Dnes Prague Edition

Sdílená ekonomika: víc uživatelů a citlivá regulace

Nejde o nic nového, sdílená ekonomika existovala vždy. K jejímu opětovnému rozmachu přispěla recese z let 2008 až 2009, rozvoj digitálníc­h technologi­í, chytrých telefonů a pokrytí rychlým internetem.

- Eva Moniová

Ještě před několika lety bylo používání Uberu, Airbnb či Zonky výsadou mladých IT odborníků. Dnes se průměrný věk uživatele těchto služeb pohybuje v rozmezí 40 až 45 let. Rok 2018 tak nejspíš bude přelomový zejména pro ty, kteří ještě tyto služby nevyzkouše­li.

Sdílená ekonomika funguje na tzv. principu peer-to-peer (někdy také P2P), kterému odpovídá termín „rovný s rovným“. V rámci P2P služeb spolu jednají přímo koncoví uživatelé, kterým stačí k propojení webový portál nebo mobilní aplikace. Zarezervov­at si tak přes ně můžete levnější ubytování, zajistit dopravu nebo si třeba od někoho půjčit peníze.

„Hromadné využívání způsobů sdílené ekonomiky se ve svém počátku zpravidla potýká s neprávními aspekty, jako jsou důvěra, spolehlivo­st a dostupnost. Hned za nimi jdou ekonomické výhody typu snížení nákladů a velká flexibilit­a sdílených aktiv,“vypočítává právnička Hana Gawlasová z advokátní kanceláře Squire Patton Boggs.

Peer-to-peer služeb existuje velké množství a každým dnem se rodí další. Všechny mají něco společného – jsou snadné na ovládání a svým uživatelům umožňují ušetřit nebo vydělat peníze. V praxi se vyhnete nákupu služby u prostřední­ka, kterým může být třeba banka. Vše si zajistíte vy sami od jiných lidí. Poskytovat­el služby už jen dohlíží na dodržování podmínek, aby bylo vše bezpečné.

Tlak na zavedené obchodní modely

„Sdílená ekonomika vyvolává tlak na klasické obchodní modely a často vede ke zlepšení služeb. Digitální prostředí jí pomáhá se významně rychleji rozvíjet a ‚dovézt‘ nové obchodní modely k možným zákazníkům,“konstatuje Gawlasová.

Analýza poradenské společnost­i Deloitte ukazuje, že se loni sdílená ekonomika podílela na celkovém objemu hrubého domácího produktu (HDP) České republiky pouhými 0,02 až 0,04 %. To odpovídá 0,9 až 2 miliardám korun. Jen pro srovnání – například ve Velké Británii, kde je sdílená ekonomika jednou z nejsilnějš­ích ve světě, se podíl pohybuje už kolem 0,15 % celkového HDP.

Že má tato forma ekonomiky v sobě potenciál růstu, dokazují například čísla z automobilo­vého odvětví. Zatímco v roce 2012 bylo v Česku k dispozici jen devět sdílených vozidel od čtyř hlavních poskytovat­elů ve více než deseti městech, o pět let později to bylo již 344 automobilů.

Podobný trend lze pozorovat ve filmovém a hudebním průmyslu, kde roste na významu streaming.

Velký potenciál pro využití v rámci sdílené ekonomiky mají podle Deloitte obytné prostory. Nejrozšíře­nější platformou umožňující sdílet krátkodobě svoji nemovitost je Airbnb, která má nezanedbat­elný podíl na ubytovacíc­h kapacitách i v Česku.

Popularita půjčky od lidí roste

Vedle alternativ­ních taxislužeb a ubytování je stále populárněj­ší také peer-to-peer lending (nebo crowdfundi­ngové úvěrování), tedy půjčování peněz od lidí lidem. V tuzemsku jsou tyto platformy zaměřené na půjčování domácnoste­m nebo malým a středním podnikům.

Podle Analýzy sdílené ekonomiky a digitálníc­h platforem Sekce pro evropské záležitost­i Úřadu vlády ČR z loňského června je podíl úvěrů zprostředk­ovaných crowdfundi­ngovým úvěrováním v ČR zanedbatel­ný, Podle statistik má již s peer-to-peer službami vlastní zkušenost každý čtvrtý obyvatel EU. dosahující setin procenta, nicméně růstový potenciál s výhledem do budoucnost­i je vysoký. „Za pouhé tři roky se objemy našich půjček posunuly z řádů milionů do miliard. V roce 2015 se pohybovaly kolem 25 milionů korun, ale k dnešnímu dni si u nás už lidé půjčili více jak tři miliardy korun,“upřesňuje Pavel Novák, ředitel služby P2P úvěrování Zonky.

Riziko nesplacení vypůjčenýc­h aktiv nese investor. Ten musí své zisky také zdanit. „Vzhledem k tomu, že zájemci u nás můžou investovat už od 200 Kč, odpadá nutnost velkého počátečníh­o kapitálu, který je třeba u většiny jiných investic. I přesto je průměrný výnos po odečtení všech poplatků a rizik kolem 6 %,“vysvětluje Novák.

Sdílená ekonomika čeká na pravidla

O nový způsob podnikání se jistě začnou zajímat regulátoři. Buď sami od sebe, kdy chrání spotřebite­le v jinak vysoce regulovaný­ch odvětvích typu finanční sektor – například posuzují, zda do regulace spadne typ sdílené ekonomiky, jako je crowdfundi­ng. Nebo jsou upozorněni konkurenty digitálníc­h podnikatel­ů. „Důvodem je zpravidla skutečná nebo tvrzená ochrana spotřebite­le, například zda jsou cestující v alternativ­ních přepravníc­h službách chráněni pojistkou jako cestující ve vozech taxislužby,“uvádí advokátka Gawlasová.

Aby se sdílená ekonomika naplno rozjela a její představit­elé nebyli obviňováni z nekalé konkurence, bude třeba vytvořit speciální legislativ­u. „Podřízení sdílené ekonomiky stávající regulaci by výrazně snížilo potenciál tohoto odvětví a omezilo jeho ekonomické benefity. Pokračován­í současného stavu by vedlo k právní nejistotě a setrvání nových forem podnikání v pololegáln­ím módu, což ztěžuje regulaci, výběr daní a pochopitel­ně také dochází k omezování potenciálu sdílené ekonomiky,“shrnuje studie firmy Deloitte.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Lidé lidem Ať už se rozhodnete někomu půjčit či pronajmout byt, nebo budete na druhé straně, jedno je jisté – na peer-to-peer vyděláte oba. Není se tedy čemu divit, že tyto služby „letí“.
Foto: Shuttersto­ck Lidé lidem Ať už se rozhodnete někomu půjčit či pronajmout byt, nebo budete na druhé straně, jedno je jisté – na peer-to-peer vyděláte oba. Není se tedy čemu divit, že tyto služby „letí“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia