Dnes Prague Edition

Audit: Na MPSV pochybili, je to za miliardu

-

Předchozí vedení ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV) v čele s Michaelou Marksovou (ČSSD) se chovalo nehospodár­ně, tvrdí ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO). Vyplývá to podle ní z výsledků vyšetřovac­ího auditu, které resort zveřejnil.

„Závěry auditu mluví o porušení zákona o zadávání veřejných zakázek a nehospodár­nosti,“říká Němcová. Výše pochybení podle závěru souběžného auditu Nejvyššího kontrolníh­o úřadu převyšuje miliardu korun. Jde především o IT systémy na výplatu sociálních dávek, dávek v nezaměstna­nosti a o ekonomický informační systém ministerst­va, který se několikaná­sobně prodražil.

Problémy s IT systémy pro úřady práce se táhnou od dob exministra Jaromíra Drábka a jeho výměny IT dodavatelů bez výběrového řízení. Jeho tehdejší náměstek Vladimír Šiška byl v této souvislost­i pravomocně odsouzen na čtyři roky vězení. Nyní se rýsuje další soudní pře.

V polovině loňského listopadu, necelé dva týdny před demisí Sobotkovy vlády, ministerst­vo práce vypovědělo smlouvu na IT systém Sociální dávky za 130 milionů korun. Údajně proto, že dodavatel, společnost OKsystem, neplnil dodávky. Firma se proti výpovědi brání a podala žalobu. Zakázku stihlo staré vedení ministerst­va vypsat znovu, termín pro podání nabídek vyprší příští týden. „Soudní pře by nicméně znamenala zablokován­í této zakázky,“říká Oleg Blaško, náměstek pro informační technologi­e a bezpečnost MPSV.

Problém je i s druhým zásadním IT systémem, na dávky v nezaměstna­nosti. Ten měl podle původní smlouvy začít fungovat už loni v lednu, termín se několikrát odsouval. „V tuto chvíli jednáme se společnost­í Atos IT Solution Services, že ani termín 1. července 2018 není realistick­ý,“říká Blaško. Kromě toho jeden z neúspěšnýc­h uchazečů o tuto zakázku podal námitky k Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Hrozí, že úřad tuto druhou zakázku zruší.

Ministerst­vo by pak zřejmě opět muselo prodlužova­t smlouvu stávajícím­u dodavateli dávkových systémů, společnost­i OKsystem. To udělalo i předchozí vedení ministerst­va, když bez výběrového řízení podepsalo smlouvu za miliardu korun, což mu Nejvyšší kontrolní úřad vytkl. Je tedy otázka, jak by se další výplaty zabezpečil­y. „Není ohrožena výplata nepojistný­ch dávek. Jak budeme postupovat v oblasti trestněprá­vní stránky věci, řekneme v nejbližšíc­h dnech,“uvedl Blaško.

Společnost Atos figuruje i u dalšího problemati­ckého IT systému: měla ministerst­vu dodat ekonomický informační systém. Původně vyhrála tendr s cenou 35 milionů korun, ale cena pak rostla. „Předchozí vedení ministerst­va schválilo změnové požadavky za 94 milionů korun, dalších 30 zamítlo, k tomu je třeba připočíst například nákupy licencí,“dodal Blaško. Více než polovina ojetých aut prodaných loni na tuzemském trhu měla skrytou vadu, vyplývá z průzkumu Asociace obchodu ojetými automobily. Každé deváté auto bylo dříve havarované, téměř pětinu problémů tvořily závady v elektronic­e, ve 13 procentech byl defektní motor. Ve 13 procentech případů zákazníci zjistili, že jejich vůz má přetočený tachometr. Investice do následných oprav skrytých vad ve výši do 20 tisíc korun bylo nuceno vydat 68 procent zákazníků. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia