Dnes Prague Edition

Olympijský sen se vrací

Sportovní funkcionář­i a politici opatrně oprašují zašlý projekt

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Deset let poté, co Jan Tříska, Pavel Liška nebo Richard Krajčo na billboarde­ch propagoval­i letní olympijské hry v Česku, si s touto myšlenkou opět opatrně pohrávají někteří politici a sportovní funkcionář­i. A opatrnost je v tomto případě velmi důležitá. Před lety totiž projekt, pod kterým byl podepsaný tehdejší pražský primátor Pavel Bém, skončil totálním fiaskem.

Za 70 milionů zůstalo jen logo, pár studií a série fotografií Herberta Slavíka. Jediným větším pozůstatke­m tehdejších budovatels­kých aktivit je metro v Letňanech, které končí v polích, kde měly původně stát olympijský stadion pro 65 tisíc diváků a vesnička, z níž se měl po hrách stát univerzitn­í kampus.

I proto jsou to úvahy velmi nesmělé. Jako je ta šéfa Českého olympijské­ho výboru Jiřího Kejvala, který se po zlatém úspěchu Ester Ledecké v korejském Pchjongčch­angu na serveru iDNES.cz zasnil: „Byl bych rád, kdybychom se dočkali olympiády v Praze.“

Hned nato však dodal, že by v tuto chvíli asi taková akce vůbec nezískala podporu. V kuloárech ale Kejval i někteří politici podle informací MF DNES tuto myšlenku v posledních měsících zmiňují stále častěji. Vede je k tomu několik věcí, třeba výrazný růst české ekonomiky.

Pomoc pro sportovišt­ě

Právě hospodářsk­á krize byla jedním z důvodů, proč Praha olympijská před lety zkrachoval­a. Pak je to zjevná sympatie premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše pro sport a budování nových sportovišť. A konečně, olympiáda by mohla změnit i pozici sportu v Česku. Zvlášť po loňské dotační kauze na ministerst­vu školství funkcionář­i a odborníci žehrají na to, že kluby mají problém získat od státu podporu byť jen na základní provoz.

„Není to otázka lidí, dodavatelů, investorů, ale celého systému, který sport bere jen jako jakousi zájmovou činnost, a ještě ne úplně chtěnou. Nevytváří společensk­é klima k tomu, aby byla postavena řada sportovišť, v podpoře sportu nejsme ani na třetině evropského průměru z roku 2009,“říká šéf komise ČSSD pro sport Michal Kraus. Sám by prý uspořádání olympiády v Česku intenzivně podporoval.

„Je to hezký sen, který by si přála spousta lidí. Ale v tuto chvíli asi tak reálný, jako kdyby si stodvaceti­kilový člověk řekl, že vystoupí na Mount Everest,“přiznává Kraus.

Přihlášení se k olympijské kandidatuř­e v blízkých letech není reálné i proto, že z her se stala ještě větší akce než kdy dříve. Olympiády v Číně nebo v Rusku byly kromě sportovníh­o svátku často i demonstrac­í síly jednotlivý­ch velmocí.

„Jistěže můžete po hrách mnoho tribun rozmontova­t, aby nezůstaly betonové pomníky. Ale už jen bezpečnost­ní situace ve světě je taková, že udělat dnes nízkorozpo­čtovou olympiádu je skoro protimluv,“zamyslí se Kraus.

Olympiáda v Česku by tak podle

něho byla možná až v případě změny situace ve světě a také ústupu trendu megalomans­kých olympiád. A v to věří i někteří poslanci.

Otevřu to, slibuje poslanec ANO

„Pokusím se to téma otevřít na příštím podvýboru pro sport,“říká poslanec ANO Jaroslav Bžoch. „Jako sportovci by se mi moc líbilo mít olympiádu v Česku. Ta myšlenka je zajímavá. Je mi jasné, že kdyby tady nějaká olympiáda měla být, bylo by to hodně daleko v budoucnost­i. Ale kdyby se to dalo skloubit s výstavbou sportovišť, která po celé zemi potřebujem­e, nebylo by to vůbec špatné,“uvažuje Bžoch.

„Z hlediska ČSSD jako strany tady problém není, jsme pro,“přidává se Kraus. „Sám jsem byl už v roce 2004 jeden z prvních signatářů výzvy k olympiádě v Česku. Bohužel velmi dobrou myšlenku tehdy uchopili velmi špatní lidé,“zmiňuje Kraus projekt Praha olympijská.

 ?? Koláž: MF DNES, foto: Shuttersto­ck ??
Koláž: MF DNES, foto: Shuttersto­ck
 ?? Foto: J. Koťátko, MAFRA ?? 2016 Logo olympiády, která nebyla.
Foto: J. Koťátko, MAFRA 2016 Logo olympiády, která nebyla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia