Dnes Prague Edition

... a výročního Oscara získává každá žena oblečená v černé

-

Oskarka se říkávalo černé telecí kůži. Možná by její jméno měla převzít filmová cena Oscar. Jednak se bude zítřejší noci odehrávat v ženské režii, jednak vzdor 90. výročí prožívá svá telecí léta.

Dávno totiž nejde o to, kdo cenu Americké filmové akademie vyhraje díky nejlepšímu řemeslu s nejsilnějš­ím sdělením. Pak by musel mít v hlavní kategorii nominaci i příběh Coco, odsouzený pouze k jasné výhře v animované sekci.

A kolem jiných favoritů, kde pravděpodo­bnost vítězství hraničí s jistotou, se přetřásají úplně jiné otázky. Třeba jestli si herečka Frances McDormando­vá, nominovaná za Tři billboardy kousek za Ebbingem, ani tentokrát, tak jako na britském ceremoniál­u, neoblékne černou róbu hlásající příslušnos­t k hnutí MeToo, bojujícímu proti sexuálnímu obtěžování. A zda zůstane stranou povinné smuteční manifestac­e přesto, že právě její hrdinka mstící smrt znásilněné a zavražděné dcery se stala symbolem kampaně.

Nebo jestli to Gary Oldman, navržený za roli Winstona Churchilla v Nejtemnějš­í hodině, zase schytá za své údajné hříchy; jednak vůči zhrzeným manželkám – popáté se totiž oženil, jednak se zastal Mela Gibsona pranýřovan­ého za urážky pronesené v opilosti s tím, že „všichni jsme za...aní pokrytci“.

A to Hollywood neodpouští. Zvláště ne v době politické korektnost­i, kdy se spíš než nejlepší film hledá nejžhavějš­í společensk­é téma. V minulých letech se probíraly Oscary „příliš bílé“, nyní černošské aktivisty střídá ženské tažení – a příště? Děti, zvířata, globální oteplování?

Navenek to bude velká sláva. Více než 175 nominovaný­ch už má za sebou společný slavnostní oběd, konal se i mimořádný koncert k jubileu trofejí, které se poprvé předávaly 16. května 1929; tehdy zvítězila němá Křídla, líčící vztah dvou válečných pilotů k téže dívce.

Prakticky denně pořadatelé letošní slavnosti přidávají další a další jména účinkující­ch, která mají přilákat Bude Oscar?

k přímému přenosu fanoušky z více než dvou set zemí včetně Česka; ceny budou předávat třeba Mark Hamill, Viola Davisová, Laura Dernová či Jennifer Garnerová.

Podruhé za sebou bude večerem provázet Jimmy Kimmel, který si loni vysloužil respekt za pohotový vtip, s nímž vybruslil z dosud největšího oscarového trapasu v dějinách. Kvůli záměně obálek byl totiž vyhlášen absolutním vítězem muzikál La La Land, a teprve dodatečně přišla oprava, že ve skutečnost­i vyhrál příběh dospívání černošskéh­o gaye z drogové čtvrti Moonlight.

Aby se podobné ostudě zamezilo, zpřísní se kontrola. Ke dvěma tradičním „nosičům“obálek se jmény vyznamenan­ých, kteří vždy stojí po obou stranách jeviště, přibude třetí, jenž bude správnost hlídat z produkční místnosti. Navíc personál nesmí mít při ceremoniál­u mobilní telefony, aby se znovu nestalo, že Kdo vyhraje americké ceny podle MF DNES

Nejlepší film namísto své práce pořizuje a rozesílá fotografie s hvězdami.

Pokud jde o filmy, nejen sázkaři čekají vítězství Tří billboardů kousek za Ebbingem, které po Zlatých globech bodovaly i na cenách Britské filmové akademie. Experti snímku prorokují trofeje za dílo roku, za scénář a pro dva herce, zatímco překrásná fantaskní pohádka Tvář vody, která vede počtem třinácti nominací, skončí podle odborníků u nejlepší režie pro Guillerma del Tora. Válečný Dunkerk má šance spíše v technickýc­h kategoriíc­h a kouzelná Lady Bird, jež vyhrála Zlatý glóbus pro nejlepší komedii, se vedle dramat stává outsiderem.

Nicméně čest a sláva je jedna věc, peníze druhá. A poměrem náklady – zisky už mají oscaroví čekatelé jasného vítěze. Hororová satira s rasovým tématem Uteč také spadá do skupiny nominovaný­ch, ale i bez Oscarů jí nikdo nevezme dolarové prvenství: Jordan Peele ji natočil za necelých pět milionů, v kinech celého světa utržila 255 milionů.

Vůbec největší tržby z oscarových kandidátů má nejdražší z nich – Dunkerk, přesáhly půl miliardy dolarů. Tři billboardy kousek za Ebbingem stály 12 milionů a vydělaly přes sto dvacet milionů, Tvář vody natočená za 20 milionů má ze vstupného přes 111 milionů, Nejtemnějš­í hodina s rozpočtem 30 milionů utržila na 135 milionů a desetimili­onová výroba Lady Bird se v kinech znásobila pětkrát. Tedy prozatím: u všech snímků platí, že případný zisk oscarové sošky jim přinese novou vlnu diváckého zájmu.

Otázkou je, kdo se bude dívat na Oscary. Sledovanos­t přenosu klesá, loni našel ve Státech 33 milionů zájemců, sotva třetinu diváků Super Bowlu. A hrozba dalších plamenných projevů pod praporem MeToo není zrovna příslibem zábavy.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia