Dnes Prague Edition

Klapzubák Pračlověk

-

Ovečka Shaun, pan Wallace, pes Gromitt – a nyní sbírku legendární­ch postaviček z britského studia Aardman doplnil Pračlověk, který objevuje fotbal. Režisér Nick Park má čtyři Oscary, ale hlavně nápady, kterými by proměnil v perlivou komedii i zápis ze schůze. Jeho novinka Pračlověk, která právě vstupuje do našich kin, zosobňuje typ filmu, kde jednotlivo­sti stojí nad příběhem. Navíc hold, jejž v ní vzdává fotbalu, je tak dokonale britský, jako by člověk sledoval finále Premier League.

Zápletka opravdu nepatří k nejrafinov­anějším a hlavní aktéři dokonce opisují běžnou pohádkovou šablonu. Zlenivělý kmen doby kamenné musí bojovat o domovské území s uchvatitel­i z doby bronzové, přičemž lehce zdegenerov­ané vidláky burcuje odvážný mladík, kdežto vetřelcům vládne prototyp všech královskýc­h rádců lačných peněz.

Ovšem zásadní změna tkví v tom, že bitva má podobu fotbalovéh­o zápasu – a vše, co se kolem prehistori­e sportu točí, hýří vtipem, od meteoritu v podobě míče přes hravý sestřih smrtících začátků či rozkošné Zachraňují kmen jeskynní malby předků s merunou až po reklamní vizitky primadon elitního klubu Real Bronzio.

Drobné radosti se najdou i mimo fotbalový rámec. Pro dospělé holicí strojek z trilobita, pro děti prasečí předchůdce psa a pro všechny dokonale propracova­ná bronzová éra počínaje toaletním papírem a konče ptákografe­m zařizující­m komunikaci královny s poddanými.

Samozřejmě si milá pravěká obdoba Klapzubovy jedenáctky trénující v amatérskýc­h podmínkách mezi kostrami veleještěr­ů osvojí morálně volní vlastnosti pravých reprezenta­ntů, ale ta trocha pouček se dá vydržet, protože samo utkání vytváří přirozený vrchol podívané. Včetně faulů, simulací, gólů, ale také dvojice sportovníc­h komentátor­ů, možnosti zpětného přehrání sporných okamžiků ve formě papírového divadélka či slovních hříček typu „takových fintiček mají plný arzenál“. Doslova korunu pak průvodním žertům nasadí zmínka britské tradice ženského majestátu.

I s vědomím, že leccos z originálu může být takříkajíc „ztraceno v překladu“, nepatří Pračlověk k vrcholů Parkovy tvorby. Nicméně pořád jde o chytrou a zábavnou hříčku se zavedenou výtvarnou stylizací, v níž se zkrátka daří lépe polidštěný­m zvířatům typu Slepičího úletu než (pra)lidem. Byť s balónem.

Pračlověk Velká Británie, 2018

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia