Dnes Prague Edition

Pole nebo les, investice na dlouhou dobu

Ukládat peníze do přírodních zdrojů má podle expertů smysl kvůli jejich omezenému množství.

- Jana Divinová

Trvale rostoucí ceny nemovitost­í a zhoršující se podmínky při získávání hypotéky přiměly drobné investory do nemovitost­í hledat nové příležitos­ti. Jednou z možností, kam uložit peníze, jsou podle odborníků zemědělská půda, lesy a vodní zdroje.

Jak vyplývá ze statistik realitně-poradenské společnost­i Farmy.cz, která se specializu­je na zemědělské nemovitost­i, cena zemědělské půdy od roku 2004 strmě rostla a její hodnota se do loňska více než ztrojnásob­ila. Loni se prodávala za tržní ceny v rozmezí 15 až 40 korun za metr čtvereční.

Nejdražší je půda na střední a jižní Moravě, Hradecku, Jičínsku, Pardubicku a Nymbursku. Vyšší ceny jsou také v blízkosti Prahy a u západních hranic Česka.

Investice do zemědělské půdy je však vhodná hlavně pro lidi, kteří chtějí uložit své prostředky dlouhodobě a stačí jim roční výnos na úrovni 1,5 procenta z hodnoty investice.

Podle jednatele realitního portálu videobydle­ni.cz Jakuba Veverky je cena českých přírodních aktiv stále pod úrovní cen na západ od našich hranic. „Investován­í do půdy není v Česku běžné. Do půdy většinou investují v řádech vyšších desítek milionů dlouhodobí investoři kvůli diverzifik­aci portfolií,“vysvětluje Veverka. Omezený objem neobnovite­lných zdrojů je ale podle něj zárukou budoucího zisku.

Regulace rozhodne o ceně

Letos však odborníci růst cen půdy neočekávaj­í. „Vzhledem k nejistotě ohledně dalšího vývoje cen nelze aktuálně počítat s jistým ani rych- lým zhodnocení­m investice do zemědělské půdy,“tvrdí majitel Farmy.cz Jaroslav Urban. Negativně může ceny ovlivnit hlavně schválení regulací na trhu s půdou.

Jednou z nich je zavedení předkupníh­o práva pro zemědělce a stát. To navrhovali v loňském roce zástupci větších zemědělský­ch podniků – Zemědělský svaz ČR a Agrár-

Investice do zemědělské půdy je vhodná hlavně pro lidi, kteří chtějí uložit své prostředky dlouhodobě a stačí jim roční výnos na úrovni 1,5 procenta z hodnoty investice.

ní komora ČR – kvůli tomu, aby pole zůstala zachována pro zemědělské využití. Předkupní právo mělo zajistit, že vlastník nabídne pozemek přednostně k odprodeji státu nebo takzvanému oprávněném­u uživateli – například pachtýři nebo nájemci. Teprve v případě, že by o půdu neměli zájem, by mohl jednat s jiným kupcem.

Návrh zákona sice loni neprošel, přesto se očekává, že snahy o regulaci budou pokračovat. A obecně lze předpoklád­at, že každá nová regulace bude mít negativní dopad na tržní cenu půdy. Společnost Far- my.cz například ve své nedávné analýze předpoklád­á, že už letos poklesne zájem nezeměděls­kých investorů.

Negativní dopad na cenu půdy má i to, že se na trhu objevili spekulativ­ní nezemědělš­tí investoři, kteří hromadně obesílají vlastníky a nabízejí jim odkup půdy. Nabízené částky jsou téměř vždy pod tržní cenou.

Na neefektivi­tu krátkodobý­ch spekulací se zemědělsko­u půdou upozorňuje Petr Petřík ze sdružení Platforma pro krajinu. „Krátkodobá vidina zisku z půdy nás přivedla do stavu, kdy máme čtyři procenta našeho státu přikrytá zpevněnými plochami a ročně probíhá až pět tisíc hektarů záboru zemědělské půdy, přičemž 80 procent zemědělské půdy skončí v pronájmu,“uvádí Petřík. Podle něj se vytrácí vztah k půdě a k jejím mimoproduk­čním užitkům.

Les není jen o těžbě dřeva

Ani lesy nejsou vhodné pro ty, kteří by chtěli vidět zisky okamžitě, nabízejí však dlouhodobě větší potenciál než zemědělská půda. Podle lesnického speciality Aleše Erbera je investice do lesní půdy přes dlouhou produkční dobu lesů vysoce výhodná.

„Je to proto, že cena půdy roste a na půdě navíc přirůstá dřevo. Kromě toho lesy produkují vedle dřeva i takzvanou mimoproduk­ční funkci (rekreace, vodoochran­a),“uvádí Erber s tím, že kdyby společnost uměla či chtěla ocenit mimoproduk­ční funkci, tak by cena lesů ještě vzrostla.

To by podpořilo vlastníky lesů, kteří nyní doplácejí na nižší ceny dřeva z důvodu kůrovcové kalamity. „Pokud vlastníte více než pět set hektarů lesů, můžete si založit vlastní honitbu a provozovat myslivost, což hodnotu lesa ještě zvýší,“dodává Erber.

Podle zkušeností realitních kance- láří Re/Max kupovali lesní pozemky v předešlých letech zejména lesáci, majitelé pil a dřevozprac­ujících podniků. V posledních dvou letech se ale začala zvyšovat poptávka koncových zákazníků, kteří lesní pozemky kupují jako dlouhodobo­u investici či k uložení volných finančních prostředků.

„Pro tyto klienty není nejdůležit­ěj- ším kritériem skladba lesa, jeho stáří, možnost okamžité těžby, ale dbají spíše na lokalitu lesa, která by měla být v jejich regionu, kupní cenu a budoucí perspektiv­u,“tvrdí Martin Valigura z Re/Max Quality. Objevují se ale i kupci, kteří mají zájem o pozemky navazující na jejich vlastnictv­í. A právě ti se snaží získat větší celek s vyšší tržní hodnotou.

Zemědělská a lesní půda, případně vodní zdroje, jsou podle zprávy České bankovní asociace z loňského roku po nemovitost­ech k bydlení a vkladech třetí nejvýznamn­ější položkou majetku českých občanů. Hodnota přírodních zdrojů, které Češi vlastní, dosáhla v loňském roce podle asociace 1,4 bilionu korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia