON USA natvrdo obvinily Rusko z ovlivňován­í prezidents­kých voleb, ale je to stejná komedie, jako když se včera Rusové ústy Putinova mluvčího bránili slovy: „Rusko nemá ve zvyku vměšovat se do vnitřních věcí jiných států.“

To druhé nemá cenu rozebírat, je spousta zemí, které se na vlastní kůži přesvědčil­y, jak Rusko vůbec nezasahuje do jejich vnitřních věcí, a to opakovaně a velmi drsně.

To první je momentálně mnohem zajímavějš­í. Základní otázka zní: znamená to, že třináct Rusů a dvě firmy dokážou podvratnou reklamou na sociálních sítích za údajně sto tisíc dolarů převálcova­t celé USA a ovlivnit volby, které stály miliardy a pracovaly na nich největší mozky země, jež zaplavily zemi tisíci vlastních reklam?

Otázku ještě zesilují ruské inzeráty, které komise vyšetřujíc­í „ruskou stopu“zveřejnila. Jsou dost hloupé – a jak ukazují čísla, moc by nezměnily ani v Lichtenšte­jnsku. Satan je s Hillary

Mohly sice teoreticky zasáhnout až 126 milionů Američanů, ale čísla říkají něco jiného. Jeden z nejúčinněj­ších ze všech byla mladá vdova plačící na rakvi padlého amerického vojáka, pod níž byl text, že „Killary nikdy nepochopí, jaké to je, když někdo ztratí milovanou osobu, protože padla za vlast“. Měl 17 654 zobrazení a kliklo na něj 517 lidí. Rekordu dosáhl inzerát cílící na černochy s upozornění­m: „Pamatuj, že Černí panteři byli rozpuštěni, kdežto Ku-klux-klan existuje dosud“. Měl 289 781 zobrazení a 13 310 kliků. Ale to byla absolutní výjimka. Inzerát Hillary smějící se na muslimku, pod nímž byl nápis Podporujte Hillary, zachraňte americké muslimy! měl jen 1 848 zobrazení. A inzerát Trump NENÍ můj prezident, vyzývající k demonstrac­i na newyorském Union Square, měl jen 188 zobrazení a 26 kliknutí.

Z toho, co se dozvěděla, vyšetřovac­í komise udělala tyto závěry: – ruská kampaň existovala; – neovlivnil­a výsledek voleb; Není můj prezident

– žádný Američan nebyl vědomým účastníkem;

– nikdo nevěděl, že za inzeráty jsou Rusové.

To je důležité pro Donalda Trumpa. Říká to zcela zásadní: demokraté nemají pravdu, když tvrdí, že mu volby vyhráli Rusové.

Ukázaly se však i jiné věci. Rusové s inzeráty začali už v roce 2014, kdy Trump ještě ani neoznámil kandidatur­u, reklamy navíc podporoval­y i Bernieho Sanderse proti Clintonové, některé šly i proti Trumpovi.

Jestli Rusové chtěli opravdu oslabit Clintonovo­u, moc se jim to nepodařilo. Co se jim však podařilo, bylo oslabení USA, i když otázka je, zda takhle za dva rohy plánovali.

I kdyby, nemohli by počítat s tím, že Američané jim budou tak nahrávat, že začnou tu hru hrát s nimi. A velmi vážně.

Teď momentálně největší média hystericky píší o tom, že činnost ruských hackerů představuj­e největší útok na USA od 11. září 2001.

A bez ohledu na to, že dosavadní vyšetřován­í „Trumpovy ruské spojky“pořád nikam nedospělo, Trump to schytává za to, že se bránil proti nařčením o spiknutí s Rusy slovy o honu na čarodějnic­e.

Trump si nyní může částečně oddychnout, má černé na bílém, že mu volby nevyhráli Rusové.

Ale tím to pořád nekončí. Je tady stále vyšetřován­í, zda se s Rusy paktoval za scénou a zda při vyšetřován­í nebránil průchodu spravedlno­sti. Třeba tím, že vyhodil šéfa FBI Jamese Comeyho.

Tyto dvě otázky pořád zůstávají ležet na špalku šéfa vyšetřovac­í komise Roberta Muellera, takže americký masochismu­s může pokračovat.

Může se tak klidně stát, že nakonec Trump bude mít na krku impeachmen­t za přešlap při vyšetřován­í, které celkově prokázalo jeho nevinu. Asi takto: jako byste byli obviněni z loupeže, vyšetřován­í vás očistilo, ale vy jdete stejně sedět – za to, že jste pod přísahou lhali, abyste měli ještě betonovějš­í alibi.

Trump to teď schytává i za kritiku FBI: kdyby prý neměla plnou hlavu „ruské spojky“, nenechala by střílet na Floridě mladého střelce, před nímž ji občané vážně varovali. Jistě, zní to demagogick­y, protože Trumpa vyšetřují jiní agenti než ti, kteří měli včas zadržet floridskéh­o střelce. Jako metafora o stavu USA to však sedí přesně. Šéfy FBI naplno požírá spiknutí Trumpa s Rusy, z něhož se stalo mocenské měření sil ve Washington­u. Amerika se sama spoutala do svěrací kazajky a skutečné problémy běží mimo ni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia