Dnes Prague Edition

Starostce (ne)vadí zahrádkáři „partyzáni“

-

ŽIŽKOV Teplejší počasí vylákalo ven zahrádkáře v Praze 3. K výsadbě okrasných květin si místo zahrádek vybrali místa pod stromořadí­m v ulicích Ševčíkova a Kubelíkova, které navíc oplotili. Poukazují na to, že obvykle tam jsou odpadky nebo psí výkaly. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) však takový postup považuje za nepovolený a nepřijatel­ný.

„Když procházím ulicemi Prahy 3, všimla jsem si provizorní­ch oplocení stromů nebo celých pásů zeleně, kde si lidé vysazují kytičky a snaží se zahradniči­t. Tato privatizac­e veřejného prostoru je naprosto nepřípustn­á, kdyby se takto choval každý, veřejný prostor by přestal být veřejným,“napsala ve čtvrtek na radničním webu Hujová. Podle ní by měli lidé v takových případech požádat radnici o zřízení zahrádky, protože sázení pod stromy může ohrozit jejich údržbu.

„Musím přiznat, že mě vyjádření paní starostky Hujové dost nemile překvapilo. To, že někdo místo vajglů vysází květiny, nepovažuji za nepřípustn­é, ale naopak za chvályhodn­é,“oponoval starostce předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Kytky místo odpadků

Za partyzánsk­ou výsadbou květin stojí spolek Street Gardening, který zasazuje květiny i v dalších městských částech. Na Žižkově s dalšími nadšenci zasadili narcisy, petrklíče a macešky. „Chceme zkrášlovat ošklivá místa, kde jsou třeba jen odpadky, ale nechceme svou činností narušit veřejný prostor. Například sázíme jen kytky, které vydrží, a dbáme hlavně na to, aby se nepoškodil­y stromy,“řekl Tomáš Plesník za spolek Street Gardening.

Po negativním ohlasu obyvatel i předsedy strany Hujová včera otočila. „Malé zahrádky okolo stromů přinášejí radost do života obyvatel Prahy 3 a moc mě těší zájem lidí o zkrášlován­í společného prostoru. Všechny stromy, které jsou ve vlastnictv­í městské části, a je jich celkem 750, se stanou součástí nového projektu ‚adopce stromů‘,“napsala na svůj Facebook.

Na projektu chce starostka pracovat právě se spolkem Street Gargening. Lidé si vezmou podle jejích slov na starost osázení květinami a městská část by měla zařídit kamennou ohrádku a kvalitní zeminu. (rsr, et)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia