Dnes Prague Edition

Hnutí „Pohřbít“Brno

Matěj Hollan se z aktivisty stal politikem. Po sérii průšvihů jeho Žít Brno nejspíš končí.

-

ZBrna chceme udělat značku jako Coca-Cola,“zdůvodňova­l před sedmi lety brněnský magistrát, proč zaplatil 600 tisíc korun za reklamní slogan „Žít Brno“.

Recesisté, kteří chtěli zesměšňova­t někdejšího primátora Romana Onderku (ČSSD), to tehdy neměli těžké. Třeba i proto, že jeho vedení Brna si zapomnělo zaregistro­vat doménu zitbrno.cz. Aktivisté v čele s Matějem Hollanem tak na ní rozjeli svůj web. Parodoval svérázná rozhodnutí města, které přejmenova­li na Krno. Facebooku, kam si ji kdysi v nadsázce sám vyvěsil. Transparen­t se stal hitem i mezi magistrátn­ími politiky.

To Hollan ale nynější vývoj s humorem může brát jen těžko. Z populárníh­o aktivisty, který dokázal tlačit na politiky a zbavit tím město hazardu nebo obnažit podivné kšeftování s pozemky, se stal politikem, od kterého se odvrátila i většina jeho spolustran­íků.

A hnutí Žít Brno už prakticky přestalo existovat. „Mýlím se, když si myslím, že Žít Brno je ovládáno pomstychti­vým, ješitným psychopate­m?“napadla na Facebooku Hollana zastupitel­ka Karla Hofmannová, kterou Žít Brno vyloučilo. Vzkaz voličům Povolební euforie půl kila mincí musel nejspíše přinést v měšci.

„Smůlu“Hollan měl i s městskou hromadnou dopravou. To když ho při nočním zátahu na černé pasažéry chytili revizoři a on se snažil prchnout. Po dotazech MF DNES to vysvětlova­l tím, že si vzpomněl, že ztratil klíče a utíkal je hledat. „Podívejte, já mám teď docela hodně peněz, nepotřebuj­u jezdit načerno, běžně jezdím taxíkem, ale když to vyjde, tak využívám MHD a normálně si cvakám,“popíral, že by jezdil načerno častěji.

Nyní Hollanovi v gesci zůstala pouze kultura. Vystudovan­ý muzikolog se v této oblasti zasadil o přípravu stavby nového brněnského koncertníh­o sálu.

Politik, který na startu své politické dráhy zveřejnil svůj telefon, aby se mu každý mohl dovolat, už komunikuje jen v několikasl­ovných SMS. „Nevíme, možná po Velikonocí­ch,“odepsal na otázku, co bude dělat dále. Svému okolí se podle několika zdrojů MF DNES svěřil, že je připraven znovu se stát aktivistou.

 ?? Foto: Jiří Sláma, MAFRA ??
Foto: Jiří Sláma, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia