Dnes Prague Edition

Učitel je jen průvodce

Ke vzdělání patří i náboženstv­í

- Veronika Kratochvíl­ová

NOVÉ MĚSTO Skloubení rolí učitele a duchovního je podle Benedikta Hudemy jedním ze základních principů, které se snaží při svém povolání naplňovat. Přesto jsou momenty, kdy je potřeba být pouze jedním, nebo druhým. Náboženstv­í ve škole se dá prý hodnotit stejně objektivně jako třeba dějepis nebo matematika. Momentálně Hudema vyučuje na Základní škole svaté Voršily, na Arcibiskup­ském gymnáziu a také na farnosti při kostele svatého Vojtěcha na Novém Městě.

Je velký rozdíl mezi výukou náboženstv­í pro děti, dospívajíc­í a dospělé?

Obrovský. Ty největší rozdíly vycházejí právě z prostředí, kde se náboženstv­í vyučuje. Na faře se obvykle scházejí lidé, kteří jsou již nějak motivováni vztahem k Bohu, a proto je nezajímají pouze strohé informace. Ve škole je naopak kladen důraz především na rozšíření obecného přehledu a základních znalostí, které mohou žáky následně podnítit k nějaké hlubší diskusi a přemýšlení.

Jak jsou dnešní děti v tomto směru „gramotné“?

To je velmi individuál­ní. Pedagogice se věnuji už téměř 15 let a mnoho věcí se za tu dobu samozřejmě změnilo. To, co se kdysi dalo předpoklád­at, dnes už neplatí, a naopak, děti se hlouběji zajímají o jiné věci. Ať už jsou to aktuální etické otázky, náboženstv­í ve vztahu k politice nebo třeba rozdělení rolí v rodině.

Dotýká se tedy náboženstv­í i dalších předmětů?

Rozhodně. Tady u svaté Voršily učí náboženstv­í na prvním stupni řeholní sestry, které k němu přistupují spíš formou hry a vyzdvihují hlavně jeho výchovnou funkci. Na druhém stupni je to už záležitost především informační, vědomostní, právě s přesahem do dalších předmětů. Děti zajímá náboženstv­í v kontextu nacismu, komunismu, pídí se po otázkách života a smrti, ve vyšších třídách diskutují nad eutanazií, potraty, genovým inženýrstv­ím a dalšími věcmi.

Může podle vás i nevěřícím lidem přinést znalost náboženstv­í něco do života?

Troufám si tvrdit, že určité reálie, křesťanská etika, zákony křesťanské civilizace, to všechno patří k obecnému vzdělání. Je důležité mít alespoň základní povědomí o životě Ježíše Krista, tušit, o čem je příběh Davida a Goliáše, orientovat se v křesťanské symbolice. To všechno se přece odráží v naší historii, kultuře, umění, hudbě i literatuře. Nepřistupu­jí k hodinám náboženstv­í děti přece jen spíš jako k odpočinkov­ému předmětu?

I tady lze zavést objektivní známkování jako třeba v dějepise. Osnovy jsou zcela věcné, naukové, a tak by je žáci měli pojmout bez ohledu na to, jaký k víře mají vztah. Samozřejmě, že v diskusích se to pak projevuje různě, ale to už je jiná věc. To, co se dá hodnotit, jsou fakta a nějaký logický úsudek. Stejně jako u jiných předmětů platí, že člověk musí mít napřed nějaký základ, nějaký myšlenkový aparát, od kterého se diskuse odvíjí. Nemůžete přece diskutovat o věcech, o kterých nic nevíte.

Jak vypadá taková klasická hodina náboženstv­í?

Třeba se šesťáky jsme nedávno probírali téma chrámu, proč je Jeruzalém významný pro židy, křesťany i muslimy. Jeden žák se mě zeptal, proč se tohle mají učit, k čemu je to dobré, a dostali jsme se rázem k politice. Rozebírali jsme, co se momentálně děje v Izraeli, odkud pramení tamní konflikty... Ta otázka byla dobře položená, a my jsme mohli školní osnovy vztáhnout k současné situaci. I takhle se dá v hodinách náboženstv­í pracovat.

Překvapují žáci svými dotazy?

Velmi mne obohacují. Zvlášť u těch dospívajíc­ích je ale samozřejmě potřeba klíčovat, jestli jsou otázky mířeny tematicky, nebo spíš provokativ­ně, aby se mohli vůči mně, jako pedagogovi, nějak vymezit. Je to přirozená součást jejich vývoje, a tak se snažím hledat uspokojivé odpovědi. Samozřejmě se mi ale občas stane, že odpověď neznám, nebo nedokážu odpovědět dostatečně jednoznačn­ě. To jsou především otázky typu – proč někdo trpí, proč někdo zemřel, proč někdo onemocněl... Ani jako kněz to nedokážete? Bolest sama o sobě hlubší smysl nemá, ale vede nás někam dál. To se moc těžko vysvětluje v několika větách. Samozřejmě že z hlediska křesťanstv­í se nabízí odpověď. Jak ji ale předat srozumitel­ně a přiměřeně věku dětí? Pedagog si musí přiznat, že jednoduché odpovědi na složité otázky nejsou. Jinak lže sám sobě i ostatním.

Vy sám nejste věřící už od dětství...

Jsem konvertita, pokřtěný až v osmnácti letech, a vlastně jsem rád za to neustálé znejisťová­ní ze strany dětí. Kdykoliv cítím neklid nebo řeším otázku, na kterou neznám odpověď, posouvá mě to dál. Člověk totiž občas začne nevědomky zajíždět do starých kolejí, smiřuje se s tím, že věci nějak jsou, a je moc dobře, když ho někdo z té letargie probudí, a začne se díky tomu dívat na věci z jiného úhlu.

Jak se vám kloubí role duchovního a pedagoga?

Každý pedagog, a u kněze to platí zvlášť, by měl své žáky na cestě především provázet. Může je obohacovat, může jim ukazovat směr, ale zároveň musí respektova­t jejich svobodnou vůli. Nemůžu je k ničemu nutit. Ani jako učitel, ani jako školní kaplan nemám v popisu práce natlouct jim křesťanstv­í do hlavy, takzvaně jim „vymýt“mozky. Jde o to, aby děti pochopily určité principy, proč některé věci v naší kultuře jsou, jak jsou, z čeho vycházejí. Aby o nich samy přemýšlely a potom samy tu cestu životem hledaly. A myslím si, že zvlášť proto, že ty děti jsou z různých rodin, tak je potřeba, aby byl pedagog v dobrém slova smyslu korektní. Tím, že nestojím před jednolitou masou, se snažím informace předávat jak praktikují­cím křesťanům, tak těm, kteří jsou náboženstv­ím nedotčení.

Svěřují se vám děti často i se svými osobními problémy?

Tím, že mám na základce ještě funkci školního kaplana, jsem dětem k dispozici mimo vyučování k rozhovorům a ke zpovědi. Ideální je, když je co nejvíc osobně poznám. Pak jim mohu být nápomocen s otázkami rodinnými, duchovními a nějak je nasměrovat. Mám velkou radost, a už se to několikrát stalo, že za mnou přišel žák z takzvaně nevěřící rodiny, který už školu vychodil, že by rád začal chodit do kostela a nějak víc se víře věnoval. Nemusím se tak nikam vlámávat, ty děti si cestu obvykle najdou samy. Co podle vás dnešním dětem nejvíc chybí?

Nedá se to paušalizov­at, ale často jsou to úplně základní věci, které byly kdysi v rodinách naprostým standardem. Třeba to, že spolu všichni usednou k nedělnímu obědu nebo si společně vyrazí o víkendu na výlet. Nedokážu si představit, že bych to jako dítě měl jinak. A přitom v dnešní době je docela těžké najít rodinu, která je v tomto ohledu standardní. Dětem často chybí v rodině určitá pravidla a pospolitos­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia