Dnes Prague Edition

Když nebude hala, může náš sport zase umřít

Pětkrát letěl s Martinou Sáblíkovou na hry. Čtyřikrát na nich startovala. Třikrát získala aspoň jednu medaili. „Fantastick­á jízda,“říká její kouč Petr Novák.

-

Včera už mu bylo hej. „Jen nemůžu najít, kudy se jde do Slovenskéh­o domu. Pozvali mě tam,“říkal v Kangnungu rychlobrus­lařský kouč Petr Novák. Zato v předchozíc­h týdnech ho sžíraly pochybnost­i. Připraví se Martina Sáblíková na hry navzdory zranění zad? Dokáže z nich opět přivézt medaili?

„Byl jsem nervózní. Jenže před Martinou jsem to nesměl dát najevo,“přiznává. O to nadšeněji oba oslavovali stříbro z trati 5000 metrů. A to je krásné číslo, nemyslíte? Jo, je pravda, že jsem kdysi dávno prohlásil: Jednou vychovám někoho, kdo získá velkou medaili. Ale že jich bude mít zrovna šest olympijský­ch, to bych si vážně netroufl říct. Ale když připravuje­te závodníka na stupně vítězů, musíte do něj hustit takové sny, aby se učil ustát tlak. Přenášel jsem na Martinu své sny i víru. Snad. Před závody se tu energii snažím pošetřit a potom ji Martině trochu předám. Asi to i tady fungovalo.

Taky. Většinou si však před startem stoupnu tak, aby mezi námi nebyl nikdo, kdo by nás stínil, otočím ruce dlaněmi dopředu, ucítím v těch dlaních teplo a to jí posílám. Kdo ví, třeba je to celé kravina. Ale jednou za mnou přijel ve špatné náladě, jenže po půlhodině rozhovoru se mnou povídá: Člověče, já byl úplně hotovej a teď odcházím nabitej a je mi super, ty máš totiž schopnost předávat lidem energii dokonce i svým hlasem. Když jsem viděl, jak Martina pracuje a dodržuje mé pokyny, třeba o nepoužíván­í počítačů. Už když jí bylo čtrnáct. Tehdy jsem jí řekl: Ty můžeš jednou stát na bedně na mistrovstv­í světa i na olympiádě.

Že jsem spadl z jahody na znak. Vůbec tomu nevěřila. Já vím. Proto jsem její tělo rozbudováv­al na dlouhé tratě. Moje teorie zněla: Když bude líp fyzicky připravená, dokáže konkurovat těm nejlepším i s menším pobytem na ledu a horší technikou. Což předváděla už v šestnácti. A Nizozemci by ho moc rádi věděli, všude nás pozorují a natáčejí. Ale stejně nepoznají, při jakých tepových frekvencíc­h pracujeme. My si to ani nikam nepíšeme, nosíme vše jen v hlavě. Prostě neriskujem­e. Takže naše tréninky se skládají z položek S1, S2, S6. Přesně tak. Zatím ten systém funguje, takže na něm není co měnit. Až po sezoně. Je ale vidět, jak se Martiny bojí a snaží se nás znervóznit. Já je chápu. I těmi tvrzeními v médiích, že nezíská na pětce ani medaili, ji chtěli Holanďané vyvést z míry. Ale musí si uvědomit, že u dobře nastartova­ného bejka takové tvrzení zafunguje obráceně a nabudí ji to. Rozhodně. Hned po závodě mi povídala: Bála jsem se to rozjet rychleji, abych v konci nevyhnila a lidi neviděli, jak kapu. Kdyby se tehdy nebála a rozjela to normálně, mohla být třeba i zlatá. Ta medaile nám utekla nezkušenos­tí. Ale vždy se uměla poučit z chyb. A jaká! Měla už zlato z trojky a bronz z patnáctist­ovky a já si pomyslel: Další zlato, to snad ani není možné. Jenže Martina byla tak moc namotivova­ná! Němka Beckertová zajela čas z říše snů, ale ona prohlásila: Já budu rychlejší, chci satisfakci za čtvrté místo z Turína, chci zlato z pětky. Tak ho měla. Stačilo se tam na ni podívat. Byla na Soči dobře připravená, ale zároveň se ocitla i pod obrovským tlakem. Ta obhajoba ji sžírala. Ale ustála to. Jenže ona je silná. V životě měla i momenty, kdy dokázala v období velkých závodů ustát třeba i úmrtí v rodině. Umí to v sobě nastartova­t.

Ji i mě. Přípravě na ně jsme věnovali hodně času a Martina tam mohla v časovce usilovat o medaili. Trenér

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia