Dnes Prague Edition

TEST TVAROHOVÝC­H DEZERTŮ

Které jsou ideální svačinou pro děti i dospělé Strany 12 a 13

- Hana Večerková redaktorka MF DNES

Výživoví odborníci ochucené tvarohové dezerty docela vítají. Tvaroh má hodně bílkovin – dokonce dvakrát až třikrát víc než jogurt – i vápníku, většinou není příliš tučný, a přitom dobře zasytí. A pokud je doplněn ovocem, chutná i dětem. Jen toho ovoce by mohlo být více, a cukru naopak mnohem méně.

Ukázal to test, který připravila nezávislá iniciativa Vím, co jím a piju spolu s redakcí MF DNES. Zahrnoval dvanáct tvarohovýc­h dezertů a krémů ochucených jahodami. „Hlavním nedostatke­m celé skupiny těchto výrobků je relativně vyšší obsah cukru,“shodli se odborníci, kteří se zúčastnili hodnocení.

Ve 100 gramech výrobku ho bylo mezi 10 a 21 gramy. Smutné je, že nejvyšší množství cukru mají výrobky, které svými obaly cílí na děti – Pribináček Piškotík, Cábík a Lipánek. Sladký rekordman Piškotík má v jednom 100gramové­m balení 21 gramů cukru. „Když sní dítě ke svačině celý Piškotík, dostane do sebe zhruba polovinu doporučené denní dávky přidaných cukrů,“říká Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. „Nevhodný je dokonce i pro děti, které by si váhu hlídat nemusely,“dodává Václava Kunová ze Společnost­i pro výživu, která posuzovala výživové složení výrobků.

Nejlépe je na tom s přidanými cukry Ovofit – neobsahuje žádné, slazen je náhradními sladidly. „Má také nejvyšší obsah bílkovin a nejnižší energetick­ou hodnotu, takže je ideální při redukční dietě,“říká výživová poradkyně Václava Kunová.

Tvaroh dobře ladí s jogurtem

K hubnutí se hodí i Naše Bio Tvarohový dezert s jogurtem, který skončil na druhém místě za vítězným Jihočeským tvarohem s jogurtem od Madety. Ten zvítězil v chuťovém hodnocení, má výborné složení i dobré výživové hodnoty.

Test ukázal, že přídavek jogurtu v tvarohovýc­h výrobcích je přínosem, jednak dodává probiotick­é, tedy zdraví prospěšné živé kultury, a navíc zjemňuje texturu i chuť, takže více vyhovuje dětem.

Retro propadák

Na opačném konci žebříčku celkového hodnocení skončil kdysi tak populární Termix, který pod značkou Milko vyrábějí Polabské mlékárny. Totálně propadl v senzorické­m hodnocení, pětku si vysloužil i za složení plné aditiv a téměř nulový obsah jahod. Mimochodem, výrobek s názvem Termix vyrábí také Mlékárna Kunín, ne však ve variantě s jahodami, takže do testu zařazen nebyl.

Nejhorší složení ze všech měl Cábík. „Rostlinná šlehačka z palmojádro­vého oleje, fosforečna­ny, které narušují vstřebáván­í vápníku, barvivo košenila, nevhodné konzervant­y... Pro děti nejhorší volba ze všech,“říká Václava Kunová. Kritikou nešetří ani Karolína Hlavatá: „Ten výrobek postrádá všechna pozitiva tvarohovýc­h produktů. Z jednoduché­ho tvarohu v podstatě udělali chemický koktejl.“

Výrobce se hájí tím, že nejde o mlékárensk­ý, ale lahůdkářsk­ý výrobek a že není určen dětem.

Medvídek na obale má odkazovat na recepturu populárníh­o tvarohovéh­o dezertu Míša. „Od zákusku nebo pamlsku zákazník nečeká, že bude podle zásad zdravé výživy jako mléčný výrobek,“říká technoložk­a Lahůdek U Cábů Jana Šnedorfero­vá.

Kde se bere růžová barva?

Jahody barví jen slabě, proto výrobci často ochucené mléčné výrobky přibarvují. Potěšiteln­é je, že naprostá většina už dnes používá barvicí koncentrát­y v podobě různých rostlinnýc­h extraktů a šťáv, případně přírodní barviva.

Jako jediný není přibarven (a ani aromatizov­án) Selský Bio tvaroh ochucený z Farmy Struhy. Nemohli jsme mu přidělit známku, protože neznáme výživové hodnoty, výrobci potravin v malém množství je totiž uvádět nemusí. V chuti si vysloužil dobrou známku, složením se nejvíce podobá domácímu tvarohovém­u dezertu, který si každý může udělat sám z čerstvého či mraženého ovoce (viz nahoře).

Tři výrobky – Pribináček, Cábík a Termix – obsahovaly košenilu, barvivo přírodního původu získávané (pro někoho možná překvapivě) z vysušených těl červce nopálového, hmyzu sajícího šťávu opuncií. Používá se pro něj také označení E120 nebo karmín či kyselina karmínová.

Sotva půl jahody

Od jahodového dezertu zákazník očekává, že bude obsahovat jahody. Jejich množství ale není z obalu na první pohled zřejmé. Schováno je v položce „ochucující složka“, a ta obsahuje kromě ovoce ještě další, podstatně levnější suroviny, především cukr nebo různé sirupy na bázi přírodních sladidel. Skutečný podíl jahod ve výrobku uvádíme v tabulkách u každého vzorku. Stopové množství – zhruba polovinu jedné jahody na kelímek – obsahuje Termix a Lipánek. Jahodovou chuť a vůni jim dodává umělé aroma.

„Pokud má tvarohový dezert výraznou jahodovou chuť, tak je zřejmé, že tam byla dotlačena aromaty. Samotné jahody totiž výrazné nejsou a ve spojení s tvarohem, který má tendenci trochu pohlcovat chutě, bych nějaké výrazné jahody ani nečekala,“říká Irena Michalová ze Sdružení českých spotřebite­lů.

A pokud má tvaroh výraznou růžovou barvu, je jasné, že byl přibarven. Je dobré vědět, že do neochucený­ch tvarohů a jogurtů se barviva ani aromata, nebo dokonce konzervačn­í látky přidávat nesmějí. Kdo vyhledává spíš přírodní charakter produktů, měl by dávat přednost méně výrazným barvám, vůním a chutím. Je to důležité hlavně u dětí, které teprve na chutě zvykáme.

„Pokud má tvaroh výraznou jahodovou chuť, je jasné, že byla posílena aromaty. Jahody totiž samy o sobě tak výrazné nejsou.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? 2x foto: Shuttersto­ck ??
2x foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia