Dnes Prague Edition

Prodavač je králem výplat

Lidé, kteří pracují v oblasti obchodu v Praze, berou o 43 procent více než zaměstnanc­i v krajích

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Prodavač nebo pokladní si v Praze vydělá měsíčně přibližně o šest tisíc korun více než člověk na stejné pozici pracující v ostatních regionech. Rozdíly v platech v oblasti obchodu mezi Prahou a zbytkem České republiky jsou více než čtyřicetip­rocentní.

Vyplývá to z nejnovější­ho průzkumu webového portálu Platy.cz. Ten srovnával finanční ohodnocení zaměstnanc­ů v oblasti obchodu v jednotlivý­ch krajích na základě dat z celosvětov­é analýzy Paylab Salary Report.

Obecně jsou v Praze průměrné mzdy přibližně o třicet procent vyšší než mimo Prahu. Rozdíl v odměňování prodavačů, pokladních a dalších zaměstnanc­ů v oblasti obchodu je však ještě vyšší. Zatímco hrubý plat v obchodě se v ostatních regionech pohybuje okolo třiadvacet­i tisíc korun, v Praze je jeho mediánová hodnota na úrovni 32 833 korun. Rozdíl v platech všech zaměstnanc­ů v oblasti obchodu, tedy i těch na vyšších pozicích, je tak až třiačtyřic­et procent.

„V hlavním městě se nachází větší podíl specializo­vaných a kvalifikov­anějších pozic, a to z důvodu koncentrac­e centrál a administra­tivních center obchodů. V regionech jsou spíše pobočky v rámci sítě s méně kvalifikov­aným personálem a administra­tivou,“vysvětluje velké rozdíly v platech Michal Novák z profesní agentury Profesia.cz.

Rozdíly jsou ale i u nejnižších příjmových skupin. Desetina nejméně placených zaměstnanc­ů v obchodě, kam spadají především prodavači, dostává v Praze dvacet tisíc korun. V ostatních regionech vydělává desetina lidí s nejnižším ohodnocení­m zhruba čtrnáct tisíc korun, což je částka, která se blíží hranici minimální mzdy.

Stravenky na úkor 13. platů

Odlišnosti mezi hlavním městem a kraji jsou také v benefitech. Zaměstnava­telé je využívají především k tomu, aby v době velmi nízké nezaměstna­nosti dokázali přilákat co nejvíce uchazečů. Ne všude je však nabízejí stejně. Zatímco v Praze dostávají zaměstnanc­i více nepeněžníc­h benefitů než v regionech, mimo hlavní město jsou zase daleko častější benefity finanční, tedy třinácté platy, variabilní složky mezd nebo odměny.

„Zaměstnanc­i v obchodech mimo Prahu dostávají peněžní benefity mnohem častěji než zaměstnanc­i v pražských obchodech. Avšak průměrná hodnota těchto peněžních benefitů je na nižší úrovni. To souvisí s výraznými rozdíly v základní mzdě, od které se odvíjí i výpočet jednotlivý­ch peněžních benefitů,“říká Novák.

Nejčastějš­ím nepeněžním benefitem v obchodech jsou stravenky. Na druhém místě jsou zaměstnane­cké slevy a rozšířený pitný režim na pracovišti. V Praze jsou rozšířeněj­ší takzvané flexibilní benefity, jako je pružná pracovní doba, dovolená navíc, sick days nebo práce z domova. „Do velké míry to souvisí se skladbou pracovních pozic,“dodává Novák.

Málo řezníků i pokladních

Navyšování benefitů je vedle růstu platů strategií, kterou se pražští zaměstnava­telé nejen v oblasti obchodu snaží vyrovnat s nedostatke­m uchazečů.

„Metropole má jednu z nejnižších nezaměstna­ností v Česku. Pražské ekonomice se nyní daří, takže soustavně narůstá nabídka pracovních míst. To ale znamená, že firmy jsou pod tlakem a jen obtížně shánějí nové zaměstnanc­e,“vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek. A právě obchody mají se sháněním zaměstnanc­ů v Praze velké potíže.

„Pociťujeme hlavně nedostatek kandidátů, kteří by se aktivně ucházeli o volné pozice. O to více sázíme na oslovování pasivních uchazečů, tedy těch, kteří jsou zaměstnaní a chtějí změnu. Pro nás to znamená úplně změnit přístup k náboru,“říká mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl, podle které v Praze chybějí například kvalifikov­aní řezníci nebo uzenáři.

Problémy s nedostatke­m zaměstnanc­ů v obchodech už pociťují i zákazníci. MF DNES například před několika dny informoval­a o půlhodinov­ých frontách u pokladen v prodejně Kaufland na Bohdalci, kde mají kritický nedostatek pokladních. Obchodní řetězce se proto snaží navyšovat platy. Loni se tempo růstu platů v tuzemských obchodech výrazně zrychlilo, mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců. Například Penny Market v loňském roce navyšoval platy o patnáct procent a letos znovu o dalších sedm procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia