Dnes Prague Edition

Biatlonový mix, česká doména? Časy už se mění, říká kouč

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

Je to jen pár let, co tahle disciplína značila hotové české El Dorado. Nejen ze zlata, rovněž z dalších kovů. Smíšená biatlonová štafeta v letech 2013 až 2015 dobyla světový primát i bronz a stříbro na olympiádě navrch. Právě zlatá jízda z šampionátu v Kontiolaht­i 2015 toho byla vrcholem.

Soupeření, do nějž země posílají po dvou ženách a mužích, se fanoušci naučili vyhlížet s očekáváním. Platit to bude i dnes, až Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář vyrazí od 12.15 SEČ na okruh a střelnici olympijské­ho centra Alpensia. Ale již v lehce pozměněné roli. „Smíšená štafeta byla dlouho naše vlajková loď; když tahle disciplína přišla, Češi byli jedním z hlavních favoritů na pódium, nebo minimálně širší pódium. Poslední dva roky už úplně naší doménou není. Je to tím, že se týmy hrozně srovnaly,“ vyprávěl šéftrenér Ondřej Rybář. Počet výprav, které tak jako Češi aspirují aspoň na elitní šestici, aktuálně odhaduje až na 14.

K tomu se hry v Pchjongčch­angu vyznačují extrémní vyrovnanos­tí: v mužích zrodily čtyři závody hned 11 různých medailistů, pouze Martin Fourcade uspěl dvakrát. „Co biatlon sleduju, a to už od chvil, kdy jsem ještě býval dorostenec, nic takového nepamatuju,“řekl Krčmář.

Ten se stříbrem patří mezi vyvolené, ženskou složku opticky posiluje úvodní bronz Vítkové.

Právě ta bude štafetu rozbíhat. Klíčová zpráva: bolavá záda se od nepovedené­ho závodu s hromadným startem umoudřila. „Jo, jsou určitě lepší. I trénink byl dobrý,“chválila si večer před závodem.

Druhý úsek pak může napovědět opravdu hodně. Markéta Davidová platí za dívku pro budoucnost a tohle bude další velký test. „Její zařazení ale nebyl žádný oříšek,“uvedl Rybář. „Běhá jí to tu, střílí. A nemyslím si, že by pokazila jakýkoli start v ženské štafetě; to je informace, která byla pro nás trenéry důležitá.“

Třetí se do závodu vrhne Ondřej Moravec. Jeho výkony se lepší, zároveň dál v Jižní Koreji čeká na svůj první výjimečný počin olympiády. Energie má rozhodně dost: „Po běžecké stránce mi (nedělní hromadný) závod vzal nejmíň sil. Nemám strach, že bych to neujel.“

Půjde-li vše jako v nejlepších českých časech, má se následně Krčmář stát tím, kdo využije své dravosti ve finiši. „Nejsme bez šance na hezké umístění,“vyhlíží závod.

Zase bude platit, že smíšená štafeta je tak silná jako její nejslabší článek. Při vysokých ambicích není prostor na jakýkoli výpadek.

„Pokud nejsme zrovna Norové, co jedou běžecky nejrychlej­i na všech úsecích, je úplně jedno, jestli tam máte tři bohy,“říká Moravec. „Potřebujem­e čtyři stabilní střelce. Všem se to musí sejít, musíme co nejmíň dobíjet. Pokud se to nepodaří, pak je tady dalších minimálně šest až osm týmů, co to zvládnou.“

On a Vítková mají doma všechny tři medaile, které český mix uzmul v průběhu tří let. Po krátkém půstu by se na ně hodilo navázat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia