Dnes Prague Edition

Babiš se na Hrad chystá už v pátek

- Eva Pospíšilov­á

Vyjednáván­í budoucí menšinové vlády spěje do finále. Zřejmě nad posledními nejasnostm­i se už dnes mají potkat zástupci ANO a ČSSD. Pokud bude text programové­ho prohlášení vyjednávac­ími týmy schválen, je předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš připraven ho dát spolu s koaliční smlouvou už v pátek prezidentu Miloši Zemanovi. Jednání se účastní i KSČM, která je připravena novou vládu tolerovat.

„Už zbývá doladit jen minimum. Nějaká slovíčka,“nastínil MF DNES po včerejším jednání s hlavou státu Babiš. Úplně jasno zatím není třeba u termínu obnovy peněžitých náhrad zaměstnanc­ům v prvních třech dnech nemoci. „Sociální demokracie to chce co nejdřív, my upozorňuje­me na to, že pro naše zaměstnava­tele a podnikatel­e je to velký pro- blém,“řekl šéf hnutí ANO. Na drtivé většině návrhu programové­ho prohlášení ale shoda je.

Už v pondělí Babiš se šéfem sociálních demokratů Janem Hamáčkem oznámili, že vyřešili také všechny pojistky navrhované ČSSD. A to údajně jak podmínku, že pokud odstoupí pět ministrů za ČSSD, tak demisi podá i zbytek vlády, tak i to, že ve vládě by neměl být nepravomoc­ně odsouzený člověk.

Otazníky nicméně podle informací MF DNES visí nad otázkou o přeobsazen­í vedení Sněmovny – konkrétně zástupců SPD. „Nevidím důvod, abychom se vrátili do října minulého roku,“prohlásil včera Babiš s odkazem na začátek ustavování Sněmovny po volbách. Stejný názor má i předseda komunistů Vojtěch Filip. O konkrétníc­h podmínkách ale zatím nikdo mluvit nechce.

Nejužší vedení ČSSD vypíše vnitrostra­nické referendum o koalici nejspíš už v pátek. O jeho výsledku by mohlo být jasno 8. června.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia