Dnes Prague Edition

Ostatní příjmy

-

Příjmy se přiznávají prostředni­ctvím přílohy 2 daňového přiznání, jde o příjmy podle § 10 Pokud „ostatní příjmy“zařazené do kategorie „příležitos­tná činnost“nepřekročí 30 000 korun za rok, nemusíte je vůbec uvádět. Pozor, jde o příjmy, ne o zisk (příjmy minus výdaje).

Výdaje u ostatních příjmů mohou být jen skutečné a je nutné je evidovat, jako byste podnikali. Jediný případ, kdy lze i u „ostatních příjmů“využít paušální vyčíslení, je zemědělská výroba. V tom případě lze odečíst 80 % příjmů jako náklad.

Aobčasná výpomoc za peníze, příležitos­tný prodej vlastních výrobků či služeb, nepravidel­ný pronájem movitých věcí, prodej přebytků ze zahrádky, medu, štěňat...

Buvádět nemusíte nemovitost­i, které nejsou zapsané v obchodním majetku firmy a jež jste současně vlastnili více než pět let nebo v nich bydleli déle než dva roky. Uvedené limity platí, i když jste třeba prodali zděděný byt, ve kterém předtím bydleli patřičnou dobu vaši rodiče.

Cprodej vlastních osobních věcí danit nemusíte. Výjimkou jsou auta, lodě a letadla – kdybyste je prodávali do roka od jejich nabytí, případný zisk zdanit musíte.

Dpokud cenné papíry prodáte do tří let od doby, co jste je nabyli, musíte je uvést do daňového přiznání, jestliže jste je odprodali za více než 100 000 korun.

Etypicky příjem z převodu družstevní­ho bytu. Pokud jste vy nebo vaši příbuzní (v případě dědictví) podíl vlastnili déle než pět let, uvádět jej v daňovém přiznání nemusíte.

sem patří například příjmy ze zděděných autorských práv, dodaňování předčasně vypovězené­ho penzijního připojiště­ní či životního pojištění.

dědění a dary v příbuzensk­é linii do daňového přiznání psát nemusíte. Stejně jako dary od někoho, s kým sdílíte společnou domácnost a jste na sebe odkázáni výživou. Pokud však dostanete od někoho „cizího“dar v hodnotě vyšší než 15 000 korun, uvést ho musíte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia