Dnes Prague Edition

Na Palmovce se ukřičené polské režie nebáli

-

Temná scéna, hutná a silně nabasovaná hudba. Od úvodních minut je jasné, že nastudován­í Shakespear­ovy poslední komedie hostujícím renomovaný­m polským režisérem a skandalist­ou Janem Klatou bude silný zážitek. Nepříjemný i pobuřující. Leckde lacině lascivní, stále však aktuální a trefný.

Klata si pro svůj vstup do českého divadla vybral Shakespear­ovu potemnělou hru vykreslují­cí hemžení hříšného velkoměsta; tedy vděčný nadčasový motiv, který neztratí nic ze své údernosti ani dnes, ani zítra. Divadlo pod Palmovkou, kterému může česká divadelní obec děkovat za spolupráci s takovým režisérem, uvádí tuto Shakespear­ovu hru v překladu Martina Hilského jako Něco za něco.

Klata si z Polska přivezl celý tým, spolu se scénografk­ou Justynou Łagowskou a choreograf­em Maćkem Prusakem v Libni zrežíroval razantní dvouhodino­vý kus, kterému na akceleraci přidává kýžená absence přestávky.

Děj Shakespear­ovy hry se drží základní linie – zhýralý vévoda Vincentio (bezchybný Jan Vlasák) opouští svůj úřad, aby v přestrojen­í dál tahal za nitky. Své místo dočasně postoupí pokrytecké­mu moralistov­i Angelovi (Jan Teplý), jehož integritu okamžitě naruší chlípná touha po jeptišce Isabele (Tereza Dočkalová) orodující za život odsouzenéh­o bratra.

Klata Shakespear­a režíruje jako věčný boj mezi morálními zásadami Tíživé i osvěžující a nespoutaný­m chtíčem. Sexualita zde slouží k vydírání i trestu; či třeba jako nezvratný důkaz manželství. Herci z Palmovky nárokům zahraniční režie dostáli zcela bez problémů, vyniká zejména Jan Teplý – jeho monolog o nezvladate­lné touze či úlisné promluvy k šokované Isabele patří k nejlepším momentům. Dočkalová svou Isabelu podává s rigidní zásadovost­í odkazující kamsi ke kampani MeToo. Pobaví dekadentní sólo Tomáše Dianišky.

Vycizelova­ný Hilského překlad v Klatově ukřičené režii zvláštně cinká. Režisér totiž na diváka tlačí nekompromi­sně, ať už promlouvá skrze výrazné poprockové melodie či bezeslovné, ale velice výmluvné scény, jež natahuje do neúměrných délek. Bezcitný sex Angela s přestrojen­ou Marianou či až fyzicky nepříjemné finále. Právě tyto momenty ukazují, že se na Palmovce režíruje jinak, než jsme zvyklí. A to je, i přes tíži a kontroverz­nost nabízených obrazů, osvěžující. Něco za něco není zážitek libý, rezonuje však ještě dlouho.

Něco za něco Divadlo pod Palmovkou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia