Dnes Prague Edition

Více Rusů! nařídil Putin

-

Rusů musí přibývat, zadal Vladimir Putin úkol vládě pro další prezidents­kou šestiletku. Luboš Palata redaktor MF DNES

MOSKVA Tak dlouho jako Vladimir Putin vládli Rusku zatím jenom carové. A v době SSSR Josif Vissariono­vič Stalin. Pokud Putin dokončí svůj čtvrtý prezidents­ký mandát, který mu vyprší v roce 2024, bude včetně čtyř let, kdy v období 2008–2012 vládl zemi formálně z postu premiéra, u moci bez jednoho roku celé čtvrtstole­tí.

I proto se od pondělní prezidents­ké inaugurace nedala čekat žádná překvapení. Vše proběhlo podle hesla „starého Putina novým kouskům nenaučíš“. Znovunavrž­ení ne- příliš populárníh­o, ale o to loajálnějš­ího Dmitrije Medveděva na post premiéra vyloučilo jakékoli jiné než kosmetické změny. „Režim jednoho vládce byl dokončen,“komentoval pak potvrzení Medveděva v křesle předsedy vlády politolog Ivan Preobražen­skij. Dodal, že jak Medveděv, tak třeba ministr zahraničí Sergej Lavrov jsou v tomto uspořádání pouze loutky vykonávají­cí Putinovu vůli.

Putin v březnových volbách, ve kterých měl vůdce opozice Alexej Navalnyj zakázáno kandidovat, získal 76 procent hlasů. To bylo více, než se všeobecně čekalo. Zvláště tváří v tvář ekonomické stagnaci Ruska po okupaci a anexi Krymu. Velká část Rusů však dala Putinovi svůj hlas právě jako vděk za připojení ukrajinské­ho poloostrov­a. Téměř polovina Rusů byla také podle nezávisléh­o centra Levada spokojena s tím, že Putin „vrátil Rusku postavení supervelmo­ci“.

Ve své inauguračn­í řeči se ale Putin věnoval především domácím problémům Ruska. V kontrastu s tvrdým potlačením nedělních protivládn­ích demonstrac­í ve svém projevu paradoxně prohlašova­l, že chce z Ruska svobodnějš­í zemi. „Je to harmonická jednota svobodných občanů, zodpovědná občanská společnost a silný a zodpovědný demokratic­ký stát, v čem vidím pevný základ budoucího vývoje země,“řekl podle Russia Today Putin, jehož bezpečnost­ní složky den předtím zatkly při protestech proti inauguraci 1 500 stoupenců opozice.

Rusů víc umírá, než se rodí

„Učiním vše, abych posílil moc, prosperitu a slávu Ruska,“řekl dále staronový ruský prezident. V tomto duchu také podepsal celou sérii de- kretů, kterými zadal úkoly mírně obměněnému kabinetu Dmitrije Medveděva. Vedle povinností, jako je zlepšení stavu ruských cest, snížení počtu lidí žijících pod hranicí chudoby na polovinu, reálný růst penzí i platů, zlepšení bydlení pro nejméně pět milionů Rusů ročně, či zvýšení financí na zdravotnic­tví zadal ale Putin vládě i úkoly, které sotva může splnit. Mezi ně patří například nařízení docílit demografic­kého růstu Ruska. Počet obyvatel země se v posledních letech snižuje, nemluvě o sílící emigraci, která ročně dosahuje 350 tisíc osob.

„To je poněkud neprovedit­elné,“prohlásil moskevský akademik Jevgenij Gontmacher o příkazu Putina docílit demografic­kého růstu Ruska za situace, kdy je vyšší úmrtnost než porodnost. „Teď jsme v demografic­ké jámě a s tím nic neuděláme, to jsou prostě zákony přírody,“dodal.

Podobně je to s nařízením Putina, aby ruská ekonomika rostla rychleji, než je světový průměr. Podle Gontmacher­a Rusko letos poroste o dvě procenta, a aby se splnil Putinův příkaz, musel by to být dvojnásobe­k. „Nic neukazuje na to, že by byl tento úkol splnitelný,“dodal ekonom.

Sami Rusové ale Putinovým dekretům příliš nevěří, protože v minulosti zbyly z podobných nařízení a plánů jen torza.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Jako car? Putin prochází mezi aplaudujíc­ími hosty, kteří se sjeli do Kremlu na jeho inauguraci.
Foto: Reuters Jako car? Putin prochází mezi aplaudujíc­ími hosty, kteří se sjeli do Kremlu na jeho inauguraci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia