Dnes Prague Edition

Pašeráci lidí mají sídlo v Rumunsku

-

BUKUREŠŤ Zadržení rumunského kamionu v Česku u hranic s Německem, který ve skrýši v nákladovém prostoru vezl osmadvacet nelegálníc­h migrantů, není náhoda, ale jen špička ledovce rozsáhlého byznysu pašování lidí uvnitř EU.

Jeho centrum je podle německého deníku Die Welt v současnost­i v rumunském městě Temešvár. Třísettisí­cové město při hranicích s Maďarskem je považováno za neoficiáln­í metropoli západního Rumunska, v němž mají etničtí Maďaři převahu nad Rumuny. Temešvár za centrum převaděčsk­ých gangů, které vydělávají na převážení migrantů z Rumunska do Německa, považují i v centrále německé policie v Postupimi a potvrzuje to i interní analýza, kterou si nechala policie vypracovat.

Má to svoji logiku. Zatímco po výstavbě pohraniční­ho plotu je hranice Maďarska se Srbskem, Chorvatske­m a Slovinskem, kudy šel před dvěma a půl roky hlavní proud „balkánské cesty“, přísně střežena, je na hranicích s Rumunskem situace mnohem volnější. Temešvár je poslední velké město před maďarskými hranicemi. Migranti, kteří se dostanou až sem, si tu najímají pašeráky, kteří je v kamionech propašují do Německa.

Oproti vrcholu migrační krize se nejedná o velké počty, letos do Řecka dorazilo podle údajů OSN jen kolem dvou tisíc migrantů, zatímco do Itálie téměř pět tisíc a do Španělska něco přes dva tisíce.

Další tisíce migrantů, kteří se do Řecka dostali v minulých letech, se ale pokoušejí stále dostat dál do Evropy. A turečtí pašeráci lidí, kteří narážejí na přísnější střežení hranic mezi Řeckem a Tureckem, navíc zkoušejí (zatím po stovkách) převážet nelegální migranty loďmi i přes Černé moře přímo do Rumunska.

Buď jak buď, ve chvíli, kdy se migranti ocitnou u rumunských hranic s Maďarskem, hledají způsob, jak pokračovat dál a přitom se vyhnout maďarské či české policii.

V Česku i v Maďarsku jim hrozí umístění do detenčních táborů, tvrdé podmínky pro udělení azylu a také vypovězení do té země EU, do níž vstoupili migranti jako první. Tedy v tomto případě do Rumunska nebo Řecka. Jejich snažení dostat se do Německa by se tak vrátilo zase téměř na začátek.

A to je šance pro velmi ziskový pašerácký byznys využívajíc­í velmi čilé kamionové přepravy mezi jihem Evropy a západní částí kontinentu. A přestože Rumunsko ještě není v Schengenu a na hranici s Maďarskem tak musí kamiony projít kontrolou, viditelně se daří migranty přes hranici pašovat. Jde totiž o velmi výnosný byznys, za který navíc nehrozí žádné drakonické tresty. Podle německé policie se z velké části jedná o kamiony registrova­né v Turecku a za volanty převažují řidiči z jihovýchod­ní Evropy.

Server Deutsche Welle ukazuje na příkladu Syřana, který se tímto způsobem pokusil dostat do Německa svoji rodinu, o jak výnosný byznys se jedná. Jejich cesta v kamionu z Rumunska do Německa (asi tisíc kilometrů) ho stála 5,5 tisíce eur, tedy asi 130 tisíc korun.

Ve snaze zabezpečit skrýše s migranty před objevením celníky a policií bývají tyto prostory v kamionech stále menší, někdy v podobě dvojitého dna, které vytvoří prostor o výšce 40–50 centimetrů. Migranti tak při jakékoli komplikaci na cestě riskují život. Novou generální tajemnicí Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) se má stát dosavadní sárská ministersk­á předsedkyn­ě Annegret Krampová-Karrenbaue­rová. Premiérku na funkci generální tajemnice předsednic­tvu strany navrhla šéfka CDU, kancléřka Angela Merkelová. O političce se spekuluje jako o nástupkyni Merkelové. (ČTK, zah) Rakouská policie zadržela v noci na včerejšek v českém autobusu 13 migrantů pocházejíc­ích z Nigérie, kteří vstoupili na rakouské území nezákonně. Policisté autobus zastavili na jihu Rakouska při příjezdu z Itálie. Při prověřován­í pasažérů zadrželi 13 ilegálně cestujícíc­h Nigerijců. Při prohlídce zavazadel pak našli pět kilo konopí. (ČTK) Kurdové, kteří na severu Sýrie čelí turecké ofenzivě, se domluvili s armádou syrského prezidenta Bašára Asada na pomoci. Cílem je vyhnat turecká vojska ze syrského pohraničí. Syrská televize následně oznámila, že do regionu brzy dorazí spojenci syrské armády. Ankara uvedla, že nevylučuje střet s armádou, pokud bude chránit Kurdy. (ČTK) Americká senátorka Tammy Duckwortho­vá se chystá přivést na svět dítě a staví zkostnatěl­ý Senát před nutnost vypořádat se s potřebami čerstvé matky. Rodit bude jako první senátorka ve funkci. Padesátile­tá senátorka při nasazení v Iráku přišla jako pilotka vrtulníku o obě nohy a je držitelkou několika vyznamenán­í. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia