Dnes Prague Edition

Jak fungují tři nejznámějš­í služby

- — Eva Moniová

VČesku se sdílená ekonomika rozvíjí nejvíc v ubytování, alternativ­ních taxislužbá­ch a půjčování peněz. Přinášíme stručný návod, jak známé služby používat.

Airbnb

Jako cestovatel musíte mít na platformě nahranou profilovou fotku, ověřené telefonní číslo a e-mail. Hostitelé po vás mohou vyžadovat i průkaz totožnosti. Po registraci můžete vybírat ubytování – podle ceny, fotek, dostupných termínů a dalších filtrů.

Hostitelé nabízejí byty, domy, soukromé pokoje, domy na stromě i hrady. Nejdříve vytvoří nabídku: popíší svůj prostor včetně počtu hostů a nahrají fotky. Portál umí doporučit konkurence­schopné ceny, ale tu konečnou určuje hostitel. Peníze jdou přes Airbnb – hosté je zaplatí před příjezdem, hostitel je ponížené o servisní poplatek 3 % dostane vyplacené, když se hosté ubytují.

Hosté i hostitelé zveřejňují po odjezdu svá hodnocení, což napomáhá tomu, aby se všichni chovali zodpovědně a s respektem.

Uber

Pokud chcete tuto taxislužbu vyzkoušet jako cestující, nejdřív si do svého chytrého telefonu stáhnete aplikaci Uber v App Storu nebo na Google Play. Vytvoříte svůj profil, zaregistru­jete si platební kartu a můžete začít jezdit. V aplikaci si jednoduše můžete uložit oblíbená místa jako domov nebo práce, na které při zadávání cílového místa v políčku Kam to bude jednoduše kliknete.

„Vybrat si můžete ze tří služeb. Nejužívaně­jší je UberPOP, větší a novější auta najdete v UberSelect, luxusní auta pak ve službě UberBlack,“vysvětluje mluvčí Uberu Miroslava Jozová. Po každé jízdě dostanete shrnutí jízdy i účtenku do e-mailu, její součástí je daňový doklad.

Ti, kdo chtějí s Uberem jezdit jako řidiči, musí být staří minimálně 21 let. Dál musí mít čistý trestní rejstřík, občanský průkaz anebo povolení k pobytu (pracovní povolení) a výpis z živnostens­kého rejstříku na silniční motorovou dopravu. Vozidlo musí mít technický průkaz, platnou technickou kontrolu a povinné ručení. „Nově musí mít řidiči po podepsání memoranda i žlutou kartu (kartička řidiče taxislužby) a zkoušku řidiče taxislužby,“vypočítává Jozová.

Zonky

I zde můžete mít dvě role – buď si od lidí půjčíte, nebo budete půjčovat. V prvním případě se zaregistru­jete na zonky.cz, vyplníte osobní údaje, kolik si chcete půjčit (max. půl milionu) a kolik můžete splácet. Pak napíšete svůj příběh, aby investoři věděli, proč půjčit právě vám. Na tzv. tržišti zůstane vaše půjčka max. 2 dny, ale na většinu půjček se podle ředitele Zonky Pavla Nováka peníze vyberou během pár hodin. Měsíčně splácíte jednu splátku, kterou Zonky rozdělí mezi vaše investory.

Pokud chcete vydělávat na tom, že budete lidem půjčovat peníze, k registraci potřebujet­e dva doklady totožnosti a číslo bankovního účtu. Z něho si pošlete peníze do profilu na Zonky.cz a je to. Nejnižší možná investice je 200 Kč, nejvyšší do jedné půjčky 5 000 Kč. „Nemusíte ale zůstat pouze u jedné půjčky, doporučuje­me postupně vybudovat portfolio se 100 a více půjčkami. Čím více investic tvoří vaše portfolio, tím více u něj funguje statistika a odhady výnosů a ztrát,“vysvětluje Pavel Novák.

Zonky dlužníky označuje podle rizikovost­i od A až po D. Ve skupině A jsou lidé, u kterých je riziko toho, že přestanou splácet, nejmenší. Čím vyšší je riziko, tím vyšší je úrok pro člověka, který si půjčí, ale tím vyšší je výnos investora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia