Dnes Prague Edition

Největší nákup v historii státu. Armáda koupí nové obrněnce

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Dražší už byl snad jen Temelín. Ministerst­vo obrany rozjíždí největší zakázku v dějinách Česka. Chce koupit 210 bojových vozidel pěchoty za 53 miliard korun. Pro srovnání, slavné pandury stály 14 miliard korun.

Ministryně obrany Karla Šlechtová na setkání s novináři uvedla, že po letech úvah konečně zakázku zadá. „Vítěz by mohl být znám do konce roku,“uvedla Šlechtová.

Vozidlo slouží především přepravě vojáků po bojišti, i když má samozřejmě také kanon a může pěšáky podpořit střelbou.

Na zakázce začnou úředníci ministerst­va obrany pracovat naostro v příštích týdnech. Firmy nabízející tyto stroje už do Česka přesunují inženýry, kteří obrněnce vyvinuli, aby se jim lépe lobbovalo.

Česko by mělo bojová vozidla dostat v letech 2020 až 2024.

Ve hře jsou čtyři dodavatelé: americká zbrojovka General Dynamics, která už dodávala právě pandury. Ta přichází se strojem ASCOD. Největší evropská zbrojovka BAE Systems z Velké Británie nabízí vozidlo CV 90. Dva stroje se „zvířecími“jmény Lynx a Puma jsou vyráběné německými zbrojovkam­i. Ani opozice nezpochybň­uje, že jsou transporté­ry potřeba, ale podle ČSSD by je neměla vybírat vláda v demisi.

Pokračován­í ze str. 1 Čeští vojáci se stále vozí ve „veteránech“BVP-2 starých 30 let vyráběných v ruské licenci.

Už loni armáda všechny nové nabízené stroje testovala ve vojenském prostoru Libavá. Lehkým favoritem je zatím německé bojové vozidlo Puma, které je ale nejdražší. Jedno stojí čtvrt miliardy korun. Když se vynásobí cena jednoho kusu počtem 210 transporté­rů, které poptává armáda, vyjde právě částka 53 miliard. Jak tedy k ceně ministerst­vo došlo? „Těch 53 miliard je odhadovaná maximální hodnota zakázky. Byla stanovena na základě marketingo­vého průzkumu,“vysvětluje mluvčí Šlechtové Jan Pejšek.

Pravděpodo­bný budoucí koaliční partner sociální demokracie však pochybuje, jestli by kontrakt měla rozjíždět vláda v demisi. „Otázka je, zda je současné vedení resortu schopné zajistit transparen­tní a efektivní řízení této zakázky,“řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Podle opoziční ODS mělo ministerst­vo zakázku řešit už mnohem dříve. „Jsem nemile překvapena, že se tato zásadní modernizač­ní akvizice začne teprve připravova­t. Je uvedena již v koncepci armády schválené v roce 2015 a poslední léta jsme my poslanci ujišťováni, že vše běží podle plánu,“říká předsedkyn­ě výboru pro obranu Jana Černochová z ODS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia