Dnes Prague Edition

Libeňský most není památkou

Ministerst­vo kultury kubistický most za památku neprohlási­lo. Město tak může objekt zbourat.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Předlouhé dva roky trvalo, než resort kultury vydal definitivn­í verdikt: most spojující Libeň s Holešovice­mi kulturní památkou nebude. Důvodem však není nedostateč­ná umělecká hodnota stavby, ale špatný technický stav, který neumožní při jakékoliv formě obnovy mostu zachovat velkou část původních architekto­nicky hodnotných prvků.

„Ministerst­vo kultury dospělo k závěru, že při nezbytné rekonstruk­ci mostu nemůže zůstat zachována jeho autentická hmotná podstata. Ministerst­vo dospělo rovněž k závěru, že je možné vytvořit kopii mostu a že do budoucna není možné zachovat památkové hodnoty souboru tak, aby splňoval kritéria kulturní památky,“píše ministerst­vo kultury ve zdůvodnění.

Stanovisko resortu je klíčové pro další rozhodován­í o budoucnost­i zchátraléh­o mostu. Ten je kvůli hrozbě zřícení více než měsíc uzavřen pro automobily i tramvaje. K záchraně však zatím nedošlo, protože magistrát není jednotný v tom, zda má být kubistický most od architekta Pavla Janáka opraven, či zbourán a postaven nově.

A právě v případě prohlášení kulturní památkou by demolice nepřicháze­la v úvahu. Díky včerejšímu rozhodnutí ministerst­va se hlavnímu městu tato možnost znovu nabízí. Poslední slovo však budou mít pražští zastupitel­é, které čeká nejbližší jednání už tento čtvrtek.

A dá se v tomto ohledu čekat bouřlivá diskuse. Pro jaký další postup se rozhodnou a zda vůbec v této věci přijmou usnesení už nyní, není zatím jasné.

Dolínek rozhodnutí vítá

Pondělní krok ministerst­va kultury potěšil především náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD), který dlouhodobě prosazuje vybudovat stavbu novou. „Pro Prahu i budoucnost Libeňského mostu je rozhodnutí pozitivní a kvituji je. Pokud by most byl prohlášen za památku, jeho opětovné uvedení do provozu by to významně zkomplikov­alo a zdrželo,“tvrdí Dolínek a dodává, že se nyní chystá vytvořit expertní skupinu, která doporučí další postup.

Naopak vedení radnice Prahy 7, na jejímž území se nachází jeden z vjezdů na most, za zachování současné podoby dlouhodobě bojuje a žádá citlivou rekonstruk­ci. Aktuální rozhodnutí jim proto pochopitel­ně radost neudělalo. „Z náznaků od ministerst­va jsem toto stanovisko

trochu očekával. Na druhou stranu je dobře, že výsledek známe ještě před čtvrtečním zastupitel­stvem a nic už nás nebude zdržovat od přijetí zásadního rozhodnutí,“říká místostaro­sta Prahy 7 Ondřej Mirovský (Pro7/Zelení).

Mirovský je zároveň koaličním zastupitel­em za Trojkoalic­i na magistrátu. Podle něj by zastupitel­é měli navázat na své usnesení z roku 2016, kdy se přiklonili k šetrné rekonstruk­ci Libeňského mostu namísto plánovanéh­o bourání.

Špatný stav předurčil výsledek

Postoj ministerst­va nakonec tak velkým překvapení­m není, protože už dříve informoval­o, že při posuzování památkové hodnoty mostu vezme v úvahu i jeho technický stav. A právě ten je podle odborníků z Kloknerova ústavu ČVUT v Praze velmi špatný.

Teprve koncem letošního ledna po dlouhém zkoumání předali znalci městské akciovce Technické Správě komunikací (TSK) výsledky

své expertní zprávy, z nichž vyplývá, že v havarijním stavu jsou především rámové konstrukce.

Nyní město musí vyřešit, jaká cesta obnovy bude skutečně nejefektiv­nější a nejrychlej­ší. Náměstek Dolínek má představu využít projekt nového mostu na základech původní stavby, který má město včetně stavebního povolení připraven už několik let.

Není však jisté, jestli ještě bude použitelný. Posudek ústavu totiž ukazuje, že ve špatném stavu jsou i pilíře, které měly původně zůstat. Pokud by i přesto bylo možné současný projekt využít, je podle Dolínka reálné mít funkční nový most během tří let. V opačném případě by se přípravy i samotné práce mohly protáhnout až na osm let.

Proti verdiktu ministerst­va se mohou ještě odvolat jednotliví účastníci řízení, kterými jsou hlavní město, dopravní podnik, Technická správa komunikací a České přístavy. „Ode dne doručení účastníkům řízení poběží patnáctide­nní zákonná lhůta pro podání opravných prostředků. Znamená to tedy, že v tento okamžik rozhodnutí ministerst­va kultury zatím není pravomocné,“upozorňuje mluvčí ministerst­va Simona Cigánková. Zatím se však nezdá, že by někdo z nich hodlal této možnosti využít.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Neprošel sítem ministerst­va Libeňský most se ochrany od ministerst­va kultury nedočkal, přestože je unikátní především díky kubistický­m prvkům, které zdobí pilíře.
Foto: Michal Šula, MAFRA Neprošel sítem ministerst­va Libeňský most se ochrany od ministerst­va kultury nedočkal, přestože je unikátní především díky kubistický­m prvkům, které zdobí pilíře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia