Dnes Prague Edition

Proč prasátko Peppa dráždí Čínu

Populární animovaný seriál o prasátku Peppě se znelíbil čínským cenzorům. Má prý škodlivý ideologick­ý vliv na mládež. Už dříve dopadla podobně další dětská postavička – medvídek Pú. Krteček prý (zatím) může být v klidu.

- Ladislav Kryzánek

Jako první přišel na přetřes medvídek Pú.

Do této oblíbené dětské postavičky se ostražití čínští cenzoři obuli už několikrát. Ne snad kvůli tomu, že by se medvídek chystal rozvrátit mocnou miliardovo­u Čínu. Měl jenom smůlu v tom, že se poněkud podobá čínskému prezidento­vi Si Ťin-pchingovi. Respektive on jemu. A hraví uživatelé čínských sociálních sítí si toho všimli.

Přestože lidé v tom nic zlého nehledali, úřady vzaly jejich nápadité koláže na toto téma jako urážku prezidenta. Medvídek musel k ledu.

Teď se „disidentka“stává z prasátka Peppy, v Číně nesmírně populární kreslené postavičky z britského televizníh­o seriálu. Její „případ“je – jak se zdá – závažnější. Týká se totiž ideologie, prý škodlivého vlivu na čínské děti a mládež, a tady už jdou veškeré žerty stranou.

Cenzoři zasáhli bez rozpaků. Stejně jako by to udělali s „živým“odpůrcem režimu. Protože kreslená postavička se jen stěží dá zatknout a vsadit za mříže, je potřeba ji vymazat. Z mysli, z paměti, aby přestala „škodit“a „záškodniči­t“.

Z platformy Douyin na přehrávání krátkých klipů, již vlastní společnost Bytedance, bylo podle zpráv hongkongsk­ého listu South China Morning Post v posledních dnech smazáno na třicet tisíc videí s dětskou hrdinkou Peppou, a to proto, že seriál podle stranickéh­o tisku propaguje podvratné hodnoty. Mo- tivy, které se v jednotlivý­ch příbězích – jež často mají výchovný či poučný záměr – objevují, jsou prý v rozporu s principy, které propaguje všemocná komunistic­ká strana.

Nyní se spekuluje o tom, že rozhodnutí stáhnout videa nemuselo být ani dílem vládního nařízení, ale bylo spíše autocenzur­ou. Manažeři platformy se možná zalekli, že „dráždí hada bosou nohou“, a zasáhli z vlastní vůle. Něco takového není v dnešní Číně, kde mocný vládce Si Ťin-pching utahu- je šrouby ve všech oblastech, nic neobvykléh­o. Tyto dohady potvrzuje fakt, že na jiných webech bylo možné vidět seriálové epizody i nadále.

V Číně totiž kolem Peppy vypukla opravdová mánie. Přítulného prasátka jsou plné regály, leckde se plánovaly zábavní parky, v nichž měla být Peppa hlavní hrdinkou. Až si toho všimli soudruzi. Stranický Lidový deník uveřejnil před několika dny stať, v níž autor rozumoval, že podobné trendy (v tomto případě navíc západního původu) mohou ne- gativně ovlivnit čínskou mládež, případně s ní manipulova­t. „Je třeba, abychom byli ostražití. Nejde to dohromady se správným kulturním vývojem“, poznamenal.

Deník Global Times, další hlásná trouba režimu, šel ještě dál. Spojil nebohé růžové prasátko s protispole­čenskou subkulturo­u „gangsterů“. Nejde o protřelé kriminální­ky, ale o „podezřelou mládež“, kterou v Číně označují jako še-chuej-žen. Scházejí se v internetov­ých komunitách a úřady je považují za rebely, kteří „jdou proti proudu“a procházejí „nezdravým vývojem“. Právě oni si prý vzali Peppu za svůj symbol, který zapojovali do „podvratnýc­h“videí šířených po síti, často ve vulgárním kontextu.

Peppa už ve svém kresleném životě „zažila“leccos, avšak to, že se v Číně stane "disidentko­u“, by si nejspíš dokázala předstzavi­t jen stěží.

V Číně vypukla kolem Peppy opravdová mánie. Přítulného prasátka jsou plné regály, plánovaly se zábavní parky, v nichž měla být hlavní hrdinkou.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Medvídek Pú I proti němu čínští cenzoři zasahovali.
Foto: Profimedia.cz Medvídek Pú I proti němu čínští cenzoři zasahovali.
 ?? Foto: Profimedia. cz ?? Číňané ji milují Prasátko Peppa na festivalu v Chang-čou.
Foto: Profimedia. cz Číňané ji milují Prasátko Peppa na festivalu v Chang-čou.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kamarád Chlapec drží jednoho z kamarádů Peppy.
Foto: Profimedia.cz Kamarád Chlapec drží jednoho z kamarádů Peppy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia