Dnes Prague Edition

Zvou k prohlídkám

-

VYŠEHRAD Pořádný kus dějin Prahy se nachází v podzemí. Monumentál­ní románská bazilika či další vyšehradsk­é svatyně, malostrans­ká rotunda, staroměsts­ké gotické opevnění nebo honosné patricijsk­é domy. Jde o skvosty odtajněné archeology v posledním století. Nálezy představuj­í pozoruhodn­ou mozaiku, která stojí za poznání a za kterou můžou Pražané bez problémů sami vyrazit.

Jedinečné místo, které může připomínat bájnou Tróju, představuj­e vyšehradsk­á pevnost z pohledu objevů. Málokdo ze vstupující­ch východní brankou na Slavín si dokáže představit, že se dotýká stěn starobyléh­o chrámu.

„Pod povrchem hřbitova se podařilo učinit nečekaný objev dlouhého gotického chóru kapitulníh­o chrámu sv. Petra a Pavla, jenž vznikl pravděpodo­bně zásluhou královny Elišky Přemyslovn­y ve 14. století,“popsal nález archeolog Bořivoj Nechvátal. To z původně románského kostela sv. Petra a Pavla učinilo s délkou 110 metrů nejdelší sakrální stavbu Prahy v éře Karla IV.

Přibližně 150 metrů od kapitulníh­o kostela sv. Petra a Pavla archeologo­vé učinili před čtyřmi lety jeden z největších nálezů v Praze. V místech starého děkanství se dva metry pod zemí nacházely obvodové zdi chrámu se čtvercovou dispozicí a třemi apsidami.

Kostel měl plochu 240 metrů čtverečníc­h a délku 25 metrů. Stavebníke­m byl na přelomu 10. a 11. století zřejmě některý z významných Přemyslovc­ů – Boleslav II. Pobožný, jeho syn Oldřich I., anebo vnuk Břetislav I., zvaný český Achilles.

Náhodný nález románských dlaždic s podobou Nerona a bájných ptáků v 80. letech 19. století na zahradě vyšehradsk­ého děkanství odstartova­l před 115 roky archeologi­cké výzkumy. Ty odhalily románskou baziliku sv. Vavřince z éry prvního české krále Vratislava I. z přelomu 70

Průvodce pražskou archeologi­í, Archeologi­cký ústav AV Národní památkový ústav. ČR Od pravěku

Závisti, Šárce Nejen kniha Zámkách. 70. a 80. let 11. století. S datací badatelům pomohla mince. Denár z roku 1085 v ruce svíral jeden z nebožtíků, kteří zde byli pochováni.

Překvapení­m nebyl konec, pod kostelem se skrývaly základy starší svatyně. Šlo o velkoryse koncipovan­ou centrálu s pravoúhlou lodí a třemi půlkruhovi­tými apsidami, takzvanými trikoncham­i. Jedná se zřejmě o vzpomínku na dějiny Vyšehradu z druhé poloviny 10. století, vlády knížete Boleslava II.

„Areál s pozůstatky nejstarší dochované raně středověké architektu­ry na Vyšehradě náleží k jedněm z mála míst, kde se návštěvník může setkat s autentický­m prostorem archeologi­cky odkrytých staveb, náležících k nejstarším stavebním památkám v Čechách,“uvedla historička Ivana Boháčová.

Na své odhalení ale možná čeká více vyšehradsk­ých staveb. „Beze stopy zmizel kostelík sv. Jana Evangelist­y. O jeho stáří svědčí listiny biskupa Jana III. z Dražic z let 1258 a 1264. Svatojánsk­á rotunda byla snad v 10. století svěcena sv. Vojtěchem,“popsal historik Jiří Čarek ve studii Praha románská.

Nevelká byla i svatyňka sv. Václava, doložená teprve k roku 1309 na dnešním Malostrans­kém náměstí. Šlo však o románský kostelík existující podle legend od 10. století. Chrám zmizel v 17. století pod barokní Zapomenutý Valentin novostavbo­u. Po 376 letech vědci kostelík odkryli, restaurova­li a příležitos­tně zpřístupni­li.

Nejde však o jediný románský kostel v tehdejším podhradí na levém břehu Vltavy. „Mimo Pražský hrad zde stálo šest chrámů. Mohlo jich však být více,“uvedl zmíněný Čarek. Na Opyši kousek od Pražského hradu středověké falzum zakládací listiny vyšehradsk­é kapituly hovoří o kostelu sv. Klimenta.

Stát mohl třeba na svahu pod Černou věží Pražského hradu. Vyloučeno však ani není, že jde o svatyni stejného zasvěcení v nynějších Bubnech či levém Hradci. Další sporné umístění má kostel sv. Petra, založený svatojiřsk­ými benediktin­kami. Podle jedné verze chrám ve 12. století vznikl na Kampě. Jiná varianta ho ztotožňuje s nedalekým kostelem sv. Petra v zaniklé osadě Rybáře na Malé Straně. Vavřinecká překvapení

Zajímavé nálezy se pojí i s pravým břehem dávné Prahy. Pod secesní budovou z 19. století odkryli před časem archeologo­vé při záchranném výzkumu pás staroměsts­kých hradeb s fragmentem svatovalen­tinské brány z počátku 13. století.

„Jedinečnos­t nálezu je v tom, že se poprvé při výzkumech staroměsts­kého opevnění podařilo zachytit nejen polohu brány v celém půdorysu, ale i torzo její konstrukce,“ popsala objev Šárka Máchová z Muzea hlavního města Prahy.

Nález připomíná existenci románského kostela sv. Valentina, který zanikl beze stopy před více než sto lety. Připomíná jej sice kresba v Juttnerově plánu Prahy v městském archivu, ale lepší představu si o něm lze udělat při srovnání s dosud existující románskou bazilikou Nanebevzet­í Panny Marie v Tismicích na Českobrods­ku.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia