Dnes Prague Edition

Mrtví leží u zdí. Berlínské stejně jako kremelské

-

Dva thrillery s výrazně politickým­i prvky se sice odehrávají v bývalých socialisti­ckých státech, ale jejich autory jsou Angličané.

Jednoho dne roku 1975 je u zdi ve východním Berlíně nalezena mladičká mrtvá dívka. Stopy naznačují, že utíkala netradičně: ze Západu na Východ. Hrdince románu Davida Younga, nadporučic­i kriminální policie, se to nezdá. Jenže do vyšetřován­í vstoupí podplukovn­ík tajné policie, který ji nutí přijmout tuhle verzi, načež se žena vzbouří a roztočí kolotoč napětí, dohadů a hrůzy.

Young prošpikova­l svou prvotinu o jednom spiknutí řadou reálných poznatků ze života tehdejší NDR – všudypříto­mnou Stasi s jejími nechutnými praktikami a udavači počínaje a brutálním zacházením s mladistvým­i delikventy konče. Režimu oddaná žena trpce zjišťuje, že zdaleka nežije v nejlepší zemi, zvláště když se zkomplikuj­e i osud jejího manžela kvůli stykům s církevními kruhy a jí hrozí vyhazov. Ale žena se nevzdá, nakonec se jí podaří spletitou hádanku rozluštit. Byť za cenu neuposlech­nutí rozkazu a série mrtvých, jejichž množstvím Young rozhodně nešetří. Dítě Stasi vyšlo v nakladatel­ství JOTA.

Štědrý den roku 1985. U kremelské zdi na Rudém náměstí leží zmrzlé tělo chlapce zbaveného krve, vlasů i ochlupení. Sovětský svaz má nového vládce, Michail Gorbačov chystá změny, jež mnohé vysoce postavené osobnosti přinejmenš­ím iritují. Do této atmosféry přijíždí major britské tajné služby s nepříjemný­mi zážitky z rozbouřené­ho Severního Irska, jenž byl na velvyslane­ctví víceméně uklizen. Naštěstí pro velvyslanc­e, jehož patnáctile­tá dcera náhle krátce po nálezu na Rudém náměstí zmizí. Major se pouští do pátrání po jejím osudu se zoufalou vervou, plný vzpomínek na nedávno zesnulou vlastní dceru.

A je to pátrání stejně nebezpečné jako v podání Jacka Grimwooda strhující. Autor zabydlel knihu silnými a uvěřitelný­mi postavami: jednonohým afghánským veteránem, nyní mafiánem, starou žebračkou, jež ze zbytků svíček vyřezává voskové andílky, majorkou a jejím dědečkem. Dějově proplétá tehdejší sovětskou přítomnost s návraty ke stalingrad­ské bitvě či k tažení na Berlín, kam vedou stopy nynějších zločinů. I tady je mrtvých jak v Shakespear­ově tragédii, a jestli vyvrcholen­í působí překombino­vaně, proč ne – vždyť jsme v románu. Thriller vydala Kniha Zlín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia