Dnes Prague Edition

TYPY PŘÍJMŮ

-

Zaměstnání

Zaměstnava­tel strhne patnáctipr­ocentní zálohu na daň z příjmů. Když u něj v daném měsíci podepíšete prohlášení k dani (tu můžete mít vždy podepsanou jen u jednoho zaměstnava­tele, nikdy u dvou současně), sníží zálohu o slevy na dani, na které máte nárok.

Dohoda o provedení práce

Jestliže se odměna od jednoho zaměstnava­tele vešla do 10 000 korun za měsíc, zaměstnava­tel vám peníze vyplatil snížené o 15procentn­í daň. Takové příjmy není třeba do daňového přiznání uvádět. Je to však možné a vyplatí se to těm, kdo například nepracoval­i celý rok a nevyužili by celou slevu na poplatníka. Právě díky této slevě se jim může sražená daň vrátit, pokud sami podají daňové přiznání. Pokud příjem převýšil 10 000 korun za měsíc, budete je v daňovém přiznání uvádět vždy.

Dohoda o pracovní činnosti

Výdělky z DPČ se daní stejně jako příjmy z běžného pracovního poměru.

Honoráře

Ačkoli nemusíte mít živnostens­ké oprávnění, pokud jste pobírali honoráře, budete je uvádět jako příjmy z podnikání. Musíte tak učinit v případě, že honoráře za příspěvky do médií převýšily od jednoho plátce 10 000 korun za měsíc. Do této výše zaměstnava­tel strhne srážkovou daň. Na rozdíl od dohody o provedení práce však nelze takto strženou daň žádným způsobem získat zpět. Honoráře do 10 000 korun se v daňovém přiznání neobjeví. Vyšší honoráře ano, budou to příjmy podle § 7. Kdo nechce evidovat výdaje, může využít výdaje paušálem 40%.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia