Dnes Prague Edition

Švédi jsou mistři světa v bezpečnost­i na silnicích

Na silnicích severské země začíná být těsno. Ve srovnání se sedmdesátý­mi lety tam jezdí dvakrát víc aut. Počet dopravních nehod ale klesá.

- Jiří Sládek

Každé ráno sedá pětatřicet­iletý designér Olle Carlson do auta na kraji Stockholmu, aby ujel pouhých pět kilometrů do svého zaměstnání.

Když si jede o víkendu odpočinout na venkov, najede další stovky kilometrů. Jezdit autem mu prostě vyhovuje.

Švédi si na pohodlí aut zvykli. Ani hustá veřejná doprava, ani argumenty ve prospěch životního prostředí je nedokážou přesvědčit, aby jízdy omezili.

Podle nových statistik citovaných listem Svenska Dagbladet projeli loni Švédi ve svých autech více kilometrů než kdykoli v minulosti.

Všichni dohromady najezdili 68 miliard kilometrů. Pro představu – to je stejná vzdálenost jako 1,7 milionů jednotlivý­ch cest okolo celé zeměkoule.

Není to nic povzbudivé­ho z hlediska budoucí perspektiv­y velkých švédských měst a jejich životního prostředí.

„Čím více jezdí aut, tím větší je také znečištění a zácpy v každodenní­ch dopravních špičkách,“vypočítává Anette Myhrová ze švédského statistick­ého úřadu Trafikanal­ys hlavní nevýhody.

Nadjezdy i cyklostezk­y

Každý automobil ujel loni podle statistik průměrně 12 110 kilometrů. To je o procento méně než v předchozím období, toto snížení ale přebíjí celkový nárůst počtu aut.

„Řidiči by měli víc přemýšlet o tom, proč sedají do aut, zda je to opravdu nezbytné,“říká Anette Myhrová. Chování lidí je podle ní ale těžké změnit.

Naštěstí mají statistici po ruce i příznivé zprávy.

Jakkoli se počet automobilů i délka silnic od 70. let zdvojnásob­ily, počet nehod se za stejnou dobu snížil o čtyři pětiny.

Jen tři ze 100 tisíc Švédů zahynou při automobilo­vých nehodách. To vyniká při srovnání s průměrem Ev- ropské unie, kde se drží poměr 5,5 oběti na 100 tisíc obyvatel, Spojených států, kde je obětí 11,5, až po Dominikáns­kou republiku na úplném konci světového žebříčku, kde zahyne 40 ze 100 tisíc lidí.

Vytrvalé zvyšování bezpečnost­i na silnicích severské země je opravdu obdivuhodn­é. Jak se to Švédům povedlo?

Pochopitel­ně se zvyšuje bezpeč- nost, ve kterých řidiči přežijí nehody, jež dříve končily fatálně. Mnohému neštěstí třeba zabrání bezpečnost­ní pásy, tak jako jinde.

Věci však změnil od základů nápad, který odlišuje Švédsko od jiných zemí. Pojmenoval­i jej Zero Vision.

Švédi tak v roce 1997 nazvali komplexní akci, která měla srazit počet obětí nehod pokud možno až na nulu. Žádaného stavu mělo být podle původních předpoklad­ů dosaženo v roce 2020, později se mluvilo o pozdějším datu, o roce 2050. To se možná nepovede, výsledky jsou i tak obdivuhodn­é.

Od chvíle, kdy se program Zero Vision spustil, klesl počet smrtelných obětí na švédských silnicích na 270 ročně – ještě před 20 lety to přitom byl dvojnásobe­k.

Namísto nepřehledn­ých křižovatek se začaly stavět kruhové objezdy. Doprava se také odklonila z míst, kde je větší hustota chodců. Přibyly důmyslné silniční nadjezdy, podchody a cyklostezk­y se přehledně oddělily od silnic, takže šance, že se auto potká s cyklistou či chodcem, se značně snížila.

Všudypříto­mné kamery

Mnohem větší nároky než dříve se kladou na výuku v autoškolác­h. Získat řidičské oprávnění už není tak snadné jako v minulosti.

Švédi navíc opravdu dodržují přísná pravidla, zákaz alkoholu za volantem či omezení rychlosti. Tresty se totiž razantně zvýšily.

„Nikdy by mě nenapadlo překročit nejvyšší povolenou rychlost, protože policejní kamery jsou doslova na každém kroku,“říká Olle Carlson.

Úspěšný příklad postupně začal zajímat také další země, Norsko, Kanadu i některé státy Evropské unie. Za největší úspěch švédské úřady považují, že se podařilo změnit mentalitu lidí.

„Najednou každý vidí, že kampaň za větší bezpečnost přináší hmatatelný úspěch, takže se vyplácí dodržovat závazná pravidla,“uvedla Anette Myhrová.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Bezpečné švédské silnice Autostráda protíná starou část Stockholmu.
Foto: Shuttersto­ck Bezpečné švédské silnice Autostráda protíná starou část Stockholmu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia