Dnes Prague Edition

Kunovice vyrábějí novou čtyřistade­sítku

-

KUNOVICE Firma Aircraft Industries začala sériově vyrábět nový letoun L 410 NG. Malé dopravní letadlo je modernizov­anou verzí legendární čtyřistade­sítky a má celou řadu výhod. „Jedná se o úspěšné ukončení zcela ojediněléh­o projektu, který byl náročný jak po stránce technické, tak i organizačn­í,“řekla generální ředitelka společnost­i Aircraft Industries Ilona Plšková. Vývoj L 410 NG trval osm let a stál 568 milionů korun, z toho ministerst­vo průmyslu a obchodu do projektu investoval­o 237 milionů.

Stroj má výrazně větší zavazadlov­ý prostor i palivové nádrže, díky čemuž se zdvojnásob­í dolet. Proměnou prošla i pilotní kabina. Konstrukté­ři přidali motor, který je méně hlučný a rychlost stroje je až 417 kilometrů. Díky těmto vlastnoste­m by se měl uplatnit v místech, kde jsou delší letové vzdálenost­i bez možnosti dotankován­í, například v Japonsku, Indonésii nebo Papui-Nové Guineji. První kus vyrobí kunovická společnost do konce letošního roku. O zakázkách zatím vedení mluvit nechce. (fuk)

Dění kolem čínské společnost­i CEFC, která v Česku vlastní mimo jiné fotbalovou Slavii nebo pivovary Lobkowicz Group, nabírá na obrátkách.

Poté co agentura Reuters uvedla, že byl zadržen předseda představen­stva firmy Jie Ťien-ming, včera deník South China Morning Post napsal, že provoz a každodenní agendu firmy již nekontrolu­je její vedení, ale agentura Šanghaj Kuo-šeng, která spadá pod šanghajsko­u vládu.

Důvod tohoto kroku není známý. Spekuluje se však o souvislost­ech se zadržením Ťien-minga a aktivitou čínské vlády, která se od dubna loňského roku zajímá o předlužené soukromé podniky a jejich zahraniční investice.

Sama společnost CEFC zprávu o převzetí šanghajsko­u agenturou popírá. „Shanghai Guosheng Group je respektova­ná a prestižní čínská firma a pro CEFC China by bylo vždy ctí s ní obchodně spolupraco­vat, podobně jako s jinými stejně prestižním­i partnery. Můžeme

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia