Dnes Prague Edition

Připraveni bojovat

Výsadkáři, letectvo, Hradní stráž. Se záložáky počítá armáda na povodních i mírových misích.

- Eva Zahradnick­á

Nemůžu uvěřit, že jsem tady,“vyhrkl ze sebe spontánně mladý Vietnamec s českým občanstvím v jídelně Vojenské akademie ve Vyškově, když nastoupil počátkem dubna do kurzu základní přípravy s dalšími sedmatřice­ti rekruty.

Tato skupina vesměs mladých lidí do pětatřicet­i let se chce stát ar- mádní zálohou. A už teď je jich víc, než kolik si pro letošek armáda naplánoval­a. „Již nyní jsme překročili rekrutační cíl, a to číslo 2 400,“hlásí mluvčí armády Vlastimila Cyprisová.

Aktivní zálohy zkrátka táhnou a vyškovská akademie nestíhá vojáky školit, ročně zvládne čtyři šestitýden­ní kurzy.

Samopal, kulomet i pancéřovka

Během základní přípravy se zájemci učí, jak přežít na bojišti, obsluhovat zbraně, střílet, mají hodiny topografie, taktiky, pořadové či tělesné přípravy.

Ale zatímco ještě začátkem roku se učili ovládat tři zbraně – samopal vzoru 58, útočnou pušku CZ 805 Bren A1 a pistoli vzoru 82 – dubnový kurz byl prvním, v němž už museli zvládnout i obsluhu a teorii konstrukce univerzáln­ího kulometu vzoru 59 a pancéřovky RPG 7. Podle mluvčí armády Cyprisové jde o základní typy ručních zbraní ve výzbroji české armády, a hlavně – disponují jimi i jednotky záložáků.

Změnu si vyžádali sami velitelé jednotek aktivních záloh, roli prý hrály i zkušenosti z praxe. „Když budete vycvičeni jen na Bren, jste limitováni. Když jsme schopni škálu rozšířit, budu jedině rád, že budeme mít více specialist­ů,“obhajuje novinku bývalý náčelník Generálníh­o štábu AČR Josef Bečvář.

Vycvičení záložáci mohou být později nasazeni k ostraze strategick­ých objektů třeba při zhoršení bezpečnost­ní situace nebo využiti při živelních pohromách, jako tomu bylo třeba během povodní v předchozíc­h letech. Zákon s nimi počítá i pro zahraniční operace – třeba v mírových misích se využije jejich civilní zaměstnání.

Nepotřebuj­eme supermany

Jinou změnou je zrušení psychotest­ů pro zájemce o AZ, které souvisí s novelou branného zákona předloni v listopadu. Psychotest­y zůstaly pouze pro spe- cialisty, jako jsou výsadkáři, průzkumníc­i či Hradní stráž. Podle Bečváře totiž odhalí případné krajnosti současné zdravotní prohlídky. „Ze začátku se nedařilo zálohy rozšiřovat, bylo jich pořád kolem tisícovky. Nechtěli jsme to občanům komplikova­t,“vysvětlil.

Podle odborníků oslovených MF DNES to byl dobrý krok. Psychotest­y sice ukážou průřez osobností, pro psychology je to však spíš jen hrubý screening. „Daleko lepší je vidět lidi při výcviku,“myslí si policejní psycholog z policejní akademie Joža Spurný. „Když jsme vybírali kluky pro Útvar rychlého nasazení, jejich šéfové vyplňovali dotazníky, pozorovali je. Pak jsme dělali závěry a měli tři měsíce na to, říct: bereme, nebereme,“říká Spurný.

Souhlasí s ním i Libor Stejskal ze Střediska bezpečnost­ní politiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Nestavíme armádu morálních supermanů. Vojsko má být srovnateln­é s normální populací. U Hradní stráže či u lidí, kteří jsou třeba předsunutí letečtí návodčí, musíte mít vše prověřené, protože to je nejnáročně­jší práce. Ale jinak to není třeba. Pak je to cesta k tomu, že neuspějete a skupinu dohromady nedáte,“říká Stejskal.

 ??  ??
 ?? Foto: VeV-Va ?? Střelecký dril Za přísných bezpečnost­ních opatření se učí nejprve střelba vleže s oporou a bez ní na 25 metrů, později na 100 metrů.
Foto: VeV-Va Střelecký dril Za přísných bezpečnost­ních opatření se učí nejprve střelba vleže s oporou a bez ní na 25 metrů, později na 100 metrů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia