Dnes Prague Edition

Airbnb a spol. Co je pronájem a co podnikání

-

Kolem pronájmu v rámci takzvané sdílené ekonomiky byla velká diskuse už loni v souvislost­i se zavedením elektronic­ké evidence tržeb. A mnozí lidé, kteří nabízejí své nemovitost­i na internetu k výměnnému pobytu či ke krátkodobé­mu pronájmu, řeší i problém, jak podat daňové přiznání. A protože sdílená ekonomika je relativní novinkou, je přístup k ní poněkud nejednozna­čný.

Pokud jedete na dovolenou, svůj volný byt nabídnete známým, kteří v té době využijí vaší nepřítomno­sti a mají tak ubytování v soukromí, je úplata za tuto službu nahodilým příjmem v nízké částce a pravděpodo­bně nebude předmětem daně z příjmů. Obdobně to bude i v případě, že stejnou službu umožníte v době vaší další dovolené (pokud ji tedy nemáte 365 dní v roce). Ale velmi jednoduše se z takového nahodilého příjmu může stát problém s obcházením zákona.

Potíž s Airbnb nastává tehdy, když se výměnný pobyt promění spíš na skrytou živnost. Pokud má totiž pronajímat­el v pronajíman­ém bytě oficiální bydliště, ale ve skutečnost­i žije jinde, nejde o nahodilý příjem. Je to od počátku zamýšleno jako aktivita výdělečná. A jestliže je takto nabízen byt zařízený, jde o klasickou ubytovací činnost poskytovan­ou současně se souvisejíc­ími službami.

V takovém případě musí mít poskytovat­el platné živnostens­ké oprávnění a musí dodržovat i ostatní předpisy, zejména hlášení o ubytovanýc­h lidech a úhradu případných poplatků za ně.

Jak to tedy je, když pronajímát­e svůj pokoj či dům? Zařaďte se do správné kategorie podle toho, jakým způsobem svou nemovitost doopravdy poskytujet­e.

1

Mám jen nízké příjmy z pronájmu (Příjmy jsou od daně osvobozeny) Pokud si jako zaměstnane­c prostředni­ctvím pronájmu nevyděláte víc než 6 000 korun za rok, nemusíte daně ani daňové přiznání řešit. Když zaměstnanc­em nejste (důchod, rodičovská...), je hranice vyšší – 15 000 Kč za rok. Jestliže však peníze z pronájmu nesplňují podmínky nahodilého příjmu (například volný byt inzerujete, jen se vám ho nedaří turistům pronajímat), jste sice daňově z obliga, ale nejspíš porušujete předpisy, které souvisejí s provozován­ím ubytovacíc­h služeb.

2

Pronajímám byt dlouhodobě, třeba studentům (Příjmy podle § 9, Příloha 2) Patří sem příjmy z pronájmu, ale pozor: bez souvisejíc­ích služeb (praní, snídaně, úklid...). Jde pouze o nájem prostor. Pokud například pronajímát­e část bytu a nájemce si sám zajišťuje a hradí náklady na bydlení, můžete peníze danit jako příjmy z pronájmu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia