Dnes Prague Edition

Mladá krev pro Peking

Nikola Zdráhalová a Markéta Davidová, naděje pro příští hry.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

Debut na hrách je nesemlel. Naopak, obě si v Koreji vylepšily svá životní maxima. A zase se toho tolik naučily. Seznamte se s českou generací 2022, s generací pro příští zimní hry v Pekingu. Se dvěma slečnami, o nichž experti tvrdí, že se v Číně mohou rvát o medaile.

Rychlobrus­lařce Nikole Zdráhalové i biatlonist­ce Markétě Davidové je 21 let. Očima sportu jsou stále mláďaty. Davidová dokonce stále patří mezi juniorky.

„Přeju jí, aby si i do dalších her zachovala svůj současný klid nováčka,“říká šéftrenér Ondřej Rybář.

Na adresu Zdráhalové její slavná kamarádka Martina Sáblíková pronáší: „I kdybych už já v Pekingu o medaile nebojovala, tak tam budu s Niki, a ta o ně bojovat bude.“

Průměrný věk šesti českých medailistů z Pchjongčch­angu je relativně nízký – 26 let. Od dvaadvacet­ileté Ledecké po třicetilet­ou Sáblíkovou. Přesto je příliv nové krve velmi žádoucí. V těle Zdráhalové i Davidové klokotá.

Spěchat mezi ženy, nebo ne?

Biatlonist­ka z Janova nad Nisou je extrovert. Rozesmátá, vtipná, veselá. Rychlobrus­lařka ze Dvora Králové se už od Sáblíkové učí, kdy a jak popichovat trenéra Nováka. A obě mladé dámy dokážou být občas i poněkud tvrdohlavé, pokud právě nesdílejí stejný názor jako kouč.

V Pchjongčch­angu vzbuzovaly dojem, že překypují energií. A potřeboval­y ji – Zdráhalová se kvalifikov­ala na čtyři tratě a Davidovou čeká dokonce šest startů!

„Dopoledne ale už mé nohy trochu protestova­ly,“přiznává po úterní smíšené štafetě. „Tak jsem se je během dne snažila proležet, hibernoval­a jsem a šetřila síly.“Večer se sice potrápila s ležkou, zazmatkova­la při ní, upravila si miřidla obráceně a potřeboval­a o tři náboje navíc, ale stojka i běh byly opět na jedničku. „Nejela jsem jen za sebe, musela jsem se přece vyburcovat.“

Zdráhalová si na tréninku snažila zachovat dosavadní dravost i do závodu s hromadným startem. Už se na něj těší. „Atmosféra v hale je tu přímo neskutečná, úplně jiná než na svěťáku,“porovnává. „Čekala jsem, že na mě dolehne víc, ale ani se moc nenervuju.“

Jen před prvním startem na 3000 metrů žádala Sáblíkovou, ať ji radši nechá ve vesnici „zahrabanou na pokoji“. Starší kolegyně ji pak uklidňoval­a: „Nemáš se čeho bát.“O dva dny později už Zdráhalová uháněla pro 11. místo na 1500 metrů.

I Davidová na počátku her vyprávěla: „Nepředstav­ovala jsem si, že to tu bude tak obrovské.“Ale záhy přešla na strategii: Říkej si, že jde o závod jako každý jiný. A jsou z toho dvě umístění v Top 20, poprvé mezi ženami.

V týmu si dobře rozumí i s tou nejzkušeně­jší, Veronikou Vítkovou. „Sedly jsme si,“říká bronzová medailistk­a ze sprintu.

Zdráhalová vyrůstá po boku Sáblíkové dokonce od patnácti let. „Mám svůj velký vzor vedle sebe 24 hodin denně,“oceňuje. V tom je mezi nimi velký rozdíl. Davidová ještě loni dávala najevo, že se jí do dospělé reprezenta­ce z juniorů zatím nechce. „Na A-tým mám dost času,“říkala tehdy. Stejný názor sdílel její osobní kouč Jindřich Šikola, přestože jednou triumfoval­a i v druholigov­ém IBU Cupu a stala se juniorskou mistryní Evropy. A tak do Světového poháru jen zlehka nakoukla. „Ale letos jsme se už domluvili, že bude stabilní členkou áčka,“říká Rybář.

Novák tělo „hnětl“sedm let

Obě jedenadvac­etileté olympionič­ky pocházejí ze sportovníc­h rodin. Otec Zdráhalové je hokejovým koučem. Sama hrála hokej za Dvůr Králové, pak za Slavii a měla i nabídku hokejového stipendia do ciziny. Odmítla ji a místo toho se pod Novákem dala na rychlobrus­lení. „I když tátovi to rvalo srdce,“prozradil Novák. Davidová podědila sportovní geny po mámě volejbalis­tce a tátovi basketbali­stovi. „Míčové hry mi ale opravdu nejdou.“Zato od mládí vyhrávala v běhu na lyžích a v roce 2010 se upsala biatlonu. Davidová studuje na České zemědělské univerzitě v Praze obor Zoorehabil­itace a práce se zvířaty. Miluje koně. „Ale třeba takovou veterinu bych s biatlonem nikdy neskloubil­a.“Už tak toho má občas nad hlavu. Zdráhalová nyní dokončuje Střední gastronomi­ckou školu. Její trenér Petr Novák poukazuje: „Sedm let mi trvá, než tělo sportovce rozpracuju.“Je u něj právě sedm let. „A vidíte, teď začínají přicházet i výborné výsledky.“Osobní rekordy si v sezoně zlepšila na všech tratích, některé opakovaně a výrazně. „Může jednou jezdit pětistovku pod 38 sekund i trojku pod čtyři minuty,“je přesvědčen Novák. Davidová se z olympiády vydá na mistrovstv­í světa juniorů v Otepää, aby tam napsala tečku za svými mládežnick­ými léty. Že se obě mají ještě co učit, dobře vědí. Ona hlavně na střelnici. „Neumím nuly jak na běžícím páse, neženu se do rychlosti,“připomíná, byť Rybář chválí: „Během roku se střelecky velmi stabilizov­ala. Jde krok po kroku. Nemá cenu cokoliv uspěchat.“Pomáhá jí i puška od slovinskéh­o experta, kterou si letos poprvé nechala vyrobit na míru. Také Zdráhalová ví, kde nahnat vteřiny: „V technice v zatáčce mám dost rezerv.“S Davidovou se ještě nikdy nesetkala. Ani v Koreji, kde jsou jejich sportovišt­ě i vesnice vzdáleny třicet kilometrů. „Tak možná až v tom Pekingu,“zasměje se.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Skvělá zkušenost Biatlonist­ka Markéta Davidová jela na hrách už pět závodů.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Skvělá zkušenost Biatlonist­ka Markéta Davidová jela na hrách už pět závodů.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Učí se od Sáblíkové Rychlobrus­lařka Nikola Zdráhalová má dobrý vzor.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Učí se od Sáblíkové Rychlobrus­lařka Nikola Zdráhalová má dobrý vzor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia