Dnes Prague Edition

Větší stres než play off

Mají víc titulů než semifinali­sté v play off. Nyní válčí v baráži.

-

Před 22 lety nastoupil do karlovarsk­ého klubu jako sekretář a trenér dorostu. „Dostal jsem možnost trénovat a postupně nakouknout do velkého hokeje. Beru to tak, že Varům splácím dluh,“říká Martin Pešout.

Právě 51letému kouči loni v lázeňském městě svěřili nelehkou misi: Vrátit Vary po roce zpět do extraligy. „Odcházejíc­í trenér mi říkal, že je to mužstvo na sedmé osmé místo v první lize,“líčí Pešout. Ačkoli výkony omlazeného a razantně obměněného týmu zpočátku měly k jeho představám daleko, z Energie vybudoval elektrárnu generující vítězství, body a góly.

Karlovy Vary ovládly základní část, v prvoligové­m play off zničily 4:0 na zápasy Vsetín i pražskou Slavii. Nyní před nimi stojí poslední výzva v cestě mezi tuzemskou hokejovou elitu – baráž, kterou prvoligový vládce dnes rozehraje od 17.30 v Litvínově. Kvartet zápolící o extraligu doplňuje extraligov­á Jihlava a Jágrovo Kladno (o plánech legendární 68 čtěte na straně 22). „Startovní čára týmů není stejná,“podotýká karlovarsk­ý kouč. „Extraligov­á mužstva se i díky olympijské pauze mohla dva měsíce připravova­t na baráž. My jsme naopak museli šturmovat na první místo, abychom se v semifinále vyhnuli Kladnu. Pak jsme museli hrát play off, byť s jednoznačn­ými výsledky, ale jednoznačn­é to nebylo,“dodává Pešout.

Právě z mistrovské­ho Brna si přenesl trenérské know-how. Psychicky zhuntovaný tým Energie naučil vítězit, tréninkový cyklus už od podzimu uzpůsobova­l tak, aby forma gradovala při jarní baráži. „Návrat

Fakta Baráž o extraligu

Dnes Pátek Zachrání se?

do nejvyšší soutěže musí být okamžitý! Když se během roku nepovede, bude čím dál složitější,“znělo z Karlových Varů loni jen pár dní poté, co klub po dvou dekádách opustil extraligu.

Nejnáročně­jší, nejvíc stresující, nejočekáva­nější.

Takové přívlastky si nese baráž. „Hraje se o hodně,“pokyvuje hlavou jihlavský útočník Richard Diviš. Dukla, podobně jako Vary, si zahraje baráž potřetí v řadě. Sám Diviš dokonce poosmé. „Bilanci mám pozitivní a chtěl bych si ji takovou udržet i po sezoně,“pousměje 32letý specialist­a z Dukly, kterou bookmakeři řadí k lehkým favoritům na postup.

Nejnižší kurzy vypsali druhému extraligov­ému týmu – Litvínovu. „Všichni, kdo tady jsou, si zaslouží hrát v nejvyšší soutěži,“ujišťuje litvínovsk­ý bek Tomáš Frolo. Chřadnoucí Verva má poslední šanci to dokázat, jinak se tradiční bašta, která vychovala houfy reprezenta­ntů, po 59 letech z nejvyšší soutěže zřítí. „Nebudu používat slovo strach, protože to nepřináší nic dobrého. Ale vnitřní pnutí tam je, baráž je daleko emotivnějš­í než celé play off,“líčí šéf litvínovsk­ých fandů Jan Ptáček. „Nespí se mi dobře. V baráži můžete ztratit všechno.“

Letošní složení dodává baráži i blyštivý punc. Účastníci mají dohromady dvacet tuzemských titulů, což je mimochodem víc, než dají do kupy aktuální extraligov­í semifinali­sté. Nyní se však na poháry nemyslí. V banku je hokejový život, výsada pobytu mezi elitou.

Jasno bude nejpozději 22. dubna. Klíčový hráč basketbali­stů Golden State Stephen Curry bude mistrovské­mu týmu chybět nejen ve zbytku základní části NBA, ale také v prvním kole play off. Hvězdný rozehrávač Warriors si v pátečním duelu proti Atlantě natáhl vnitřní postranní vaz v levém koleně a čeká ho minimálně třítýdenní pauza. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia