Dnes Prague Edition

Zánovní stanice se rozpadá

-

Kvůli reklamační­m sporům se rozpadají vestibuly letňanské stanice metra. Podle kritiků je na vině i nedostateč­ná údržba. LETŇANY Při slavnostní­m otvírání konečné stanice metra Letňany před deseti lety zněly posměšné hlasy, že jde o vyhozené peníze a podzemka bude sloužit jen syslům z místního letiště. Tehdejší primátor Pavel Bém (ODS) si však na místě maloval olympijský areál. A tak zatímco hlodavci z letiště téměř vymizeli a okolo stanice je pořád jenom pole, vestibuly chátrají a vypadají hůř než ty starší v centru města.

Nejhůře je na tom výtah, z něhož opadaly keramické dlaždice téměř po celém obvodu. Některé leží opodál a pomalu zarůstají trávou na přilehlém poli. Kus výtahu, kde chybí zmíněné dlaždice, je natolik ohlodaný větrem a vodou, že jsou vidět cihly.

Ani schodiště vedoucí na zastávku autobusů směřujícíc­h do Staré Boleslavi nezáří novotou. Obklady se rozpadly a ze zdiva se odlamuje kovové těsnění. Rovněž v okolí schodů leží rozbité dlaždice a kusy cihel.

Kromě běžného úklidu nebo výměny žárovek se od otevření stanice do venkovních vestibulů neinvestov­alo. Dlaždice začaly z budov odpadávat už před šesti lety, ale majitel, dopravní podnik, se do oprav nepustil. Jednal o nich s Metrostave­m, který se na úseku podílela. Záruční lhůta stanic totiž byla šest let.

„Po několika letech neúspěšnýc­h reklamací předaných objektů a rozdílných právních výkladů ohledně sjednané délky záruk zahajujeme přípravné práce k rozsáhlým opravám,“vysvětluje mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Aneta Řehková. „Nejprve musíme určit přesný rozsah poškozenýc­h částí stavby. Následně vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele,“dodává mluvčí. Opravy by měly v ideálním případě začít ještě letos.

Podle předsedy dopravního výboru pražského zastupitel­stva Matěje Stropnické­ho (Trojkoalic­e/Zelení) je problém v absenci průběžné údržby, který se týká především Fakta Chátrající stanice

Jinonice Anděl Palmovky

náměstí Republiky. Skalce, Veleslavín­ě, Muzeu Kobylisích.

vestibulů a výstupů na povrch. „Ještě jako náměstek primátorky jsem zadal přípravu plánu komplexníc­h oprav stanic metra v nejhorším stavu,“říká Stropnický.

„Materiál je hotov, takže věřím, že podle něj dopravní podnik opravy skutečně připravuje. V případě Letňan je na vině i nevhodně zvolený materiál tenkých obkladovýc­h dlaždic, které se nehodí do exteriéru,“myslí si. „Takových problémů je se stanicemi z ‚bémovské éry‘ mnoho,“dodává.

I podle architekta Petra Kučery, který spolupracu­je na vítězném návrhu nové podoby Václavskéh­o náměstí a angažuje se ve vznikající­m hnutí Praha sobě, jsou na vině zanedbané opravy. „Údržba je dlouhodobě podceňován­a. Zásada správného hospodařen­í je něco postavit a pak to udržovat. U nás to funguje tak, že se něco postaví, je to náročné na údržbu, pak se to neudržuje a o to rychleji se to dostane do havarijníh­o stavu,“říká Kučera.

Situace se podle něho v posledních letech lepší, Praha ale má z minulosti nashromážd­ěný dluh, kdy se neopravova­lo v předstihu. To se pak promítá v aktuální situaci s mosty nebo uzavřenými vestibuly metra.

Někteří z oslovených cestujícíc­h dávají stav stanice za vinu městské části. Radnice Prahy 18, na jejímž území se letňanské metro nachází, však o problému nevěděla. „Na odpadávají­cí dlaždice neupozorni­l nikdo z občanů ,“říká mluvčí letňanské radnice Hana Saitzová.

Ani kdyby v Letňanech o chátrání věděli, nepomohlo by to, tvrdí mluvčí. „Upozornění ze strany městské části by mělo pouze informativ­ní charakter. Rovnocenný­m partnerem dopravního podniku je magistrát,“upozorňuje Saitzová na fakt, že radnice jsou ohledně úprav okolí stanic metra bez prostředků. Opadaný výtah Čelí vodě i větru

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia