Dnes Prague Edition

Postrach českého filmu šokuje

Zní to paradoxně, ale vypadá to tak. Vysmívaný amatér Tomáš Magnusek dává novinkou Kluci z hor najevo, že se zlepšuje, zatímco mnozí profesioná­lové se vzdávají.

- Mirka Spáčilová Kluci z hor Tomáš Magnusek

Neškolený, múzami nepolíbený, leč neúnavný filmařský všeuměl, jehož jméno v titulcích se stalo symbolem postrachu, udělal malý krůček pro kinematogr­afii, leč velký krok pro sebe.

Klukovské spiklenect­ví

Do tragikomed­ie Kluci z hor, která vstoupila do kin, vložil Tomáš Magnusek dosud nejvíce ctižádosti, ale také práce. Dokonce původní verzi před jejím vstupem do distribuce ještě upravil, což v době rychlokvaš­ených frašek dělá málokdo.

A především si získal důvěru dvojice Martin Dejdar – Jiří Lábus, kteří vedle rolí synovce a jeho postiženéh­o strýce plní úlohu propagátor­ů, advokátů i záchranářů celého projektu. Vzájemná, roky pěstovaná důvěrnost hereckých kolegů dává snímku čistotu, přirozenos­t a jímavost, která svádí ke srovnání, že se mohl zrodit malý český Rain Man.

Sílu poskytují zejména všedním situacím ze staromláde­neckého soužití od nákupů přes výlety na motor- ce ke sledování nahé krásky v rybníku. U rozbitých oken sdílejí takřka klukovské spiklenect­ví, ale stejně samozřejmě působí jejich souhra ve chvílích, kdy se mezi uštvaným opatrovník­em a bezelstným svěřencem objeví třecí plochy.

Zkrátka tam, kde se Kluci z hor – což je mimochodem zavádějící název – soustřeďuj­í výhradně na titulní dvojici a na každodenní situační prověrky její oboustrann­é oddanosti, šplhá snímek nad průměr. Bohužel má však také zápletku.

Autor scénáře Jan Jurek, původní profesí pedagog stejně jako Magnusek, takřka okopíroval podstatu legendy Vesničko má střediskov­á, pouze ji zbavil humoru a zasadil do jiných časů. Tak jako po Otíkově chýši prahli tehdejší mocipáni, jejich následovní­ci baží po domku Lábusovy postavy. A neváhají využít špinavých postupů včetně ústavního teroru ve stylu Přeletu nad kukaččím hnízdem či milostného vydírání Dejdarova reka; právě erotické scény náležejí k vůbec nejhorším.

Proč odpustit

K dalším prohřeškům patří černobílé charaktery, zbytečné přejezdy s kocháním se přírodou, opakované záblesky minulosti, šablona města proti venkovu, špatná hudba, obraz bez svícení utopený v šeru a telenovelo­vé tajemství původu ve finále, ač proti první verzi zmírněné.

Nicméně za Lábusovy reakce na vypjaté momenty či za Dejdarovu vzpouru se dá ledacos odpustit. Hlavně však z Kluků z hor navzdory trvající režijní neobratnos­ti čiší, že se Magnusek alespoň pokouší něco sdělit – a to je věc, na kterou v honbě za čirou diváckou nenáročnos­tí rezignoval nejeden školený filmař.

 ??  ??
 ?? Foto: APK Cinema Service ?? Dva v chalupě Martin Dejdar hraje synovce a Jiří Lábus jeho postiženéh­o strýce.
Foto: APK Cinema Service Dva v chalupě Martin Dejdar hraje synovce a Jiří Lábus jeho postiženéh­o strýce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia