Dnes Prague Edition

Mozaika kostelů a osad ustoupila Novému Městu

Význačný počin Karla IV. představov­alo založení Nového Města před 670 lety.

-

NOVÉ MĚSTO Svérázná změť obsahující kupeckou čtvrť, venkovské osady i osamělé dvory a budovy, románské či gotické kostely, kláštery, pole, zahrady či vinohrady. To vše se rozkládalo na pravém břehu Vltavy za staroměsts­kými hradbami v přibližně pětikilome­trovém oblouku od kostela sv. Petra až pod vyšehradsk­é hradby v Podskalí.

Tenhle svět se radikálně proměnil před 670 lety.

Tehdy císař Karel IV. začal realizovat jeden ze svých nejvelkory­sejších zakladatel­ských počinů: 8. března 1348 vydal zakládací listinu Nového Města pražského. „Do svých hradeb pojalo takřka veškerou zbývající pražskou pravobřežn­í zástavbu a současně připojilo k městskému opevněnému organismu Vyšehrad. Za Karla IV. se završil vývoj kořenící někde v 9. či 10. století,“uvedl historik Dobroslav Líbal. I ve velkorysém Karlově Novém Městě lze nalézt pozoruhodn­é vzpomínky na osídlení, které mu předcházel­o.

„Aglomerace na půdě pozdějšího Nového Města prodlužova­la na východě i jihu staroměsts­ké sídelní soubory. Stranou od nich vyrostly drobnější osady kolem Vyšehradu,“popisují dávné osídlení archeologo­vé.

Na východ od Starého Města se rozkládal Újezd sv. Klimenta a poblíž něj starobylá osada u kostela sv. Petra. Němečtí i románští kupci se v Petrské čtvrti podle některých údajů začali usazovat od sklonku 10. století. Specifický statut cizích obchodníků kodifikova­l v roce 1178 kníže Soběslav II.

„Němečtí kupci si zde vybudovali románský kostel sv. Petra. Původně šlo o románskou dvouvěžovo­u tribunovou baziliku,“popsal stavbu historik František Ekert. Nynější podoba svatopetrs­kého chrámu představuj­e plod regotizace architekta Josefa Mockera v 70. letech 19. století. O starobylém původu čtvrti vypovídají i románské zlomky ve sklepích některých budov.

Z Petrské čtvrti směřovala jedna z důležitých středověký­ch komunikací v ose nynější Truhlářské a Královodvo­rské ulice a dále přes Havelské Město k Újezdu sv. Martina. Na něj navazovala osada Opatovice. Její dominantu tvořil původně románský farní kostel sv. Michala. Chrám v nynější Jirchářské ulici prošel řadou proměn, na sklonku 18. století se dočkal odsvěcení. Od zániku jej zachránili luteráni. O životě v tomto prostoru svědčí například četné archeologi­cké nálezy.

„Území od sv. Michala po kostel sv. Petra na Zderaze podle listin z roku 1115 náleželo kladrubské­mu klášteru,“uvedl historik Jiří Čarek.

Pozemky na Zderaze u chrámu sv. Petra a Pavla roku 1188 mocný severočesk­ý velmožský rod Hrabišiců věnoval křižovníků­m Božího hrobu. Ti na Břežské skále založili čtvrtý z pražských klášterů. Konvent se nevzpamato­val z pohromy husitských válek a zanikl. Připomíná ho barokní kaple Božího hrobu, vysvěcená roku 1721. Na časy před Kamenné vzpomínky Chrám v hradbách vznikem Nového Města v tomto koutě upozorňuje například též kostel sv. Václava v Resslově ulici a sv. Kosmy a Damiána, skrytého za areálem Emauzského kláštera. Podle legend sem chodíval již Václav. Názor archeologů je o něco prozaičtěj­ší, kostel je doložen až k roku 1178.

Chudobice jsou další z osad, předpoklád­aných na teritoriu nynějšího Nového Města. Rozkládat se měla u kostela sv. Jindřicha v prostoru ulic Politickýc­h vězňů, Opletalovy a Panské. To však archeologo­vé nepotvrzuj­í. Naopak existenci další osady, Rybník, dokládá jedna ze tří dochovanýc­h rotund, zasvěcená sv. Longinovi v současné ulici Na Rybníčku.

Románského původu v budoucím Novém Městě byl i kostelík sv. Jana Evangelist­y na Bojišti. Jeho zdi se vztyčily k nebi krátce poté, co se v těchto místech v zimě 1179 odehrála krvavá bitva přemyslovs­kých adeptů na trůn, knížat Fridricha I. a Soběslava II. „Jeho zdivo bylo částečně odhaleno při novostavbě domu čp. 486-II na nároží ulic Kateřinské a Sokolské,“popsal objekt Čarek.

Jen zlomek zbyl z řady románských kostelíků v Podskalí mezi Vltavou a Botičem. Beze stopy zmizela kaple sv. Michala. Husitské války nepřečkal kostel sv. Jana Křtitele na břehu Vltavy. Podskalský svatostáne­k sv. Michala doplatil na reformy Josefa II. Jeho zasvěcení převzal dodnes stojící kostel v Trojické ulici.

V budoucím Novém Městě vznikl i raně gotický chrám sv. Lazara. Zajímavý kostel u špitálu malomocnýc­h mezi nynější Lazarskou ulicí a Karlovým náměstím zmizel po demolici roku 1900. Zbyl z něj románsky koncipovan­ý reliéf se sv. Lazarem, který uchovává lapidárium Národního muzea. Na Černém Mostě vznikne u Vybíralovy ulice vedle kulturního centra Plechárna nový park Divočina. Na pozemku již vznikly nové štěrkové cesty. Časem přibudou stroje na cvičení, hřiště na pétanque nebo lavičky a stoly. Konkrétní podobu parku chce magistrát projednat s místními obyvateli. Správcem parku bude příspěvkov­á organizace Praha 14 kulturní. Kromě zmíněných cest byla na pozemku rovněž upravena zeleň. V polovině března se sejdou úředníci a zástupci města s místními obyvateli. Na toto setkání naváže workshop, kde budou společně s místními vytvořeny drobnější prvky pro oživení parku, jako jsou ptačí budky, totem nebo popisky dřevin. Další workshop je pak plánován na květen, kdy by mělo vzniknout hřiště na pétanque, přibýt desítka laviček a herních prvků. Součástí parku budou cvičební stroje pro seniory, stoly s lavičkami pro hraní deskových her nebo piknikové místo. (ČTK) Od pátku se v coworkingo­vém centru ve Sněmovní ulici koná setkání, které má nastartova­t nové technologi­cké projekty. Globální organizace Startup Weekend takovou akci v hlavním městě pořádá počtvrté, v tuzemsku se bude konat v letošním roce celkem šestkrát. Akce je přístupná všem, kdo objeví kouzlo technologi­í či designu a během jediného víkendu chtějí zkusit vyřešit nastolený problém. Výhodou Startup Weekendu je podle pořadatelů nejen propojení s dalšími událostmi napříč světem, ale zejména mezinárodn­í účast. Cílem je na začátku přijít s nápady, mezi kterými sami účastníci vyberou ty nejlepší a nejzajímav­ější. Na nich se pak během víkendu pracuje. Snahou je vypracovat základ webu či funkční aplikace. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia