Dnes Prague Edition

Boj o duši rolníka pomocí „nepřátelsk­é“půdy

-

Tradiční baštou komunistic­ké strany byla průmyslová centra s vysokou koncentrac­í dělnictva. Na venkově byly její pozice slabé. Během moskevskýc­h porad v březnu 1945 se proto komunisté zasadili za zákaz agrární strany a v první českoslove­nské vládě si vymínili kromě jiných resortů i ministerst­vo zemědělstv­í.

Obsadil je slovenský komunista Július Ďuriš, který před válkou působil jako funkcionář a redaktor mezi slovenským­i rolníky, znal jejich mentalitu a dokázal s ní pracovat. Po příjezdu českoslove­nské vlády do Košic 10. května vydal směrnici, v níž vyzýval bezzemky a drobné rolníky, aby v obcích zakládali rolnické komise, jejichž úkolem bylo zajistit „nepřátelsk­ý“majetek dosazením národního správce. Při projednává­ní dekretu „o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělské­ho majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenskéh­o národa“odmítl návrhy prezidenta Edvarda Beneše na případné odškodnění některých bývalých vlastníků konfiskova­né půdy. Podpisem tohoto dekretu 21. června 1945 odstartova­la nová pozemková reforma. O měsíc později, 20. července, byl vydán dekret o osídlení konfiskova­né zemědělské půdy.

Zájemci, kteří přicházeli do pohraničí, dostávali za stanovenou úplatu příděl do 13 hektarů půdy, na mnoha místech dekrety o přídělu předával osídlencům sám Ďuriš. Změny ve vlastnictv­í zemědělské půdy dokázal propagandi­sticky využít a podařilo se mu téměř nemožné – tradičně konzervati­vní rolník se v politickém vakuu po zákazu agrární strany zhusta stával voličem komunistic­ké strany. Teprve po květnových volbách v r. 1946 se další strany začaly více zabývat venkovem a rozhořel se boj o zemědělsko­u politiku.

Počátkem dubna 1947 Ďuriš v Hradci Králové vytyčil požadavek nové pozemkové reformy omezující držbu půdy na 50 ha Vydělali na reformě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia