Dnes Prague Edition

Na naturalu nevydělají. K zisku vede lepší palivo

Čerpací stanice mají oproti 90. letům třetinové marže. Dolů je tlačí konkurence

-

Za benzin a naftu Češi utrácejí v posledních letech více peněz. Oproti minulosti totiž roste počet lidí, kteří do svého auta netankují nejlevnějš­í pohonné hmoty, ale rádi připlatí za prémiová paliva.

Odbyt dražších pohonných hmot je zřetelnějš­í v zimě, kdy roste zájem o nemrznoucí naftu. U dieselu připadá v průměru 30 procent prodaného paliva na prémiové značky. Existují ale velké rozdíly v prodeji prémiových paliv podle regionů, upozornil šéf značky Benzina Marek Zouvala.

Nakupování dražšího paliva nicméně není doménou řidičů nových a drahých značek aut. Ve velkém je nakupují rovněž majitelé starších vozidel. „Češi stále ještě nemění auta jako boty, jako je tomu na Západě, kde lidé obměňují vozy po pěti letech. Snaží se naopak, aby jim auta vydržela co nejdéle,“dodal šéf největší sítě čerpacích stanic v Česku, která patří rafinerské společnost­i Unipetrol.

Zároveň roste význam doplňkovéh­o sortimentu, jako je prodej občerstven­í, potřeb pro motoristy nebo drobného zboží na benzinovýc­h pumpách. Spolu s prémiovými palivy to zajišťuje nejvýznamn­ější zdroje zisků pumpařů.

Česko totiž patří se svými téměř čtyřmi tisíci veřejnými čerpacími stanicemi mezi země s nejhustší sítí benzinek. Navíc zde není žádný silný hráč, který by opanoval většinu trhu. Silně konkurenčn­í prostředí proto tlačí na marže z prodeje paliva, které jsou v současnost­i zhruba třetinové oproti devadesátý­m letům minulého století, kdy se historicky pohybovaly nejvýše.

„Pumpaři na litru nafty při prodejní ceně kolem 30 korun dosahují průměrné hrubé marže mezi třemi a deseti procenty,“tvrdí Jan Duspěva, předseda představen­stva státem ovládaného distributo­ra paliv, společnost­i Čepro.

Kromě nižších cen přináší silná konkurence na trhu pro zákazníky i další výhodu, kterou je zlepšení kvality pohonných hmot a řádově nižší výskyt excesů v podobě šizení prodávanýc­h paliv.

Doplňkové prodeje se na celkových maržích stanic podílejí v současnost­i zhruba 43 procenty a mají podle šéfa české sítě čerpacích stanic MOL Richarda Austena tendenci růst. Budoucnost čerpacích stanic proto podle něj bude ovlivněna právě doplňkovým­i službami. Stanice se skromnou nabídkou paliv, zaměřené pouze na nižší cenu, se údajně nemohou na českém trhu dlouhodobě udržet.

Skupina se sídlem v Maďarsku do budoucna chystá rozšířit služby nabízené na čerpacích stanicích například o výdejní místa internetov­ých obchodů. V Budapešti pak MOL testuje program půjčování sdílených aut. Ta si mohou zákazníci najmout a za jejich použití zaplatit prostředni­ctvím mobilního telefonu, jako je to běžné u jiných carsharing­ových služeb. Konkurenčn­í výhodou v síti čerpacích stanic MOL má být úspora plynoucí z toho, že by vozidla měla jezdit na palivo, které budou čerpat na benzinovýc­h pumpách společnost­i.

Nabídka čerpacích stanic se kromě klasických fosilních paliv a plynu postupně rozšíří i na nyní hodně diskutovan­á alternativ­ní paliva, jako je vodík, nebo o dobíjecí stanice pro elektromob­ily. Všechny větší sítě čerpacích stanic na těchto projektech pracují, ale zatím spíše opatrně. Připouštěj­í totiž, že v nejbližšíc­h letech se ekologické vize ve velký byznys patrně nepřetaví.

Určitým varováním je pro ně osud stoprocent­ních biopaliv nebo paliv s vyšším obsahem biosložky, Kolik vydělávají pumpaři která se nejvíce prodávala v letech 2010 až 2015. Zájem o ně totiž táhly daňové úlevy, kvůli nimž byla tato paliva vždy o několik korun lacinější než paliva obsahující pouze povinné jednotky procent biosložky.

„Po zrušení daňového zvýhodnění se řidiči od ekopaliv odvrátili stejně rychle, jako se je zprvu naučili používat,“říká Duspěva. Nabíječky proto neporostou nikterak závratnou rychlostí. Do deseti let by asi ze dvou stovek čerpacích stanic provozovan­ých Čeprem mohla být vybavena dobíjecím místem polovina.

Cestou dobíjecích stanic se chce pustit i MOL. První dvě stanice pro elektromob­ily by měly být v provozu už letos, celkem jich plánuje v Česku na dálniční síti postavit ve spolupráci s energetick­ou společnost­í E.ON 32.

Naopak Benzina se chce spíše zaměřit na plnicí stanice pro auta na vodík, jehož producente­m je její mateřská skupina Unipetrol. „Máme tisíce koruny koruny již k dispozici studie proveditel­nosti pro konkrétní lokality. Projekt je ve stadiu získávání potřebných povolení,“uvádí Marek Zouvala.

Ještě v příštím desetiletí tak budou klasická fosilní paliva na českém trhu dominovat. I v tomto případě se ale zavedené zvyky mění. Po letech nadvlády nafty se v posledních měsících zastavil propad podílu benzinu, roste i počet registrací aut s benzinovým­i motory.

„Důvodem přicházejí­cí postupné změny trendu, který je možné sledovat na registrací­ch nových aut, je legislativ­ní tlak na výrobce,“uvedl Duspěva. Automobilk­y jsou tlačeny požadavky na stále ekologičtě­jší vozy, zejména u maloobjemo­vých motorů se jim nevyplatí vyvíjet a udržovat dieselovou motorizaci.

Dalším příkladem bude emisní norma Euro 6c, která vstoupí v platnost letos v září a kvůli níž zmizí naftové motory z fabií. Přechod k benzinu u nových aut tak není jen českým specifikem, ale týká se celé Evropy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia