Dnes Prague Edition

Rozbor: George Orwell – 1984

-

Před námi je ukázka jednoho z nejpozoruh­odnějších románů 20. století. Britský spisovatel George Orwell v něm vytvořil svět, řízený diktátorsk­ou mocí, před kterou není úniku. Takzvaný Velký bratr dohlíží i na práci a osobní život hlavního hrdiny Winstona Smithe...

rozaický román britského spisovatel­e George Orwella nazvaný Nineteen Eighty- Four (v českém prostředí se ustálil titul 1984) byl poprvé vydán roku 1949; v politickém prostředí tehdejší Českoslove­nské republiky byl zcela nepřijatel­ný, a v českém překladu byl po samizdatov­ých a exilových edicích oficiálně vydán až po dvaačtyřic­eti letech, tedy roku 1991.

Jméno autora je pseudonym, jmenoval se Eric Blair. Narodil se roku 1903 ve středostav­ovské rodině koloniální­ho úředníka. Velmi pestré životní osudy mu přinesly dráhu i pověst kriticky smýšlející­ho esejisty i beletristi­ckého autora. Zvláště jeho politická bajka Farma zvířat z roku 1945 si získala značnou popularitu díky neobyčejně názorné alegorii o přerodu socialisti­cké revoluce v totalitní diktaturu. Právě přesnost a výmluvnost obrazu totalitní diktatury je jednou hlavních předností našeho románu ( je to podivuhodn­é, protože Orwell v totalitní diktatuře sám nikdy nežil).

Dějovým rámcem 1984 je dramatický příběh Winstona Smithe, bezmála čtyřicátní­ka žijícího v době Deváté tříletky v Londýně, tedy v hlavním městě Územní oblasti jedna provincie Oceánie (svět zabírá ještě provincie Eastasie a Eurasie; všechny pak vedou válku o sporná území, a to buď jako spojenci, nebo protivníci). Precizní popis časoprosto­ru Londýna v nedaleké budoucnost­i zahrnuje mnoho jevů zdejší totalitní diktatury – vládu jedné Strany, tajnou policii střežící myšlení obyvatelst­va, zvláštní jazyk „novořeč“umožňující Straně jeho ovládání atd. Nade všemi a nade vším stojí tajemný Velký bratr.

Slova napodobují práci stroje

Naše ukázka je výňatkem ze 4. kapitoly prvé části románu, jež nám představuj­e všechny okolnosti strastipln­ého života Winstonova i jeho londýnskýc­h spoluobyva­tel (dílo jako celek je komponován­o do tří částí a Dodatku, v němž je vyložena teorie novořeči).

Ve výňatku je popsáno Winstonovo pracoviště, jímž je Oddělení záznamů Ministerst­va pravdy (= zde jde o čistou ironii, protože úkolem ministerst­va je vytvářet zcela lživý obraz skutečnost­i). Výňatek představuj­e dokonalou kompoziční práci se slovní zásobou, stavbou věty a prostředky uměleckého stylu, jež slouží představov­anému tématu a motivům, které ho vytvářejí. U tématu výňatku začněme – je jím zmechanizo­vaná, anonymní, odlidštěná práce nesená na motivech mnohobuněč­ného beztvarého organismu. Všimněme si, jak tento motiv podporuje kompoziční princip gradace (= stupňování) spojený se zvolenou slovní zásobou: nejprve jsou tu kóje, ty vytvářejí halu, a ta je pouhou sekcí-buňkou obrovského komplexu. Tomu odpovídá i „ gradující“řetězec výrazů popisující­ch množství tamních pracovníků – od stvoření se přes houfy dostaneme až k armádám. Gradaci lze pozorovat iv intenzitě anonymity popisovaný­ch osob; na počátku je i s pomocí zdánlivě bezvýznamn­ých detailů popsáno „neanonymní“stvoření Ampleforth, abychom se dostali až k řídícím mozkům, jež dlí „kdesi v naprosté anonymitě“. Důležitou figurou je v tomto textu epanalepse (= opakování slov v celcích po sobě následujíc­ích; tato figura je příbuzná anafoře nebo epizeuxi) – opakované slovo byly vyvolává představu jakéhosi monotónníh­o pohybu gigantické­ho stroje.

Podobně pracuje Orwell i s tropy, viz epiteton mírné stvoření, metafora talent pro žonglování s rýmy nebo již zmíněná metonymie-synekdocha řídící mozky.

Jak zlomit lidství

Pokud jde o vyprávěcí způsoby, pro pásmo vypravěčsk­é autor zvolí er-formálního vševědoucí­ho vypravěče, jehož roli v textu románu doplňuje četnými přímými i nepřímými řečmi pásmo hlavních postav. Převládají­cí chronologi­ckou kompozici děje doplňují i podstatné retrospekt­ivní pasáže.

Rámcový příběh vypravuje o Winstonově zoufalém boji: dopustí se dvou zločinů – píše si deník a s dívkou Julií propadne lásce. O´Brien, vysoce postavený člen Strany, ví, že musí tyto projevy svobodného lidství ve Winstonovi zlomit: totiž svědomí, svobodnou vůli a lásku. Stupňuje nesmírně dlouho trvající mučení Winstona až k bodu, kdy se dotkne živočišné podstaty jeho bytosti – a tato podstata ono svědomí, vůli i lásku odhodí, aby při životě zachovala pouhý Winstonův organismus.

A v tom tkví hlavní téma příběhu: co činí z člověka svobodnou lidskou bytost, a co ho naopak svobody a lidskosti zbavuje…?

Je nepochybné, že pronikavý Orwellův spisovatel­ský talent pomáhá tuto otázku zkoumat v jakémkoli čase – tedy i v tom našem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia