Dnes Prague Edition

Vědci: Řidiči příliš spoléhají na „asistenty“

-

OLOMOUC Byť hi-tech vychytávky jako hlídač jízdy v jednom pruhu, systém varování před čelní srážkou či adaptivní tempomat mnohdy dokážou lidem v autech zachránit život, jsou s nimi spojeny i problémy.

Po dvouletém výzkumu na ně upozornili dopravní psychologo­vé z Univerzity Palackého v Olomouci. Zjistili, že část řidičů nemá o bezpečnost­ních asistenční­ch systémech ve vozech dost informací, další šoféři na technologi­e naopak až příliš spoléhají. „Je třeba zdůraznit, že lidé nemohou dát ruce z volantu. Příkladem může být systém držení vozidla v jízdním pruhu. Jeho tvůrci tvrdí, že auto umí jednotlivé pruhy rozeznat. Není to ale tak jednoduché. Hodně záleží na vnějších podmínkách a to je na českých dálnicích problém. Systém nemusí rozlišit, co je škvíra a co souběh žlutých a bílých pruhů. Řidiči by proto měli o systémech vědět, ale neměli by je přeceňovat. Měli by si být dobře vědomi jejich limitů,“zdůrazňuje Lucie Viktorová, která se na bádání podílela.

S kolegy zjistila, že někteří řidiči ani netuší, jak bezpečnost­ní systémy na rizikovou situaci vůbec reagují. Člověk za volantem se tak může vlastního auta dokonce leknout, což může být osudné. „Zvlášť pokud jen zřídka čelí situacím, v nichž daný asistenční systém funguje. Člověk může začít zmatkovat či se zaměřit na daný systém a polevit ve sledování dopravní situace,“uvádějí psychologo­vé na webu adas.upol.cz, jenž na základě svých výsledků sestavili.

Průzkum mezi pěti sty šoféry také ukázal, že někteří bezpečnost­ním asistentům věří až příliš. „Řidiči, kteří rizika systémů nevnímají, přiznávají, že častěji kontrolují telefon, a nevěnují tak veškerou pozornost dopravě,“dodává Viktorová.

Pionýři z nuselské devítiletk­y se seskupili do tvaru číslice 25 ve žluté barvě. Kutálka pražské posádkové hudby zahrála tuš a o 40 metrů výš se ve čtvrtek 22. února 1973 na právě otevíraný Nuselský most vydali komunistič­tí pohlaváři.

Praha se stejně jako celé tehdejší Českoslove­nsko v únoru roku 1973 zahalila do slavnostní­ho třepetání praporků a transparen­tů. Ve velkém stylu se totiž slavilo 25. výročí komunistic­kého převratu tehdy nazývaného „únorové vítězství“pracujícíh­o lidu. Do jeho rámce zapadlo i otevření klíčové dopravní tepny překlenují­cí Nuselské údolí. Od Nuslí k Vinohradům jako první po nové komunikaci vykročili tehdejší vládci Ludvík Svoboda, Gustáv Husák a Lubomír Štrougal. Navzdory době poplatné pompě se před 45 lety dostalo do provozu unikátní mostní dílo, nazvané zprvu po Klementu Gottwaldov­i. „Aby to bylo moderní, ale aby se to zase moc nenaparova­lo, aby to mělo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia