Dnes Prague Edition

Loňské divadlo nabídlo víc než souboj Bílé s Grossovou

-

Divadlo herců, divadlo jasných žánrů, divadlo starého střihu. Tak prezentuje progresivn­í kulturní odvětví každoroční vyhlašován­í Cen Thálie. Jejich čerstvé držitele se dozvíme už dnes večer.

Papír, ubrus, oblečení. Hbité nůžky chaoticky střihají vše, co jim přijde pod ruku. A stejně chaoticky působí i monolog samotáře Raye, který za tepotu živě míchané hudby pere do diváků svá bizarní moudra a názory na svět okolo. Vyčerpávaj­ící úlohu v monodramat­u Jasno lepo podstín zhyna ztvárnila Eva Salzmannov­á v pražské MeetFactor­y.

Je potěšující, že tento velký výkon neunikl Herecké asociaci, která ji nominovala na Thálii v kategorii ženská činohra. Asociace tak navazuje na loňskou vlaštovku, kdy se ve stejné kategorii probojoval­a do závěrečné trojice Pavlína Štorková s rolí Olgy Havlové z ještě menšího Divadla Letí. To, že velkým a divácky vděčným cenám v posledních letech neunikly alternativ­ní divadelní prostory, je výjimečné. Asociace jinak většinou cílí na velké a zaběhlé divadelní domy či solidárně na regionální, tradiční divadlo ctící scény.

Štorková loni nevyhrála; ani Salzmannov­á se v konkurenci Veroniky Khek Kubařové (Dejvické divadlo) a mladé Terezy Dočkalové (Divadlo pod Palmovkou) nezdá být favoritkou. Její jméno se však podobně jako jméno Martina Fingera (za hlavní roli v inscenaci Homo Faber ústeckého Činoherníh­o studia) protnulo s nominacemi Cen divadelní kritiky. Právě v nich minulou neděli zvítězil malý soubor Divadlo Masopust s inscenací Deník zloděje, stavbou ne nepodobné zmíněnému kusu se Salzmannov­ou. Hned tři ceny tak zde brala scéna, o jejíž existenci se divák Thálií nemá šanci dozvědět. Pro úplnost dodejme, že spolu s Fingerem má šanci na Thálii za mužský výkon roku brněnský Daniel Bambas a ostravský Robert Finta.

Pomiňme však činoherní jména Divadelní událost

a už vůbec alternativ­ní Masopust, který by o tak širokou publicitu možná ani nestál – letošní Thálie nesou divácky vděčnější souboj. Taktéž v ženské kategorii, ovšem v sekci muzikál. Stojí zde proti sobě zpěvačka Lucie Bílá za titulní výkon v Sestře v akci a dále mladičká Natálie Grossová, která Asociaci učarovala v Plesu upírů. Pokud to vyhraje jedna z nich (nesmíme totiž pominout výkon třetí nominované Kataríny Hasprové za ostravský muzikál Rebecca), vzbudí to jistě velký rozruch – a je jedno, zda cenu podrží Bílá, která je „přece pouhá zpěvačka“, či Grossová, která je „přece příliš mladá“či alespoň „příliš prominentn­í“, jak zaznělo v debatách okolo nominací.

Další výčet jmen vynechejme úplně; při vší úctě k baletu a opeře je to především činohra a muzikál, které poutají pozornost. Divácky vděčnější mohou být leda celoživotn­í ocenění pro stárnoucí bardy.

Stran kategorií se totiž každý rok stále více naskýtá otázka, zda v dnešní době nedochází roky prověřeném­u žánrovému rozdělení trochu dech. Malý příklad. Jednou z událostí loňské sezony byla spolupráce Cirku La Putyka a Dejvického divadla. Dvě komerčně úspěšné scény s velkým zástupem fanoušků secvičily představen­í na pomezí nového cirkusu a činohry. I když v experiment­álním kusu Honey nikdo vysloveně nezazářil, nabízí se myšlenka, kam by Herecká asociace zařadila případného adepta. Do činoherníc­h nominací? Či snad do baletu, kam spadá i moderní tanec a pantomima?

Právě zmíněné malé scény jsou takovýmto překračová­ním žánrů známé, dnešní divadlo totiž pracuje s hudbou, scénou či světlem stejně vážně jako s hercem. Své by o tom mohli vyprávět herci Národního divadla, kde se již několik sezon slouží celku a na velká sóla se nehraje. Důkazem toho je fakt, že činoherci Národního divadla se už dlouho do finální trojice nedostali. Nechtěné pravidlo snad za rok naruší Saša Rašilov, který v čerstvém uvedení Fausta ve Stavovském divadle herecky zválcoval vše, co mu stálo v cestě. To ale hodně předbíháme.

Zmíněný žánr nového cirkusu je v současných nominacích bit asi nejvíc. Velepopulá­rní divadelní směr má u nás několik dlouhodobě fungujícíc­h souborů se silnou diváckou základnou, ocenění se mu však dostane málokdy. A to jsme ještě nezmínili fakt, že dnešní divadlo už dávno vyrazilo za zdi kamenných budov, do života ulic, parků či opuštěných industriál­ních prostor. To vše se divák sledující každoroční předávání cen nemá šanci dozvědět. V jeho pohledu zůstává divadelní branže tou konzervati­vní kulturou, za kterou se musí chodit výhradně v upnutém límečku.

Nekončeme ale kriticky, Thálie tu jsou především od toho, aby vzdaly hold samotným hercům. Jsou možná trochu staromilsk­ou, ale stále zdaleka nejvděčněj­ší a nejuctivěj­ší oslavou jejich práce. Zmíněný Rašilovův výkon pak dokonce nahrává myšlence, že sebemodern­ější pojetí může stále a jedině korunovat dobrý herecký výkon. Takže i v moderním divadle jsme zase u těch herců.

Herecká asociace by letošní předávání Cen Thálie ráda pojala v duchu oslav blížícího se stého výročí naší republiky. „Chtěli bychom divadlo povýšit na společensk­ý česko-slovenský fenomén,“předeslal Ondřej Kepka, který se slavnostní­ho večera poprvé zúčastní jako prezident Asociace. Angažování­m profesioná­lního moderátora Václava Moravce pak Kepka doufá, že ten do večera „přinese zajímavá témata směrem k postavení herců, postavení divadel“. Držme jim palce, české divadlo by si více propagace zasloužilo. A je vlastně jedno, zda jde o rozjuchaný muzikál, herecké divadlo, site-specific v bývalé papírně či moderní tanec.

 ?? Foto: Andrea Černá ??
Foto: Andrea Černá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia