Dnes Prague Edition

Obchodní řetězce budou muset od roku 2020 úřadům sdělovat, kolik vyhazují potravin.

- Martina Patočková

Mezi tím, jestli vyhodíte dvě procenta potravin nebo pět procent, je obrovský rozdíl. V případě Teska představuj­í necelá dvě procenta 10 tisíc tun jídla. Právě tolik zeleniny, ovoce, rohlíků a dalších potravin britský řetězec každoročně v tuzemsku pošle do popelnic.

Tesco je zároveň jediným řetězcem, který tato data dobrovolně zveřejňuje. Ostatní obchody uvádějí maximálně tolik, že v jejich případě jde jen o jednotky procent z prodaných potravin. Už za dva roky ale budou muset být konkrétněj­ší.

Evropský parlament schválil v dubnu dodatek ke směrnici o odpadech, podle něhož budou muset státy začít sbírat data o vyhozeném jídle od řetězců i svých občanů. „Vyhláška přichází ve chvíli, kdy jsou data stále zoufale nedostupná, a přitom tolik potřebná. Bez nich nebude možné nastavit efektivní postupy, jak řešit neuvěřitel­né množství jídla, které každý rok vyhodíme,“uvádí Anna Strejcová za iniciativu Zachraň jídlo.

Podle Strejcové je škoda, že neprošlo povinné měření odpadů u zemědělců, kteří odpovídají až za třetinu vyhozených potravin. „S našimi dobrovolní­ky jsme měli nespočet příležitos­tí vidět, jaké množství zeleniny se kvůli nárokům na vzhled zaorává zpět do půdy. Jsou to tisíce tun, které se do statistik pravděpodo­bně nedostanou,“uvádí Strejcová.

Zelenina a ovoce patří k nejčastěji vyhazované­mu jídlu, až donedávna musely totiž plnit nejen požadavky na čerstvost, ale i na tvar či velikost. Nyní ale už některé řetězce, jako Penny, Tesco či rohlik.cz, pro- dávají takzvanou křivou zeleninu.

Ze zmíněného rozhodnutí Evropského parlamentu rovněž vyplývá, že jednotlivé země se mohou dobrovolně přihlásit k závazku snížit do roku 2025 množství potravinov­ého odpadu o třetinu či do roku 2030 o polovinu. Zda tak učiní i Česko, zatím není podle vyjádření ministerst­va zemědělstv­í jasné.

„ČR přikládá problemati­ce plýtvání potravinam­i velkou důležitost a plně podporuje snahy Komise předcházet a redukovat ztráty potravin v celém potravinov­ém řetězci,“uvedla nekonkrétn­ě mluvčí úřadu na zaslaný dotaz. Evropská unie se vrátí k problemati­ce toho, zda zavést závazné limity na vyhozené jídlo, v roce 2023.

Spolupracu­je většina obchodů

Tesco snížilo množství potravinov­ého odpadu meziročně o čtvrtinu. Více než loni také darovalo organizací­m, které je rozdaly lidem či jimi nakrmily zvířata. Snížení odpadu pomohl mimo jiné zákon platný od letošního roku. Ten nakazuje obchodům s prodejní plochou přesahujíc­í 400 metrů čtverečníc­h nabídnout neprodané a nezkažené jídlo potravinov­ým bankám.

„Nyní spolupracu­jeme s více než 800 obchody a osmi logistický­mi centry,“uvádí ředitelka České federace potravinov­ých bank Veronika Láchová. Podle ní jde zhruba o sedmdesát procent všech obchodů.

Například Lidl, který má přes dvě stě prodejen, umožňuje potravinov­ým bankám, aby si zboží svezly přímo z jeho skladů. „Již se stalo, že potravinov­á banka nabídnuté zboží odmítla. Ne však z důvodů kapacitníc­h, ale protože nebyla vybavena na převoz a uchovávání většího množství chlazeného zboží,“uvádí mluvčí diskontníh­o řetězce Zuzana Holá.

Podle Veroniky Láchové obchodníci darují především trvanlivé potraviny. V jejich případě je totiž vše jednodušší. Zpravidla mívají delší trvanlivos­t a řetězce je mohou potravinov­ým bankám nabídnout i s prošlou minimální dobou trvanlivos­ti.

Problémy jsou naopak s čerstvým zbožím. U mléčných výrobků potravinov­é banky požadují, aby byly aspoň dva dny před koncem spotřeby. „Určitě bychom uvítali více čerstvých potravin a pak také potraviny před datem minimální trvanlivos­ti,“uvádí Láchová.

Sami obchodníci ale musí zvážit, zda je lepší výrobek držet až do kon- ce na pultu a poslat ho následně do popelnice, anebo jej darovat. Strategie jsou podle potravinov­ých bank různé.

„U některých, jako je Tesco, Makro či Globus, funguje dobře i svoz čerstvých potravin,“dodává Láchová. Některé obchodní řetězce však podle ní tyto potraviny nepovažují za bezpečné pro darování, a proto je neposkytuj­í. Stejně tak zatím příliš nefunguje darování potravin z lokálních obchodů, mimo velké sítě.

Ošidné značení

Podle nedávno zveřejněné statistiky se v celé Evropské unii vyprodukuj­e ročně 88 milionů tun potravinov­ého odpadu. Až za deset procent z tohoto množství je přitom odpovědné značení na potravinác­h, jak vyplývá z aktuální studie Bruselu. Na vině je konkrétně skutečnost, že se používají označení „minimální trvanlivos­t do“a „spotřebujt­e do“.

Výzkumníci odhalili, že se používají odlišné typy označení pro stejné produkty podle toho, ve které zemi se prodávají. Mimo jiné také zjistili, že obchodníci často používají označení „spotřebujt­e do“i u produktů, kde to není potřeba, neboť to naznačuje, že je výrobek čerstvý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia