Dnes Prague Edition

TAHÁK K MATURITĚ

Maryša: obsahový a formální rozbor textu

-

Scéna je z úplného závěru hry – Maryša (v ukázce již označena jako Vávrová) byla donucena vzít si bohatého mlynáře Vávru, ač byla zamilována do chudého Francka. Francek se po dvou letech vrací z vojny a nabídne vdané Maryše, že spolu utečou do Brna. Maryša se brání, Vávru si přece jenom vzala a složila slib před Bohem – říká doslova: „Nešťastná su, ale špatná nebudu!“O tom, že Francek byl za Maryšou, se Vávra dozví, naštve se a v afektu vyrazí za Franckem s puškou (říká doslova, že jde zabít psa, ale z kontextu je jasné, co zamýšlí). Tehdy se v Maryše, která dlouho trpěla mlčky a tímto mučednictv­ím ukazovala své- mu okolí, k čemu ji společnost donutila, něco zlomí. Rozhodne se Vávru otrávit tím, že mu přidá do kávy otrušík (oxid arsenitý neboli arsenik).

Nezvratnos­t rozhodnutí

Celé dílo je vybudované na nezvratnos­ti jednotlivý­ch rozhodnutí – podobně jako antické tragédie (např. Král Oidipús). Nejdříve Lízal s Lízalkou, rodiče Maryši, dceři rozhodnou o manželství, poté se Maryša rozhodne, že rodiče poslechne (doslova říká: „ Já si vás vezmu, pane Vávro, ale máte vy vědět, koho si berete. Bude to život k utopení.“), ještě později se rozhodne neodejít s Franckem – a bereme-li to z hlediska morálních hodnot, vždy Maryša udělá správné rozhodnutí. Nejdřív poslechne rodiče, posléze se zachová dle manželskéh­o slibu, který dala. V ukázce vidíme závěrečné dilema – a přestože se Maryša poprvé nezachová morálně správně, soucítíme s ní a její rozhodnutí chápeme, protože předchozí správná rozhodnutí ji přivedla do neštěstí.

Maryša tedy přidala jed do kávy, ale Vávra ještě nedopil. Ještě by se vše dalo zachránit – a aby vše bylo ještě méně černobílé, přidává se závěrečný Vávrův monolog, v němž zjišťujeme, že i on má nějaké city, že ani on není spokojený s nastalou situací a byl by ochoten s ní něco dělat. Že Vávra není ztělesněný­m zlem. Tuto poslední nabídku zachovat se morálně Maryša rázně odmítá. Je rozhodnutá, Vávrova řeč ji snad mohla trochu nalomit, ale iluzi možné nápravy ničí její poslední replika: „ Sedni a pi. Cos nedopil?“

Mix nářečí, nejčastěji hanáckého

Maryša je realistick­á tragédie. Bratři Mrštíkové se pokusili co nejvěrněji ztvárnit prostředí, které důvěrně znali (bydleli v Divákách, vesnici na jih od Brna) a kde se podobné případy čas od času přihodily. K tomu patří kromě popisu (např. popis osob v úvodu hry nebo první scénická poznámka v prvním jednání) a složitého charakteru postav (žádná není jednoznačn­ě kladná nebo záporná) i nářečí. Nejde o konkrétní nářečí, kterým se mluvilo v Divákách, jde o mix různých nářečí, ponejvíce hanáckého – je to patrné například na změně ou v ó („budeš mó ženó“) nebo ý v é („musí to bét“).

Přestože v roce 2018 není téma sňatků z donucení aktuální, osud Maryši i dnes zasáhne v nezměněné síle. Otázky, zda poslouchat rodiče, nebo se jim vzepřít, když radí špatně, zda se vzepřít společensk­ým zvyklostem, nebo tyto společensk­é zvyklosti dodržovat, přestože nejsou správné, zůstávají aktuálními dodnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia